Autonieuws Fun

Gespot: de Poolse auto-industrie was groter dan je denkt

november 25, 2022

Begin deze week las je misschien al het verslag van ons bezoek aan Youngtimerworld. Daar was ondergetekende niet zomaar. Het bezoek werd namelijk gecombineerd met de Algemene Ledenvergadering van de vereniging Elk Merk Waardig. Over die vereniging later meer. De vergadering werd gehouden in combinatie met een lunch bij Pools restaurant U Górala. Dat blijkt een voor autoliefhebbers erg interessante plek.

Bij aankomst blijken rondom het pand allemaal klassieke Poolse auto’s te staan. De historie van de Poolse auto-industrie is hier toch al niet heel bekend, laat staan dat al die auto’s ook nog hier in Nederland aanwezig zijn op Nederlands kenteken. Het zal wellicht geen verrassing zijn dat het restaurant ook een Poolse eigenaar heeft. Hoewel Polen niet per se bekendstaat om zijn keuken, hebben we trouwens ook lekker gegeten bij U Górala.

Van Żuk tot FSO

Voor de deur worden we al ‘ontvangen’ door een FSC Żuk uit 1986, die nu iets meer dan een jaar op Nederlands kenteken staat. Met dit bouwjaar is dit exemplaar niet eens een heel late. De Żuk werd geproduceerd van 1958 tot 1998 en dat zonder al te grote wijzigingen. Aan de andere kant van het pand stond ook een grijs exemplaar met enkele cabine en open laadbak.

Naast de Żuk staat deze FSO Polonez uit 1994, die sinds eind 2020 in Nederland is. Wanneer zag je die voor het laatst? Nou ja, kort ervoor nog bij Youngtimerworld, een bijna identieke zelfs. Maar verder?


Een hele verzameling FSO’s en meer

Om de hoek blijkt naast het restaurant een (helaas wel wat donkere) garage vol te staan met nog meer bijzonder spul. Wat dacht je van een FSO Warszawa 223 uit 1968, die net twee maanden op Nederlands kenteken staat? Of een FSO Syrena? Erachter staat nog een FSO Syrena, een 105L uit 1982. Dat bouwjaar klopt gewoon, het model was in productie van 1957 tot en met 1983. Helemaal achterin in de hoek staat een Polski Fiat 125p. Ook heel bijzonder in dit deel van Europa: een (ZSD) Nysa 522. Dit specifieke type werd geïntroduceerd in 1968, maar bleef in productie tot en met 1994.

Voertuigen tot in het restaurant

Zelfs in het restaurant staan voertuigen. De pick-up is een FSO Syrena R-20 (de aanduiding voor de pick-upversie). Van de vele motorfietsen hebben we de merken en types niet allemaal opgezocht, maar ook dat zijn ongetwijfeld allemaal Poolse types. Ook heel leuk is de wanddecoratie met historische Poolse straatbeelden. Om het compleet te maken staan er ook veel andere historische gebruiksvoorwerpen in het restaurant.

De vereniging Elk Merk Waardig

Zoals gezegd werd het bezoek aan Youngtimerworld en het restaurant gecombineerd met de Algemene Ledenvergadering van de vereniging Elk Merk Waardig. Dat is een vereniging voor onbekende en miskende auto’s. Daarmee sluit de vereniging aardig aan op Youngtimerworld, al zijn zeker niet alleen youngtimers welkom. Iedereen met een auto die enigszins apart is of buiten de lijntjes kleurt mag zich als lid aanmelden.

Natuurlijk zijn de aanwezige leden met bijpassend vervoer naar de vergadering gekomen. Hieronder zie je zomaar een greep van de auto’s op de parkeerplaats waar werd verzameld. Het gaat te ver om alle auto’s hier individueel te behandelen, maar enkele highlights zijn toch wel een origineel Nederlandse Zastava 1100 uit 1983, een nooit officieel in Europa geleverde Nissan Stagea Aero Limited van modeljaar 1996 of een in Nederland ook heel zeldzame Austin Montego 2.0 GTI uit 1990. Zo staat er nog veel meer moois op de parkeerplaats. De bijeengekomen auto’s geven een mooi beeld van de grote diversiteit binnen de vereniging en haar leden.