Een nieuwe auto kopen. Leuk? Of een moetje?
Het kopen van een nieuwe auto vraagt om een tijdsinvestering. De keuzes in merk, model, bekleding en kleur moeten allemaal gemaakt. Ga je de dealers af en dompel je je onder in de wereld van motoren en pk’s? Of ben je allang tevreden wanneer er 4 wielen en voldoende zitplaatsen zijn?
Waar moet de auto aan voldoen? Dit is de eerste vraag die je stelt in je zoektocht naar een nieuwe auto. Hoeveel zitplaatsen gebruik je, heb je veel bagageruimte nodig en rijd je veel kilometers, of wordt de auto gebruikt voor kleine stukjes? Kies je voor een elektrische auto, een plug-inn, een hybride variant of toch voor een auto die rijdt op de traditionele, fossiele brandstoffen? Als je deze keuzes hebt gemaakt, heb je uit al het aanbod al een groot deel geschrapt. Een goed begin, dus.
Je budget is ook een belangrijke factor in de overweging. Kies je voor een nieuwe auto of voor een occasion? Wil je de financiering uit eigen middelen halen, of kies je voor een lening en heb je hierdoor net een wat groter budget? Bij de aanschaf van een nieuwe, of tweedehands, auto maakt 30% van de Nederlanders gebruik van financieringshulp.
De gemiddelde aanschafprijs van een tweedehands auto lag in het afgelopen jaar op €23.808. De hoogte van de gemiddelde lening voor een auto lag op €12.000,- Het financieren van een auto kan vaak bij je bank, maar ook de dealer kan hierbij helpen. De rentetarieven liggen dat wel vaak iets hoger.
Heb je scherp welke voorwaarden je auto aan moet voldoen? En heb je de hoogte van je budget scherp? Dan zijn de maandelijkse lasten die aan je nieuwe auto verbonden zijn nog een laatste belangrijke factor in je overweging. De motorrijtuigenbelasting bijvoorbeeld. De kosten hiervoor worden doorgaans per kwartaal in rekening gebracht en zijn afhankelijk van
het type brandstof, de uitstoot en het gewicht van je voertuig. Hoe groter en zwaarder de auto, hoe duurder.
Voor een elektrische auto wordt in elk geval tot en met 2024 geen motorrijtuigenbelasting in rekening gebracht. De Rijksoverheid wil zo het volledig elektrisch rijden stimuleren.
Ook je verplichte autoverzekering is een maandelijkse last waar je rekening mee moet houden. Om de kosten hiervoor inzichtelijk te maken, kan je autoverzekering vergelijken. Zo weet je precies waar je aan toe bent met welke auto. Bedenk hierbij ook of je vaak alleen rijdt of met anderen, dit is van invloed op een eventuele aanvullende dekking inzittenden.
Heb je overal over nagedacht en je opties teruggedrongen tot nog maar een paar mogelijkheden? Dan komt het leukste onderdeel: de proefrit. Kennismaken met de auto waar je wellicht voor langere tijd in gaat rijden, is naast leuk ook een belangrijk deel. Aanvoelen hoe de auto rijdt, maar ook eventuele gebreken vinden. Een proefrit moet altijd over verschillende soorten weg gaan.
Je rijdt nooit enkel snelweg, doe dit in de proefrit ook niet. Neem een woonwijk mee en bij voorkeur ook een provinciale 80 weg. Ligt de auto lekker op de weg? Zit je zelf comfortabel en heb je voldoende ruimte voor je benen?
Een auto kopen doe je niet zomaar. Neem de tijd, ook al vind je het aanvankelijk niet zo belangrijk waar je in rijdt. Zorg dat je comfortabel zit, regel je administratie goed en zorg dat je de lasten kan dragen, ook als het een keertje tegenzit.