Elektrische auto’s uit China te goedkoop? Europese Commissie start onderzoek
Elektrische automerken
NIO, XPENG, BYD, Aiways, Hongqi, JAC, MG, Ora en Seres, het zijn stuk voor stuk voorbeelden van elektrische automerken die fors investeren op de Europese markt. Dat vindt de Europese Commissie zorgelijk. EC-voorzitter Ursula von der Leyen bijt tijdens een toespraak over de Staat van de Unie 2023’ keihard van haar af.
Haar toespraak luidt:
Geachte Parlementsleden,
Van wind tot staal, van batterijen tot elektrische voertuigen, onze ambitie is glashelder: de toekomst van onze schone industrie moet ‘made in Europe’ zijn.
Zo tonen we dat we met de Europese Green Deal op koers blijven, ambitieus blijven, onze strategie voor groei aanhouden en blijven ijveren voor een eerlijke en rechtvaardige transitie! Dus met een rechtvaardig resultaat voor de toekomstige generaties – om op een gezonde planeet te kunnen leven.
En een rechtvaardig parcours voor iedereen die hier de gevolgen van ondervindt – met fatsoenlijk werk en de plechtige belofte niemand achter te laten. Denk maar aan banen in de maakindustrie en concurrentievermogen: een uitermate actueel onderwerp.
Onze industrie en technologische bedrijven houden van concurrentie. Zij weten dat wereldwijde concurrentie goed is voor de zaken. En ervoor zorgt dat in Europa niet alleen goede banen worden gecreëerd maar ook behouden blijven.
Van echte concurrentie is wel alleen maar sprake als zij ook eerlijk is. Al te vaak worden onze bedrijven uitgesloten van buitenlandse markten of het slachtoffer van marktondermijnend gedrag.
Zij worden vaak onderboden door concurrenten die torenhoge staatssubsidies krijgen. We zijn niet vergeten hoe de oneerlijke handelspraktijken van China onze zonnepanelensector hebben geschaad.
Heel wat jonge bedrijven werden uit de markt gedrukt door zwaar gesubsidieerde Chinese concurrenten. Pioniersbedrijven gingen failliet. Veelbelovende getalenteerde mensen trokken weg om elders hun geluk te beproeven. Daarom is een eerlijke wereldwijde economie zo belangrijk, de gevolgen voor levens en bestaansmiddelen zijn aanzienlijk. Hele sectoren en gemeenschappen zijn ervan afhankelijk.
We moeten dus duidelijk voor ogen houden welke risico’s we lopen. Neem bijvoorbeeld de elektrische voertuigen. Die sector is cruciaal voor een schone economie, en heeft een enorm potentieel in Europa.
Maar wereldwijd worden de markten nu overspoeld met goedkopere Chinese elektrische wagens. De prijs van die wagens wordt met gigantische staatssubsidies kunstmatig laag gehouden. Dit verstoort onze markt.
En aangezien we dat niet dulden van binnenuit, dulden we dat ook niet van buitenaf. Vandaag kan ik dan ook aankondigen dat de Commissie een antisubsidieonderzoek start naar elektrische wagens uit China. Europa staat open voor concurrentie. Maar niet voor een ‘race to the bottom’.
Ursula von der Leyen
Pittige toespraak
Dat is wat je noemt een pittige toespraak. Wanneer het antisubsidieonderzoek afgerond moet zijn, is op dit moment nog niet duidelijk. Von der Leyen benadrukt wel dat het onderzoek op een vriendelijke manier zal verlopen. Europa eist wel dat de Chinese automerken openheid van zaken geven over hoe ze auto’s zo goedkoop krijgen. Want als auto’s vooraf al met subsidie op de markt komen, is dat oneerlijk ten opzichte van Europese merken, vindt de EC. Met andere woorden: ze maken zich grote zorgen omdat China op het gebied van BEV’s in een extreem hoog tempo marktaandeel verovert.