Autonieuws Geen onderdeel van een categorie

Duizenden Nederlanders zitten achter het stuur met een ongeldig rijbewijs

april 20, 2022

Rijden met een ongeldig rijbewijs

Wie met een flinke slok op achter het stuur kruipt en gepakt wordt, loopt de kans dat hij zijn rijbewijs moet inleveren. De aanleiding voor inname van het rijbewijs kan ook andere oorzaken hebben, zoals drugsgebruik, dementie of verminderd gezichtsvermogen.

Rijbewijs inleveren

Wie niet meer de weg op mag, moet zijn rijbewijs naar het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen opsturen. Het CBR heeft namelijk niet de bevoegdheid om zelf ongeldige rijbewijzen op te eisen. Het CBR stuurt wel twee brieven, waarin wordt verzocht om je pasje op te sturen. Maar of je dat ook daadwerkelijk doet, wordt niet gecontroleerd. Het is wel strafbaar om in het bezit te zijn van een ongeldig rijbewijs. Wie gepakt wordt riskeert een maximale gevangenisstraf van drie maanden en een geldboete tot 8.300 euro.

10.000 ongeldige rijbewijzen

In 2021 werden volgens de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) ruim 10.000 roze pasje ongeldig verklaard. 4.240 mensen hebben hun ongeldige rijbewijs echter nog niet ingeleverd. Dat wil niet zeggen dat iedereen die zijn ongeldige rijbewijs nog in bezit heeft ook daadwerkelijk in de auto stapt. De politie betrapt echter steeds meer mensen met een ongeldig rijbewijs. Vorig jaar werden maar liefst 5.000 automobilisten aan de kant gezet, omdat ze reden zonder een geldig papiertje. Dat komt neer op 13 personen per dag. Het werkelijke aantal automobilisten dat illegaal achter het stuur zit, ligt waarschijnlijk veel hoger.

Lees ook: