Autonieuws

Ford F-150 Lightning, rijden in eerste elektrische pick-up van Ford – Test & Video

september 13, 2022

Ford F-150: succesnummer

Toch best bijzonder: de Ford F-150 staat al eigenlijk al jaren op rij in de top vijf van bestverkochte auto’s in de Verenigde Staten. De F-150 is dus extreem geliefd, maar de druk op het model neemt toe, want hoelang kunnen we nog vooruit met benzinemotoren? Ford heeft gelukkig een oplossing gevonden: een elektrische F-150. Dit is de 100 procent elektrische Ford F-150 Lightning.

Ford F-150 Lightning: stroompunten in overvloed

Officieel wordt de Ford F-150 Lightning niet in Europa geleverd, maar voor Ford Europa is het toch belangrijk dat Europese media kennis kunnen maken met deze elektrische pick-up. Niet alleen vanwege zijn prestaties, maar ook door technologie die deze Lightning aan boord heeft. De auto zit namelijk vol met stopcontacten om gereedschap van stroom te voorzien, bijvoorbeeld onderweg of op locatie. Een kettingzaag aansluiten? Geen probleem! Gewoon plug&play bij deze F-150 Lightning.

Zowel in de laadbak (1.495 liter) als in de zogeheten frunk – een laadruimte voorin – bevinden zich diverse stopcontacten. Deze technologie vindt zijn weg ook naar de volledige Ford E-Transit Custom die wel in Europa verschijnt.

E-Transit Custom

De E-Transit Custom maakt gebruik van een 400-volt batterijpakket met een bruikbare capaciteit van 74 kWh. Deze batterij bestaat uit geavanceerde 82 Ah pouch cellen net als in de Ford F-150 Lightning. Via de zogeheten ProPower Onboard stroompunten op de nieuwe E-Transit Custom is tot 2,3 kW aan elektriciteit beschikbaar via stroompunten. Deze handigheid maakt het makkelijk voor ondernemers in de bouw om krachtige apparatuur, lampen en ander gereedschap aan te sluiten op het batterijpakket. Bij deze Ford F-150 Lightning konden we dat al even proberen.

Past een volwassen persoon in de frunk?

Al met al reden genoeg dus om op pad te gaan met deze Ford F-150 Lightning. Maar eerst natuurlijk even kijken of wat er gezegd wordt, ook daadwerkelijk waar is. Past er een volwassen persoon in de frunk van 400 liter? In onze video gaan we uitgebreid in op alle details, waaronder die frunk, dus vooral even kijken.

Ford F150 LIGHTNING: BAKBEEST met 1.050 Nm! – REVIEW – AutoRAI TV

Kracht in overvloed

De Ford F-150 Lightning is een krachtpatser eersteklas. Zelfs de basisversie heeft al genoeg power. Ford levert de elektrische F-150 met twee accuvarianten, maar de pick-up heeft altijd twee elektromotoren. Een exemplaar op de vooras en een elektromotor op de achteras. Zodoende ontstaat vierwielaandrijving.

Batterij F-150 Lightning

De basisversie van dit elektrische werkpaard heeft een 98 kWh lithium-ion accupakket, goed voor ongeveer 380 kilometer actieradius. Deze batterijversie heeft ongeveer 450 pk. De topversie heeft een 131 kWh batterij en een systeemvermogen van 580 pk en een actieradius tot wel 512 kilometer. Nog imposanter is het koppel van 1.050 Nm waardoor deze F-150 Lightning haast net zo snel is als een Mustang Mach-e GT. De sprint van 0 naar 100 km/u duurt ongeveer 4,5 seconden. Dat is extreem snel voor een pick-up van 2.989 kilogram!

131 kWh!

De batterij van 131 kWh heeft genoeg energie om een huis meerdere dagen van stroom te voorzien. Wellicht dat er daarom zoveel Amerikanen azen op deze Lightning, omdat het stroomnetwerk in de USA niet altijd even betrouwbaar is. Of misschien is deze pick-up zo populair omdat het gewoon een moddervet voertuig is. De prijzen van deze pick-up gaan in ieder geval over de kop in de Verenigde Staten. De auto wordt zelfs boven de listprice verkocht.

Snelladen is mogelijk

Met batterijen van deze omvang is snel kunnen opladen natuurlijk wel een pre. Gelukkig is deze Lightning ook snel op te laden. Thuis laden kan met 11 kW, maar bij een geschikte snellader zijn ook laadsnelheden van 150 kW haalbaar. Het oplaadpunt van deze pick-up is er natuurlijk wel eentje volgens de Amerikaanse standaard, met een geschikte laadkabel kun je ook bij Europese laadpalen opladen.



















Dubbele cabine

Ford levert de F150 Lightning alleen in de zeer ruime dubbele cabine-versie, omdat Ford alleen op deze manier de batterij kon onderbrengen. De zeer sterke carrosserie – gemaakt van aluminiumlegering van militair niveau – en de nieuwe onafhankelijke achterwielophanging zorgen voor meer rijcomfort. En dat merk je goed tijdens het rijden. Deze pick-up is zalig geveerd. Drempels bestaan niet. Wie van Amerikaans deinen houdt, is bij deze Lightning aan het juiste adres.

Zwaar en lomp

Een bochtenmonster is het natuurlijk niet. Daarvoor is deze pick-up te zwaar en lomp. Maar al rijdend op de snelweg is rijden deze Ford F-150 Lightning pure verwennerij. Zo comfortabel. Zalig. Ook fijn is een one pedal driving-systeem dat de auto volledig tot stilstand brengt. Je hoeft dus niet bij te remmen, zolang je maar tijdig anticipeert. Als je wel moet bijremmen, dan mag je flink trappen. Bijna 3.000 kilogram aan metaal en kunststof laat zich natuurlijk niet zomaar afremmen.

Bij een stekker horen concessies

Als elektrische versie doet deze Lightning-versie overigens wel wat concessies ten opzichte van een reguliere F-150. Onder meer op het gebied van laadvermogen. De laadbak kan 900 kilogram hebben, maar dat is bij een normale F-150 al 1.500 kilogram. Handig is het trapje met armsteun om achterin de bagageruimte te geraken. Anders is het toch best een hoog opstapje.

De Lightning heeft verder een maximaal aanhangergewicht van ruim 4.500 kilogram, daar waar een reguliere F150 tot wel 6.000 kilogram mag trekken. Let op: dit zijn Amerikaanse cijfers .In Nederland zijn die regels natuurlijk anders. Hier mag een auto op geel kenteken maximaal 3.500 kilogram wegen. En daar zit je al snel aan met wat bagage en passagiers. Iets om rekening bij te houden als je een exemplaar naar Nederland importeert (grijze import).

Interieur Ford F-150 Lightning

Het interieur is keurig afgewerkt en in alle opzichten breed qua opzet. Een gevoelsmatig meters brede middenconsole geeft veel ruimtegevoel. Er zijn ook diverse opbergmogelijkheden. Een dubbel dashboardkastje bijvoorbeeld en extreem veel bekerhouders. Het infotainmentsysteem met SYNC4 software is afkomstig van de Ford Mustang Mach-e. Een fors verticaal display dus. Eenvoudig in de bediening. Soms wel wat langere laadtijden, maar onder de streep een keurig systeem. De Ford F-150 Lightning heeft verder een goed afleesbaar digitaal instrumentencluster met fraaie graphics.

Prijzen Ford F-150 Lightning

Een Nederlandse prijs van de Ford F-150 Lightning kunnen we natuurlijk niet noemen, omdat het model hier officieel niet wordt verkocht. In Amerika beginnen de prijzen zo’n beetje tussen de 40.000 en 50.000 dollar. Afhankelijk van uitvoering en batterijtype loopt die prijs met gemak op naar 90.000 dollar. Reken bij import naar Nederland op soortgelijke prijzen, maar dan in euro’s. De uitvoering waarin wij rijden kost op Nederlands kenteken ongeveer 100.000 euro.