Achtergrond

EPC-lampje: Wat is het en hoe werkt EPC?

november 7, 2022

Wat is EPC?

EPC is een computer, die verbonden is met een hele hoop systemen in de auto. Zo is het verbonden met de tractiecontrole, de cruisecontrol, het gaspedaal, de versnellingsbak maar ook bijvoorbeeld de remlichten. Wanneer er een storing ontstaat in deze keten, dan gaat het EPC-lampje branden. Veel auto’s hebben echter geen EPC-lampje, maar wel een EPC-systeem. Alle auto’s van de Volkswagen Group hebben wel een EPC-lampje aan boord, want de Volkswagen Auto Groep (VAG) heeft het EPC-systeem bedacht.

Brandend EPC lampje

De EPC geeft een storing aan wanneer een van de sensoren in de componenten van de aandrijflijn een foutmelding geeft. Het lampje gaat dan branden en het is dan verstandig om de auto op de dichtstbijzijnde parkeerplaats aan de kant te zetten. Zet dan de motor uit, om eventuele (verdere) schade te voorkomen. Ondanks dat de motor in de meeste gevallen gewoon blijft werken, is het toch verstandig om te stoppen. Laat een monteur eerst de auto uitlezen, voordat je weer gaat rijden.

Startkabels

Een veelvoorkomend moment wanneer de EPC een storing krijgt, is na het verlenen van starthulp. Dit is nodig wanneer de accu van je auto leeg is en gebeurt door middel van startkabels. Wanneer de auto geholpen wordt met de startkabels, is er sprake van piekspanning. Op dat moment is de kans groot dat de elektronica in de war raakt van deze hoge spanning. Het EPC-lampje gaat dan branden. Dit kun je voorkomen door direct na het starten van de auto zoveel mogelijk grote stroomverbruikers in te schakelen. Enkele voorbeelden hiervan zijn de airco, achterruitverwarming en groot licht.

Andere lampjes

De EPC is een belangrijk systeem, dat heel veel functies van de aandrijflijn aanstuurt. Wanneer het EPC-lampje gaat branden, gebeurt dit dan ook vaak met andere lampjes. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld het ESP-lampje of het motormanagementlampje. De EPC stuurt al deze functies aan en daardoor hangt het met elkaar samen. Eén simpele storing kan dus al zorgen voor een hele lichtshow in je instrumentarium.