Autonieuws

Dit zijn de verschillen tussen scooters en motoren

mei 11, 2022

Natuurlijk zijn scooters en motoren anders en je kunt ze wel degelijk van elkaar onderscheiden. Sommige verschillen zijn niet altijd zichtbaar, zoals een scooterverzekering of een motorverzekering en of een motorvoertuig waarmee wordt geschakeld een schakelbrommer of een motor is. Bij andere verschillen herken je zo of het om een scooter of motor gaat. Dit zijn de verschillen tussen scooters en motoren en zo kun je ze herkennen.

Scooters die op motoren lijken

De Gilera DNA, Yamaha TZR 5o, Derbi crossbrommers, Aprilia RS en de Honda NSR en MB zijn typen scooters die erg veel op een motor lijken. Maar er zijn ook motoren die juist weer erg veel op scooters lijken, zoals de Vespa GTS, crossmotoren, de Yamasaki Motor en de BTC Raw Hanway 50. Deze modellen zijn dus niet altijd wat ze lijken. Zo kan een motorachtig voertuig zomaar een scooter zijn en andersom.

Lees ook: Scooters nog altijd populair, blijkt uit nieuwe cijfers (2021)

De nummerplaat

Scooters en motoren hebben een andere nummerplaat. Ze zijn allebei geel, maar de nummerplaat van een motor is te herkennen aan de tekst ‘NL’ in een blauw vakje in de linkerbovenhoek. Scooters hebben dit niet. Zie je dus een nummerplaat zonder blauw NL vakje harder gaan dan 45 km/u? Dan is dit waarschijnlijk een opgevoerde scooter.

Het aantal CC

Alle gemotoriseerde tweewielers hebben een cilinderinhoud (cc). Bij scooters is de maximale cilinderinhoud beperkt tot 50cc. Scooters mogen maximaal 45 km/u per uur rijden. Als het voertuig meer dan 50cc heeft, is het een motorscooter of een motor. Motoren hebben dezelfde maximumsnelheid als auto’s, dus overdag 100 km/u en na zeven uur ‘s avonds 130 km/u.

De literinhoud van de tank

In de tank van een scooter gaat gemiddeld 6,5 liter. Bij een motor is dit gemiddeld 20 liter. Motoren hebben dus een veel grotere tank en bijgevolg een grotere actieradius dan scooters.

Beschermende kleding

Soms zie je het verschil tussen een scooter en een motor aan de kleding van de bestuurder. Scooterrijders hebben vaak gewoon een jas, T-shirt, spijkerbroek en schoenen aan. Motorrijders dragen veelal speciale beschermende kleding, zoals een motorjas, beschermende broek en laarzen.

Lees ook: Je motorhelm verzorgen: zo doe je dat!

Het rijbewijs

Om op een scooter te mogen rijden moet je een bromfietsrijbewijs halen. Om een motor te mogen besturen heb je een ander rijbewijs nodig. Welk rijbewijs je moet hebben hangt af van het vermogen van de motor. Met rijbewijs A1 mag je op een lichte motor (125 cc en maximaal vermogen van 11 kW) rijden, met rijbewijs A2 op een middelzware motor (maximaal vermogen van 35 kW) en met rijbewijs A op een zware motor met een onbeperkt vermogen. Met een motorrijbewijs mag je wel op een scooter rijden, maar andersom mag dit niet.

Voor beide rijwieltuigen heb je een verplichte WA-verzekering nodig. Voor een scooter, bromfiets en snorfiets heb je een bromfietsverzekering nodig. Voor een motor heb je vanzelfsprekend een motorverzekering nodig.

 De prijs

Een scooter heeft een ander prijskaartje dan een motor. Voor een nieuwe scooter betaal je gemiddeld tussen de € 1.750,- en € 4.000,-. Een goede tweedehands scooter kost gemiddeld zo’n € 1.000,-. Voor een nieuwe motor moet je gemiddeld tussen de € 7.000,- en € 10.000 neerleggen en de prijs kan oplopen tot zelfs € 30.000 voor een exclusief exemplaar! Voor een goede tweedehands motor betaal je tussen de € 3.000,- en € 5.000,-.