Autonieuws Fun

Gespot: een Ford GT ’66 Heritage Edition

april 26, 2024

Toegegeven, een auto in een showroom is eigenlijk niet echt een autospot. Toch maken we voor deze keer een uitzondering. We staan namelijk niet iedere dag oog in oog met een heuse Ford GT, laat staan een uitvoering die in extra gelimiteerde oplage is geproduceerd. We zagen deze exclusieve Ford in de showroom van Dekker Autogroep in Zaandam, waar we waren om een Ford Ranger Wildtrak (rijtest) op te halen en weer terug te brengen.

De herboren Ford GT

Over de Ford GT is genoeg geschreven, ook door ons. Wat dat betreft kunnen we het verhaal over de auto kort houden. In vogelvlucht: het legendarische model keerde in 2017 in volledig nieuwe gedaante terug in het Ford-assortiment. De nieuwste GT heeft ‘slechts’ een 3,5-liter V6 achterin, omdat deze compacte motor de optimale aerodynamica en de opvallende luchtbogen in de carrosserie mogelijk maakte. Het mag dan ‘slechts’ een V6 zijn, de Ford-ingenieurs hebben wel mooi 482 tot 492 kW (656 tot 670 pk) uit het blok weten te peuteren. De prestaties zijn dan ook indrukwekkend, zoals onze collega Bart in 2021 zelf mocht ervaren.


Het gespotte exemplaar

Het exemplaar dat wij tegenkwamen is om precies te zijn een Ford GT ’66 Heritage Edition uit 2021. Tot op zekere hoogte is het een oude bekende van ons, want we schreven al over de auto toen hij hier nieuw werd afgeleverd. Nu kunnen we de auto ook eens in het echt bewonderen. De ’66 Heritage Edition is een van de vele Heritage Editions van de GT, die ieder een overwinning uit de rijke autosporthistorie van de originele GT40 eren. Deze ’66 Heritage Edition verwijst naar de GT40 MkII die in 1966 de 24 Hours of Daytona won. Zowel startnummer als kleurstelling van de nieuwe GT verwijzen naar het exemplaar van weleer. Hier in de showroom wordt de auto nog extra geëerd met een mooie foto aan de muur, naast de nieuwe GT.

Geniet van de foto’s: