Een terugblik op 90 jaar Skoda Superb
Eerste Skoda Superb-modellen
De eerste Skoda Superb-modellen kwamen tussen 1934 en 1949 op de markt. Ruim 50 jaar later (in 2001) lanceerde Skoda de eerste moderne Superb, waarmee het merk zijn rentree maakte in de grote middenklasse. De volgende generatie uit 2008 was er voor het eerst ook als Combi. De huidige generatie, die in 2015 debuteerde, is gebaseerd op het MQB-platform. In 2019 verscheen de Superb iV met krachtige en efficiënte plug-in hybridetechnologie. Nu is het aftellen begonnen: de nieuwe Superb wordt komende herfst onthuld.
Al best innovatief
Al voor de Superb in 1934 in productie ging, had Skoda diverse topmodellen geproduceerd. Maar de Superb was anders en innovatiever. Zo maakte hij gebruik van het destijds nieuwe 12V-systeem. Ook zijn onderstel was vooruitstrevend. In plaats van een traditioneel ladderchassis beschikte hij over een ruggengraatchassis met een centrale sectie die in het front overging in twee aparte balken. Daarmee werd het mogelijk om de aandrijfas onder te brengen in de chassistunnel én om een onafhankelijke wielophanging te gebruiken, die het comfort naar een hoog niveau tilde. Ook was de Superb de eerste Skoda met een enkelvoudig hydraulisch remsysteem voor optimale remwerking van elk wiel.
Hispano Suiza
In tegenstelling tot voorgangers als de luxe Hispano Suiza was de Superb volledig door Skoda zelf ontwikkeld. Het koetswerk bestond uit een houten body met plaatstalen panelen. Door deze opzet kon Skoda een breed scala aan versies produceren. In de productieperiode van zo’n 13 jaar verschenen er vijf uitvoeringen voor personenvervoer en drie voor militair gebruik.
Superb 4000
Op motorisch gebied was er keuze uit motoren met zijkleppen of een bovenliggende nokkenas (vanaf 1938). De cilinderinhouden varieerden van 2.492 tot 3.991 cm3. Met uitzondering van de krachtige Superb 4000 met V8, waren de motoren allemaal zescilinders. Eén van de weinige overgebleven Superb 4000-modellen is te zien in het Škoda Museum in Mladá Boleslav. Tussen 1934 en 1949 produceerde Skoda circa 900 personenwagenuitvoeringen en zo’n 1.600 militaire versies.
Terugkeer van het topmodel (2001-2008)
In 2001 vierde Skoda dat het 10 jaar deel uitmaakte van het Volkswagen-concern. In hetzelfde jaar debuteerde de Fabia en introduceerde Skoda het Simply Clever-concept van praktische innovaties. Het hoogtepunt was echter dat de Superb na 50 jaar weer een plaats in het gamma kreeg. Het nieuwe topmodel versterkte het merkimago nog eens extra. De eerste moderne Superb viel op door zijn enorme ruimteaanbod en een motorenrange die keuze bood uit benzine- en dieseluitvoeringen: van een viercilinder 1.8 turbo tot een 142 kW/193 pk sterke 2.8 V6. De Superb was de eerste Skoda die leverbaar was met bi-xenon koplampen, de Tiptronic automatische transmissie, Coming Home-verlichting en Brake Assist. Ook de multilink vooras en in lengterichting geplaatste motoren waren nieuw voor Skoda. In 2006 kreeg de Superb een facelift. Daarbij deden de kenmerkende achterlichten met C-vorm hun intrede.
Tweede generatie Skoda Superb
De tweede generatie van de moderne Superb-modellen werd geïntroduceerd in 2008. De sedan had een opvallende achterklep, die op twee manieren kon worden geopend – als bij een sedan met alleen de klep of als hatchback met ook de achterruit erbij. Ook was de Superb nu voor het eerst verkrijgbaar als nóg ruimere Combi. Het topmodel was voorzien van een zeer krachtige 3.6 V6 en vierwielaandrijving. In 2013 onthulde Skoda de gefacelifte versie van deze generatie.
Derde generatie ook als plug-in hybride
In 2015 vierde de derde generatie Superb zijn wereldpremière in Praag. De praktische Combi volgde enkele maanden later. Omdat dit nieuwe topmodel is gebaseerd op het MQB-platform, konden de nieuwste technologieën worden toegepast, zoals het DCC Adaptive Chassis, drie-zone climate control en assistentiesystemen als Traffic jam Assist, Emergency Assist, AAC (Adaptive Cruise control) en Travel Assist. Ook was er alle ruimte voor nieuwe Simply Clever-functies zoals het virtual pedal om de achterklep te openen, een 230V-aansluiting achterin en paraplu’s in beide voorportieren. Bij de facelift in 2019 kwamen daar noviteiten als Matrix-LED verlichting, de Predictive Adaptive Cruise Control en KESSY Keyless Acces voor alle deuren bij, maar het belangrijkste was wel de komst van de Superb iV met efficiënte plug-in hybridetechnologie.
Skoda heeft sinds 2011 meer dan 1.550.000 Superb-modellen geproduceerd, waarvan ruim 780.000 van de derde generatie. En de teller tikt door: de vierde generatie, die deze herfst debuteert als Hatchback en Combi, legt de lat in alle opzichten nóg hoger.