Autonieuws

Dit is de nieuwe Alfa Romeo Tonale

februari 8, 2022

De nieuwe Alfa Tonale is een crossover/SUV in het hogere (premium) C-segment. In de huidige line-up van het roemruchte Italiaanse automerk is de Tonale feitelijk de instapper, min of meer de opvolger van de inmiddels uit productie genomen Giulietta. Het verdere aanbod van Alfa Romeo bestaat momenteel uit twee andere – grotere – modellen: de sedan Giulia en de SUV Stelvio, die als laatste nieuwe Alfa eind 2016 werd onthuld.













Alfa Romeo Tonale: Hybrid of Plug-in Hybrid

Alfa Romeo levert de Tonale als Hybrid en Plug-in Hybrid. De Hybrid is uitgerust met een 1.5-liter benzinemotor, die Alfa combineert met een elektromotor (48 volt, 15 kW en 55 Nm) en een zeventrapsautomaat met dubbele koppeling. Het systeemvermogen bedraagt 130 pk dan wel 160 pk. Het voorlopige topmodel is de Tonale Plug-in Hybrid e-Q4 met 275 pk.

Alfa Romeo geeft voor de Tonale Plug-in Hybrid een elektrische range op van tot 60 (gecombineerd) of 80 (stadsverkeer) kilometer (WLTP). De batterij is volgens Alfa met een 7,4 kW snellader in 2,5 uur volledig opgeladen. Deze uitvoering is voorzien van vierwielaandrijving, de Hybrid is een voorwielaandrijver.













Babbelen met Alexa

Zoals bij elke nieuwe auto die tegenwoordig geïntroduceerd wordt, vertelt ook Alfa trots over alle connectiviteit die de Tonale biedt. We noemen hier de spraakassistent Alexa van Amazon, een besturingssysteem van Android, de mogelijkheid van Apple CarPlay en Android Auto en twee displays die samen 22,5 inch beslaan. Verder zijn er allerlei rijassistentiesystemen beschikbaar en kan de Tonale autonoom rijden op niveau 2 (auto kan accelereren, sturen en remmen, maar je moet zelf altijd blijven opletten).

Geen diesel voor Nederland

De Tonale is er ook als 1.6 diesel met 130 pk, maar die nieuwe motorvariant komt vanwege het discutabele imago van de dieselmotor niet naar ons land en is bedoeld voor onder meer het thuisland Italië. Daar hebben ze nu eenmaal minder moeite met een omstreden imago (check voormalig premier Silvio Berlusconi), al worden ook daar bijvoorbeeld plug-in hybridemodellen alsmaar populairder.







Alfa Romeo Tonale: made in Italy

Nu we toch bij het begrip omstreden zijn aanbeland: Alfa produceert de nieuwe Tonale in zijn fabriek in Pomigliano d’Arco, nabij de Zuid-Italiaanse stad Napels. Dit is de fabriek waar in de jaren ’70 de Alfasud van de band liep. Een fantastisch rijdend wagentje (ondergetekende kan het weten, het was zijn eerste auto), maar hij roestte al in de folder. Dat zal met de Tonale niet gebeuren; de fabriek is gemoderniseerd en helemaal up-to-date. De laatste Alfa die hier geproduceerd werd, is de Alfa 159 en dat was voor het laatst in 2011.

Is het een echte?

Rest alleen nog de vraag: is het een echte? Die vraag doemt altijd op zodra bepaalde automerken een nieuw model introduceren. Citroën, maar ook Alfa heeft hier last van. Want ga er maar aan staan: als je zulke iconische volumemodellen hebt voortgebracht (we noemen een Giulia uit de jaren ’60, een Alfa 75 uit de jaren ’80 en een Alfa 156 uit de jaren ’90), dan zijn de verwachtingen doorgaans hooggespannen.










Absoluut geslaagd

Alfa zelf vindt de Tonale in ieder geval een échte Alfa getuige de verwijzingen die het maakt naar vermaarde Alfa’s van weleer, zoals de 33 Stradale (de velgen van de Tonale), de 8C Competizione (het punt waarop het dak, de achterruit en achterste zijruiten samenkomen) en de Giulia GT (de lijn die over de zijkant van de carrosserie loopt). Dat is wellicht wat overdreven, maar we vinden het design van de Tonale absoluut geslaagd – voor een crossover dan.

Alfa Romeo Tonale leverbaar als Super en Ti

Om te weten of de Tonale een echte Alfa is, moet je natuurlijk rijden. De huidige Giulia en Stelvio behoren immers tot de sportiefst rijdende auto’s in hun klasse, zoals het een echte Alfa betaamd. Het is nog even geduld hebben, de Tonale is vanaf april 2022 te bestellen. Voor die tijd hopen we gereden te hebben. Er zijn vooralsnog twee uitvoeringen beschikbaar: Super en Ti. Aanduidingen die ‘Alfisti’ als muziek in de oren moeten klinken.