Autonieuws Fun

Gespot: een Fiat 128 1100 uit 1979

februari 23, 2024

In 1969 introduceerde Fiat de 128 als opvolger van de 1100-modelfamilie. De Fiat 128 heeft lang niet zo’n iconische status als de Fiats 500 en 600, maar was bij introductie wel een behoorlijk innovatieve auto. In de eerste plaats omdat hij de voorin geplaatste motor combineerde met voorwielaandrijving. Dat was op zich geen primeur (denk maar aan alleen al de klassieke Mini), maar Fiat voerde de nodige verbeteringen door en in het compacte segment was het bovendien nog verre van gangbaar.

Fiat 128 heeft zeer efficiënte indeling

Doordat ook voor de rest van de auto zeer efficiënt met de beschikbare ruimte werd omgegaan, bood de Fiat 128 ondanks zijn compacte afmetingen (l x b x h: 3,8 x 1,6 x 1,35 meter) genoeg ruimte voor het hele gezin. Naar de maatstaven van toen, dan. Volgens Fiat nam de aandrijflijn slechts 20% van alle binnenruimte in beslag. De motor in kwestie was aanvankelijk een 1,1-liter viercilinder met 36 kW (49 pk), later werd ook een 1,3-liter viercilinder met 49 kW (67 pk) aan het aanbod toegevoegd. Gezien het lage gewicht was dat vermogen genoeg om de Fiat voor die tijd een vlot autootje te maken. Later verschenen ook modellen met meer vermogen.

Fiat 128 was groot succes

Het bleek een succesvol concept: uiteindelijk zijn alleen al van de gewone sedan- en stationwagenmodellen ruim 2,7 miljoen exemplaren geproduceerd. Dankzij het succes van de Fiat 128 gingen veel meer merken een dergelijke compacte aandrijflijn toepassen. Sommigen zien de 128 zelfs als de grondlegger van de moderne compacte auto.

Fiat 128 kende talrijke varianten

De Fiat 128 is vooral bekend als twee- en vierdeurs sedan, maar het model kende ook allerlei andere varianten. Zo waren er ook een driedeurs stationwagenvariant en een coupéversie. Die laatste had wel een heel ander design dan de sedan en stationwagen. Buiten Europa waren er nog meer varianten, zoals een vijfdeurs stationwagen en zelfs een pick-up. De Fiat 128 werd ook in licentie gebouwd, wat onder meer een hatchbackversie opleverde. De 128 diende ook als technische basis voor andere modellen, waaronder zelfs de bekende Fiat X1/9 met middenmotor.













Daarmee hebben we nog niet alle varianten van de Fiat 128 gehad. Zo was er ook lokale productie in Argentinië, Colombia, Sri Lanka en Zuid-Afrika, inclusief een aantal marktspecifieke varianten. In Spanje verkocht SEAT een eigen variant van de auto. In Servië en Polen bouwde Zastava in licentie eigen varianten, waarvan sommige op hun beurt weer in licentie werden geproduceerd door Nasr in Egypte. De reguliere productie van de Fiat 128 kwam in 1985 ten einde, om plaats te maken voor de Fiats Ritmo en Regata. De laatste licentiemodellen van de 128 liepen echter pas in 2008 van de band.













Het gespotte exemplaar

Wij kwamen deze Fiat 128 1100 tegen. Bij dit exemplaar ligt dus de 1,1-liter onder de kap. Het kenteken van deze Fiat is niet meer bekend bij de RDW, maar de lettercombinatie maakt duidelijk dat het kenteken in 1979 is uitgegeven. Een andere kentekencheckwebsite bevestigt dat de Fiat origineel Nederlands uit dat jaar is. De auto zou zelfs nooit van eigenaar zijn gewisseld. De apk is wel al sinds 2004 verlopen en in 2016 is het kenteken “tijdelijk ongeldig” verklaard.

Omdat de auto is gespot op privéterrein vermelden we deze keer niet de spotlocatie, laten we zo min mogelijk omgeving zien en is het kenteken deels onherkenbaar gemaakt. Toch hopen we dat iemand de specifieke auto herkent. Er hoort namelijk vast een interessant verhaal bij en wij zijn benieuwd. Waarom staat het leuke autootje al zo lang geparkeerd? In ieder geval hopen we dat de Fiat nog weer eens tot leven wordt gewekt, want hij maakt het straatbeeld een stuk vrolijker.