Elektrische auto’s te duur? Denk ook eens aan private lease
Je hebt het vast al eens gelezen in het nieuws: nieuwe auto’s zijn duur. Auto’s met brandstofmotor zijn duur door de hoge uitstootbelasting die de overheid daarop heft. Voor elektrische auto’s geldt die belasting niet, maar die zijn weer duur vanwege de nieuwe technologie aan boord. Gelukkig hoef je het aanschafbedrag niet per se in één keer af te tikken. Ga je een elektrische auto leasen, dan betaal je alleen een vast bedrag per maand, waarbij alles is inbegrepen behalve de kosten van het opladen en eventuele verkeersboetes. Niet verkeerd, toch?
Private lease: meer keuze dan je denkt
Als nadeel van auto leasen wordt nog wel eens de beperkte keuzevrijheid voor merk en type auto genoemd. Toch hoeft dat zeker niet zo te zijn. Zo heeft een aanbieder zoals Justlease het grootste private lease-aanbod van Nederland. Zij bieden niet alleen gloednieuwe auto’s aan, maar ook occasions. Er zit dus altijd wel wat voor je bij.
Behalve het grote aanbod aan auto’s is er nog meer keuze bij private lease. Je kunt namelijk voor een groot deel zelf bepalen hoe lang het leasecontract loopt en hoeveel kilometer je met de auto mag rijden. Zo is er altijd een private leasecontract dat bij jouw situatie past. Bovendien is Justlease aangesloten bij het Keurmerk Private Lease, zodat je zeker weet dat je te maken hebt met een betrouwbare aanbieder.
SEPP-subsidie ook voor private lease
Bovendien kan private lease van een elektrische auto nog voordeliger, dankzij de overheidssubsidie voor de aanschaf van een elektrische auto. Dat is de Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren, ook wel kortweg SEPP genoemd. Die subsidie elektrische auto’s bedraagt 2.950 euro voor nieuwe auto’s en 2.000 euro voor occasions. Om de subsidie te kunnen aanvragen zijn er wel een aantal eisen waar de auto aan moet voldoen.
De WLTP-actieradius moet bijvoorbeeld minimaal 120 km bedragen en de catalogusprijs moet tussen de 12.000 en 45.000 euro liggen. Bij een tweedehands elektrische auto moet de oorspronkelijke catalogusprijs daartussen liggen. Verder kan je de subsidie alleen aanvragen voor auto’s die op of na 1 januari 2023 op jouw naam zijn gezet. Ook moet de auto minstens drie jaar op jouw naam blijven staan. Zo voorkomt de overheid dat je de subsidie binnen haalt en vervolgens de auto weer verkoopt.