De praktijk: lange afstanden met een betaalbare EV
Inmiddels zijn er genoeg elektrische auto’s met een zodanig grote actieradius dat je je niet meer druk hoeft te maken of je je bestemming wel in één keer haalt. Ook niet als die bestemming ver weg is. Veruit de meeste van die EV’s bevinden zich echter in het hogere segment. Wil je een enigszins betaalbare elektrische auto, dan kom je op het moment tot zo’n 300 km actieradius. Volgens officiële opgave, dus in de praktijk valt dat nog wat lager uit.
Uitgerekend in een week dat we een aantal lange ritten hebben gepland, krijgen we de Peugeot e-2008 te leen. Die heeft inmiddels een officiële WLTP-actieradius van 341 kilometer. Een mooie kans om te ontdekken hoe ver je daarmee komt in de praktijk, als je kilometers gaat vreten op de snelweg.
Voor de door ons geteste specifieke uitvoering geldt overigens een WLTP-actieradius van 332 kilometer, doordat bijvoorbeeld de grotere wielmaat wat meer energie kost. Meer informatie over de geteste Peugeot e-2008 en zijn specificaties vind je onderaan dit artikel.
De context
Wij hebben ons rijgedrag tijdens de test niet aangepast. In die zin: we houden een rustige rijstijl aan, maar rijden op de snelweg wel gewoon met 100 à 110 km/u met het verkeer mee en stroomverbruikers als de airco en radio gaan aan wanneer dat gewenst is. Kortom, we gebruiken de elektrische auto zo veel mogelijk zoals we een brandstofauto zouden gebruiken. Het weer is tijdens de gehele testweek afwisselend zonnig en bewolkt, met niet al te veel wind en temperaturen tussen de 10 en 15 graden. Kortom, in principe goede omstandigheden voor het stroomverbruik.
De eerste ritten
De eerste rit is van de importeur in Amsterdam naar onze redactie in Bodegraven. Dat is een snelwegrit van zo’n 50 kilometer. We vertrekken met een volledig opgeladen batterij en de boordcomputer geeft ruim 320 kilometer aan als actieradius. Na aankomst blijkt de actieradius met zo’n 70 kilometer te zijn afgenomen.
De laadplekken bij de redactie zijn bezet, maar opladen is toch nog niet nodig. Daarna volgt een snelwegrit van zo’n 90 kilometer. Daarbij ‘verstoken’ we ruim 130 kilometer aan actieradius. Bij thuiskomst geeft de boordcomputer, na vandaag 149 kilometer te hebben gereden, een resterende actieradius aan van 104 kilometer. Ofwel, bij 149 snelwegkilometers verbruikte de auto 216 kilometer aan actieradius. De resterende batterijlading bedraagt 43%.
Ik heb de luxe dat vlakbij huis een openbare laadpaal staat waar bijna altijd wel plek is. Het weer opladen van de Peugeot is dus geen probleem. Als de batterij weer volledig is opgeladen, toont de boordcomputer een actieradius van 326 kilometer. Dat is toch alweer iets meer dan vanmorgen.
Voor het echie: de eerste lange rit
Na deze ‘opwarmertjes’ volgt de eerste echt lange rit: een retourtje van Noord-Holland naar Rhenen. Afgaande op de WLTP-actieradius moet je heen en weer kunnen op één batterijlading. Bij de precies 130 km lange heenweg verbruikt de Peugeot echter 196 kilometer aan actieradius. Er resteert dan nog precies 130 km actieradius op de boordcomputer. In de buurt van de bestemming is helaas geen laadpaal.
Er resteert dus precies net zo veel actieradius als de terugweg lang is, maar in de praktijk gaan we dat natuurlijk niet halen. Onderweg maken we dus een tussenstop bij Fastned-locatie De Poel, vlakbij Ede. Snelladen gaat eigenlijk net zo simpel als tanken. Kwestie van aanmelden met de laadpas, de juiste stekker in de auto pluggen en wachten maar.
Over dat laatste gesproken: is snelladen verloren tijd? Ja en nee. Enerzijds hadden we deze tussenstop met een brandstofauto niet gemaakt. Aan de andere kant hebben we gewoon een pauze verschoven. In plaats van vlak voor vertrek nog even wat te drinken te halen, doen we dat nu tijdens het snelladen. Verder is het wachten in de Peugeot e-2008 geen straf: de stoelen bieden meer dan genoeg comfort om de laadpauze op uit te zitten. Ook de passagiers achterin hebben niets te klagen.
Hoewel de batterij nog halfvol is, geeft de boordcomputer van de auto aan dat de snellaadsessie een uur gaat duren. Het blijkt de verwachte laadtijd tot 100% te zijn, want uiteindelijk gaat het snelladen in de praktijk gewoon snel. In twee minuten is er al zo’n tien procent batterijlading bijgekomen.
Wel volgt enige verbazing als de auto blijft bijladen zodra de batterijstatus de 80% heeft bereikt. Ter bescherming van de batterij zou het snelladen volgens het instructieboekje bij 80% moeten stoppen. Wel gaat het opladen na die 80% iets minder snel, ter bescherming van de batterij dus. Na onze drinkpauze van 20 minuten is de batterij weer voor 86% opgeladen, goed voor een actieradius van 282 km. We gaan gauw weer op pad.
Bij thuiskomst is er nog zo’n 80 kilometer actieradius over. Beide plekken aan de laadpaal blijken deze keer toch bezet. Het is al avond, dus de auto vandaag nog weer opladen gaat hem niet worden. Gelukkig heb ik morgenochtend geen ritten gepland…
De grote uitdaging: naar het buitenland
Toen de laadpaal de volgende dag weer vrij was, heb ik de Peugeot weer volledig opgeladen (opnieuw 326 km actieradius op de boordcomputer). Daarna volgt de grootste uitdaging: een rit naar het buitenland. Nou ja, naar een bestemming nét over de Duitse grens, maar toch. Vanuit Noord-Holland is dat nog steeds een heel eind. De eerste rit is 160 kilometer lang. Een voordeel ten opzichte van de vorige lange rit is wel dat de route van vandaag vrijwel volledig bestaat uit N-wegen. Op sommige daarvan is de maximumsnelheid net zo goed 100 km/u, maar het scheelt toch in stroomverbruik ten opzichte van een snelwegrit.
Op de heenweg hangen we de auto tijdens een toch al geplande tussenstop in Zwolle even aan de snellader. Dat geeft net wat meer ‘lucht’ in de verdere laadplanning van de dag. Op weg naar Zwolle verbruikten we over 101 km trouwens 152 km aan actieradius. De tussenstop duurt uiteindelijk zo’n 25 minuten, waarin de batterij van 64 naar 90% is opgeladen. Voorlopig hoeven we ons vandaag dus niet meer druk te maken over oplaadmogelijkheden.
De eerste bestemming voor vandaag is Uelsen, net over de grens in Duitsland. Op deze rit van 63 km verbruikten we 84 km actieradius, met 214 km resterend. Opladen is dus nog lang niet nodig. Had ook niet gekund, want bij onze bestemming aan de rand van het dorp zijn geen laadpalen. Bij het dorpshart zijn wel twee laadpunten, al begrijpen we van inwoners dat die in de praktijk altijd bezet worden gehouden door een bedrijfje.
Later op de dag rijden we door naar een dorpje in de omgeving van Ommen. Over deze afstand van 30 km nam de actieradius met 38 km af. Hier hetzelfde verhaal: opladen is nog lang niet nodig. Mooi zo, want op loopafstand van onze bestemming waren ook geen laadpalen geweest. Concreet hebben we na het snelladen vanmorgen in Zwolle 93 km gereden, 122 km verbruikt en nog 176 km actieradius over. Rijden over N-wegen scheelt qua stroomverbruik dus wel merkbaar ten opzichte van snelwegen.
’s Avonds zouden we met die resterende actieradius in theorie nog thuis moeten komen, maar we hebben liever iets meer zekerheid. Op weg naar huis maken we bij Zwolle dus toch maar weer even een tussenstop bij dezelfde snellader als vanmorgen. Achteraf zijn we wel bij dat we de auto hier op de heenweg ook even aan de snellader hebben gehangen, anders was het nu waarschijnlijk krap geweest om Zwolle te halen. Dan hadden we waarschijnlijk een omweg gemaakt via een snellader in Hardenberg. Op de 36 km naar Zwolle hebben we 46 km actieradius verbruikt. In 20 minuten laden we de batterij op van 48 tot 79 procent, goed voor een actieradius van 256 km.
Bij thuiskomt hebben we nog 44% batterijlading en 114 km actieradius over. Ofwel een rit van 97 km kostte 142 km actieradius. De tussenstop ‘voor de zekerheid’ is dus wel nodig geweest.
Een laatste snelwegrit
Na het thuis weer volledig opladen vermeldt de boordcomputer een actieradius van 330 km. Bijna de WLTP-waarde en bovendien het hoogste dat de boordcomputer deze week bij een volle batterij heeft aangegeven. Nogmaals: rijden over N-wegen scheelt merkbaar in het stroomverbruik ten opzichte van snelwegen. Voor de volledigheid: op de 60 km lange snelwegrit terug naar de importeur verbruikten we 94 km aan actieradius (78% resterend).
Conclusie
De belangrijkste vraag: is een betaalbare elektrische auto praktisch inzetbaar voor lange ritten? Het antwoord is zeker ‘ja’ gebleken, mits je bereid bent om eventueel een extra pauze te nemen of een pauze te ‘verplaatsen’ voor het snelladen. Stel dat je echt een lange reis wilt maken dan komt het met de Peugeot e-2008 wel precies mooi uit: gerust twee uur rijden, twintig minuten (snellaad)pauze en weer door.
Het maken van een lange rit met een elektrische auto vraagt in zijn algemeen wel iets meer voorbereiding, al is het maar door even te kijken waar snelladers staan en wanneer je die laadpauze het handigst kunt inplannen. In Nederland is dat goed te doen, in het buitenland wil dat nog wel eens een uitdaging zijn.
Dat brengt ons op de secundaire conclusie: in praktisch opzicht legt een (betaalbare) elektrische auto het voor langere ritten wel nog altijd af tegen een brandstofauto. Als je thuis of op je bestemming niet kunt laden, vraagt dat gelijk wat extra organisatie. Als je steeds dezelfde lange ritten rijdt komt er natuurlijk wel regelmaat en automatisme in het opladen. De tijd die we nu kwijt waren aan het voorbereiden van de ritten komt dan te vervallen. Rij je echter steeds verschillende lange ritten, dan blijft het iets om rekening mee te houden.
Hulpmiddel: ANWB Routeplanner voor elektrische auto’s
Een handig hulpmiddel bij het voorbereiden van je ritten is de ANWB Routeplanner, waarvan tegenwoordig ook een versie speciaal voor elektrische auto’s bestaat. Daarmee kan je voor jouw specifieke merk en model elektrische auto een route plannen, waarbij de routeplanner uitgaat van de verwachte actieradius in de praktijk. De EV-routeplanner is nog maar een betaversie, maar tijdens onze testweek is het een handig hulpmiddel gebleken. Volg het reisadvies echter niet blind op en kijk ook even op de bijbehorende kaart waar (snel)laadpunten zijn, mocht de actieradius in de praktijk anders uitvallen dan de planner voorspelt.
Over de Peugeot e-2008
De huidige Peugeot 2008 kwam in 2019 op de markt en was vrijwel vanaf het begin ook leverbaar als volledig elektrische e-2008. Recent onderging het model een kleine update. Het belangrijkste nieuws is dat de officiële WLTP-actieradius wat is toegenomen en dat de traditionele transmissiehendel is vervangen door een nieuwe schakelaar.
Batterij en opladen Peugeot e-2008
De Peugeot e-2008 heeft een 50 kWh batterijpakket, bij de nieuwste versie goed voor een officiële WLTP-actieradius van 341 kilometer. De auto heeft een 11 kW 3-fase boordlader. Snelladen met tot 100 kW behoort ook tot de mogelijkheden. Aan een reguliere laadpaal duurt volledig opladen iets meer dan vijf uur, snelladen van 10 tot 80% batterijlading gaat zoals gebruikelijk in 30 minuten. Buiten het laden om is de laadkabel handig op te bergen in een tas (of los) onder de laadvloer.
Stroomverbruik in de praktijk
Het gemiddelde stroomverbruik tijdens onze testweek bedraagt volgens de boordcomputer 17,3 kWh per 100 kilometer. Best netjes gezien de vele snelwegkilometers, want het officiële WLTP-verbruik bedraagt voor de door ons gereden uitvoering 16,0 kWh per 100 kilometer.
Aandrijving en gewichten Peugeot e-2008
De elektromotor levert een vermogen van 100 kW (136 pk) en een koppel van 260 Nm. De acceleratie van 0 naar 100 km/u gaat in 9,9 seconden, de topsnelheid is begrensd op 150 km/u. Snel zat voor in Nederland dus en behalve qua topsnelheid gelijkwaardig aan de brandstofversies van de Peugeot. Het leeggewicht van de Peugeot e-2008 bedraagt 1.523 kg. Voor een elektrische auto valt het gewicht dus wel mee. Ter vergelijk: de brandstofversie weegt afhankelijk van de uitvoering zo’n 1.200 kg. Een belangrijker verschil: de e-2008 mag niets trekken, de brandstofversie een aanhanger van maximaal 1.200 kg (geremd).
Prijzen Peugeot e-2008
De vanafprijs van de Peugeot e-2008 bedraagt op dit moment 36.330 euro. Daar gaat nog een overheidssubsidie van 3.350 euro vanaf, zolang die subsidie nog beschikbaar is natuurlijk. Een Peugeot 2008 met gelijkwaardige brandstofmotor en uitrusting is leverbaar vanaf 31.060 euro, dus ook wat dat betreft valt het verschil tussen beide mee. Ons testexemplaar is een GT Pack (het topmodel) met een aantal extra aangevinkte opties en kost onder de streep 45.110 euro (min eventuele subsidie). In het algemeen begint de prijslijst van de Peugeot 2008 bij 29.560 euro. Actuele prijzen en uitrustingen vind je op www.peugeot.nl.