‘Doorbraak in waterstof: oneindig veel natuurlijke waterstof in aardkorst’
Witte waterstof
Witte waterstof? Jawel, je leest het goed. Met die term wordt natuurlijk waterstof bedoeld. Waterstof dat voorkomt in de aardkorst. Uit een model van de VS Geological Survey (USGS) uit oktober 2022 blijkt dat er genoeg natuurlijke waterstof aanwezig is om de wereld voor duizenden jaren van energie te voorzien. Het is mogelijk zelfs een onuitputtelijke bron van duurzame energie. Witte waterstof ontstaat doordat ijzer en water in de Aarde onder hoge druk en temperatuur met elkaar reageren. Naast andere stoffen blijft er ook waterstof over.
Succesvolle praktijkproef met witte waterstof op Mali
Deze witte waterstof wordt al gebruikt in het Afrikaanse land Mali. Nabij de Malinese hoofdstad Bamako is een kleine generator actief die elektriciteit opwekt voor het dorp Bourakébougou. Deze generator – onderdeel van het Hyafrica-project van de Afrikaanse en Europese Unie – wordt aangedreven door witte waterstof die daar lokaal uit de grond wordt gehaald. Het blijkt dus te werken, alleen is er nog verder onderzoek nodig of het ook op grotere schaal gewonnen kan worden.
Energiedichtheid en kostenplaatje belangrijke factoren
Alles valt of staat met het kostenplaatje. Als het winnen van deze waterstof te duur is, is de kans van slagen klein. Maar omdat het mogelijk oneindig ontstaat in de Aarde, is dit mogelijk de doorbraak die waterstoftechnologie nodig heeft. Experts schatten de kosten om witte waterstof omhoog te pompen relatief laag in. Maar ook de energiedichtheid van waterstof is een belangrijke factor. De afhankelijkheid van fossiele brandstoffen moet zo snel mogelijk worden afgebouwd. Witte waterstof kan hierbij een belangrijke rol gaan spelen, helemaal omdat het mogelijk oneindig beschikbaar is.
Op grote schaal
De komende tijd wordt de natuurlijke vorm van waterstof verder onderzocht. Er wordt gekeken naar de energiedichtheid van de energiedrager en hoe het kan worden gewonnen. In Mali is daar al veel kennis over. In plaats van te boren naar aardgas of olie zijn er nieuwe opsporingsmethodes ontwikkeld om natuurlijke waterstof te lokaliseren. Een vrij eenvoudige installatie is voldoende om de waterstof op een simpele manier naar boven te halen. De volgende uitdaging is dan om deze waterstof via een leidingnetwerk richting grotere installaties te krijgen.
Waterstofvelden
Uit de reacties op de onlangs gepubliceerde rijtest van de BMW iX5 Hydrogen op deze website blijkt maar weer dat de discussie tussen BEV en waterstof enorm is. De discussie gaat dan vooral over de benodigde energie om waterstof te maken en dat waterstof nu vooral grijs is (met aardgas gemaakt) waardoor het eigenlijk niet interessant is. Maar dat discussiepunt verdwijnt met witte waterstof als sneeuw voor de zon. Want de Aarde heeft het al helemaal gratis gemaakt. Men moet het alleen nog maar vervoeren naar waterstoflocaties. Daar moet slim naar gekeken worden. Huidige tankstations kunnen worden omgebouwd naar waterstof. In die zin kan waterstof dus echt doorbreken als witte waterstof blijkt te werken. Want waarom zouden we als mensheid niet profiteren van een gratis duurzame energiebron? En mogelijk zelfs een onuitputtelijke energiebron?