Autonieuws

De pole position in de F1 – hoeveel groter is de winkans?

april 18, 2023

Startend vanaf de pole position won Max Verstappen op 2 april de Grand Prix van Australië. Hoe belangrijk deze startpositie is voor een uiteindelijke winst is een veelbesproken onderwerp binnen de Formule 1. We hebben de cijfers voor je verzameld om een uitspraak te doen over winkansen vanuit de pole position en hoe er geld wordt verdiend aan het speculeren hierop.

Startposities in de Formule 1

Zoals je waarschijnlijk al weet, zijn er twintig startposities te verdelen bij een Formule 1 race. Op welke positie je start als coureur, is erg bepalend voor je winkans. Achteraan heb je tenslotte 19 auto´s in te halen om als eerste te eindigen, een bijna onmogelijke opgave. De voorste startpositie (pole position) is daarom het meest gewild.

Om een plek op de pole position te veroveren zijn er kwalificaties en/of sprintwedstrijden. Hoe beter je als coureur tijdens deze races presteert, des te beter is je startpositie. Toch zijn deze races niet het enige wat de startpositie bepaalt. Zo zijn er technische gridstraffen die je startpositie als coureur negatief kunnen beïnvloeden. Moet je bijvoorbeeld te vaak een versnellingsbak, uitlaat, turbo of motor vervangen, dan kun je tot wel tien plekken in de startopstelling achteruit gaan.

Ook voor verkeerd rijgedrag tijdens races kunnen strafpunten worden uitgedeeld. Wanneer een coureur zich niet aan de rijregels houdt, kunnen er bijvoorbeeld tijdstraffen worden opgelegd zoals een langere pitstop.     

Winkans op de pole position

Dat starten op de pole position de winkans aanzienlijk vergroot, blijkt wel uit de statistieken van hedendaagse coureurs over het aantal winsten vanaf de pole position.

De winstpercentages vanaf de pole position zijn per coureur als volgt:

– Max Verstappen (77.27%)

– Fernando Alonso (63.64%)

– Lewis Hamilton (59.22%)

– Sergio Perez (50.00%)

– Carlos Sainz (33.33%)

– Valtteri Bottas (30.00%)

– Charles Leclerc (22.22%)

Wanneer we hier het gemiddelde van nemen komen we uit op een winstpercentage van: (77.27 + 63.64 + 59.22 + 50.00 + 33.33 + 30.00 + 22.22 / 7) = 47,95%

Start je als coureur op de pole position ben je er dus bijna voor de helft al zeker van dat je de race wint.

Natuurlijk zijn deze resultaten niet alleen te danken aan de startpositie maar ook aan de individuele kwaliteit van de coureurs. De topcoureurs Max Verstappen, Fernando Alonso en Lewis Hamilton hebben met respectievelijk ruim 77%, 63% en 59% een bovengemiddeld grote kans om een race vanuit de eerste startpositie te winnen.

Speculeren op winst

Net als bij alle andere sporten, zijn binnen de Formule 1 ook commerciële belangen aanwezig. Aan van alles wordt geld verdiend, zo ook aan het speculeren op de uitslag van races.

Aan het bepalen van de startpositie van coureurs gaan een aantal races vooraf. Deze beginnen vaak met oefenritten gevolgd door kwalificatiewedstrijden. Het resultaat van de kwalificatiewedstrijd bepaalt welke startpositie iedere coureur krijgt bij de Grand Prix. De winnaar van de kwalificatie krijgt de pole position toegewezen, de overige plekken worden naar prestatie verdeeld.

Al bij de oefenritten zijn sportwedders geboeid, zo laten sportwedexperts van Bettingbonus Nederland ons weten. Hierin wordt de vorm van iedere coureur vaak al duidelijk wat een indicatie geeft van de kansen tijdens de kwalificatiewedstrijd. Wetende dat de pole positie de winkans aanzienlijk vergroot, is het plaatsen van een weddenschap op basis hiervan minder risicovol.

Wanneer Max Verstappen een sterke oefenrit rijdt, is de kans bijvoorbeeld groot dat hij zich tijdens de kwalificatiewedstrijd zal plaatsen voor een van de topposities in de grid. Wetende dat Max gemiddeld een kans heeft van zo´n 77% om een race vanaf de pole position te winnen, is de weddenschap aantrekkelijk om in te zetten op Verstappen.

Omdat de odds van bookmakers zich soms niet snel genoeg aanpassen, is er vlak voor het einde van een oefenrit of kwalificatiewedstrijd een kans om een Grand Prix weddenschap tegen sterke odds vast te zetten. Als een wedstrijd gereden is en de einduitslag binnen is zullen de odds zich namelijk snel aanpassen naar de nieuwe winkansen. Net voor dat moment kan er soms nog snel een weddenschap tegen hoge odds worden vastgezet. Op die manier kunnen sportwedders hogere winsten behalen bij gewonnen weddenschappen.

Belang van de pole position niet overdreven

Al met al is de pole position een startpositie die het waard is om voor te strijden, zeker omdat de winsten die coureurs binnen de Formule 1 kunnen verdienen niet zuinig zijn. Iedere positie op de ranglijst kan namelijk miljoenen euro´s aan prijzengeld schelen. Verstappen reed in zijn carrière volgens de Quote 500 bijvoorbeeld al ruim 120 miljoen euro bij elkaar.