Autonieuws Autotests

DS 3 (2023) Review – Eerste met de nieuwe Stellantis-accu

januari 16, 2023

DS 3

Wat Lexus is voor Toyota, is DS voor Citroën. De merken hebben niets met elkaar te maken, maar ook toch weer wel. DS splitste zich in 2015 af van Citroën en biedt inmiddels vier modellen aan: de 3, 4, 7 en 9. De 3 deelt het platform met Stellantis-modellen zoals de Peugeot 208 en Opel Corsa. Hij heeft een hoger prijskaartje dan zijn compacte Stellantis-broertjes, maar daar krijg je een hoop luxe voor terug.

Deftig neusje

Dat zie je al als je hem ziet staan. Hij heeft een deftig neusje. Het vernieuwde model heeft een grote hoekige grille met ruitjespatroon, die DS desgewenst compleet zwart verft. Helemaal volgens de laatste mode. Of beter gezegd: en vogue. De koplampen zijn voortaan standaard voorzien van led-technologie. De grootste wijziging vooraan betreft de dagrijverlichting. Die bestaat uit twee lange verticale led-strips en geven de auto een avant-gardistische uitstraling. We zagen deze bijzondere verlichting al eerder op de DS 4 en de vernieuwde DS 7.

Haaienvin

De kenmerkende haaienvin – die al sinds de introductie van de Citroen DS 3 aanwezig is – achter het voorportier is gebleven. Hetzelfde geldt voor de verchroomde, verzonken portiergrepen, die automatisch in- en uitklappen. Die krijg je niet op een Opel Corsa. Klanten kunnen voortaan kiezen uit nieuwe 17- en 18-inch wielen en twee nieuwe lakkleuren, waaronder de diepe rode kleur Diva Red en het grijze Lacquered Grey, die je op de foto’s en in de video ziet. In totaal zijn er nu zeven kleuren leverbaar. Het dak kan je ook in verschillende kleuren krijgen, waardoor er veel combinaties mogelijk zijn.

Bagageruimte DS 3

Op de achterkant staat voortaan DS Automobiles volledig uitgeschreven. Het woord ‘Crossback’ kom je voortaan niet meer tegen op de DS 3. Achter de achterklep schuilt 350 liter bagageruimte, 1.050 liter als je de achterbank neerklapt. De elektrische versie – de E-Tense – heeft evenveel bagageruimte als zijn benzinebroer. Het accupakket is namelijk weggewerkt onder de voorstoelen en achterbank.

Tweede zitrij

DS 3 is langer, breder én hoger dan de Opel Corsa en Peugeot 208. Dat merk je achterin. Ja, het blijft een B-segmenter, dus je stapt niet in een riante limousine. Dan moet je de DS 9 kiezen. Volwassenen die niet langer dan 1,80 meter zijn, zitten echter redelijk comfortabel achterin. Toch is deze plek meer geschikt voor kinderen. Omdat de DS 3 E-Tense de koets deelt met de benzineversie, zit er wel een akelige middentunnel achterin. Zet in het midden dus het kind met de kleinste beentjes.

Snel infotainmentsysteem

DS voorziet de vernieuwde 3 met een nieuw 10,3-inch infotainmentsysteem. De nieuwe software en het nieuwe scherm zitten standaard in alle uitvoeringen. Het werkt opvallend snel. In dit segment zijn we gewend dat we al snel chagrijnig worden van de traagheid van de technologie, maar van een slecht humeur is tijdens onze testrit geen sprake.

Het nieuwe DS Iris System laat zich eenvoudig bedienen, via het scherm én via grote aanraakgevoelige knoppen. De knoppen hebben een bijzonder design – het ziet er wat druk uit – maar zijn behoorlijk groot. Je kunt ze tijdens het rijden haast niet missen. Prettig! Een nieuw stuurwiel met ook een hoop knoppen, maakt het leven in de DS 3 wat makkelijker. Hetzelfde geldt voor een head up-display, waarmee we niet zonder zouden willen leven in de DS 3.

Nieuwe aandrijflijn

Dan het échte nieuws! DS mag als eerste de nieuwe elektrische aandrijflijn van Stellantis gebruiken. De DS 3 beschikt daarom niet meer over 136 pk, maar over 156 pk. Leuke upgrade. Daar blijft het niet bij. De accu groeit van 50 kWh naar 54 kWh, waardoor de DS 3 op papier niet 341 kilometer haalt op een acculading, maar 404 kilometer. Bovendien monteert DS voortaan standaard een warmtepomp, waardoor de actieradius in de winter minder ver inzakt. In de praktijk kom uiteraard minimaal 50 kilometer minder ver dan volgens de officiële WLTP-cijfers, maar het blijven leuke cijfers voor een compacte crossover. In de stad kun je volgens DS zelfs 500 kilometer halen. Maar dan moet je het wel écht rustig aan doen.

Laden

Sneladen kan hij – net als het uitgaande model – tot 100 kW. Dit piekvermogen kan hij langer volhouden, waardoor het nieuwe, grotere accupakket even snel tot 80 procent gevuld is als de accu uit het uitgaande model. Bij de juiste snellader ben je binnen een half uurtje klaar. Bij een 11 kW openbare- of thuislader heeft de auto 5 uur en 45 minuten nodig om van 0 tot 100% te laden.

Benzine

Liever dieselen? Dan heb je pech, een dieselmotor komt niet voor in de prijslijst. Op benzine rijden kan wel, met 100 en 130 pk. Met het minste vermogen krijg je een handbak, de 130 pk versie heeft altijd een achttrapsautomaat. Beide vermogens zijn voldoende voor een auto van dit formaat. De 130 pk versie is lekker vlot, maar moet het altijd afleggen tegen de elektrische DS 3.

Comfortabel

Zoals elke DS, is ook de DS 3 niet gemaakt voor een dynamische rijstijl. Alles draait om comfort. Het merk is niet voor niets vernoemd naar de Citroën DS. Het resultaat is een comfortabele rit, met zachte demping, zodat je altijd uitgerust aankomt op je bestemming. Tenzij je een sportieve rijder bent, dan kom je altijd chagrijnig aan. Oké, we overdrijven wat. Zeker met de E-Tense uitvoering – met direct verkrijgpaar elektro-koppel – kun je best een leuk potje sturen. Bij het stoplicht ben je bovendien de meeste benzineauto’s de eerste meters de baas.

Wat kost de nieuwe DS 3?

De DS 3 op benzine heeft een vanafprijs van 36.390 euro (100 pk met handbak). Voor 130 pk en een automaat ben je minstens 40.240 euro kwijt. Onze voorkeur gaat naar de elektrische variant: de DS 3 E-Tense. Dit is uiteraard wel de duurste, met een prijskaartje van minimaal 42.140 euro. Best een stevige prijs, maar omdat hij onder de 45 mille blijft, kun je 2.950 euro aankoopsubsidie van de overheid krijgen. Als je niet te lang wacht natuurlijk… In de video hieronder vertellen we je meer over onze eerste ervaring met de DS 3.