Autonieuws Autotests

De nieuwe Range Rover (2022) legt je in de watten – Rijtest

oktober 4, 2022

Aantrekkingskracht Range Rover

Wat is dat toch met de Range Rover? Mensen voelen zich bijzonder sterk aangetrokken tot de mastodont van Land Rover. Misschien is het de luxe? De ruimte? Of toch de uitstraling? Een ding is zeker: Land Rover heeft niets te klagen over de verkoopcijfers van zijn grootste SUV. Naar verwachting gaat de nieuwe Range Rover zijn voorganger nog verder overtreffen als het om verkoopcijfers gaat. Er zijn steeds meer rijken op de wereld en die moeten wat doen met hun centen.

Minpunten nieuwe Range Rover

Toch is de nieuwe Range Rover nog niet perfect. Jawel, laten we direct aftrappen met wat minpunten. Hebben we dat maar weer gehad. De auto deint bijvoorbeeld sterk in bochten. Het tempo wat verlagen doet wonderen. Het stuurgevoel kan beter. Dat wil zeggen: wat meer feedback in het stuurwiel is wenselijk om het gevoel van controle te versterken.

Een inkoppertje: het brandstofverbruik van de P530-variant met V8-motor is vrij fors en bovendien is deze V8-versie van de nieuwe Range Rover ook duur. Hij is er vanaf 212.743 euro. Tot slot: de stoelen voorin hebben aan elke kant een armsteun. Erg fijn hoor, maar voor het vastklikken van de gordel zit de armsteun juist net wat in de weg.

Laten staan dan?

Oké, dus die nieuwe Range Rover moet ik dan maar niet kopen? Nou, juist wel! Want omdat de nieuwe Range Rover je verder zo sterk vertroetelt neem je die minpunten al snel voor lief. Prachtige afwerking, extreem stil en comfortabel, fijne stoelen en ook clean design. Helemaal in de interieurafwerking van deze betreffende testauto zou Jan des Bouvrie een vreugdesprongetje maken. Overigens wel extreem besmettelijk, deze haast witte interieurbekleding. Het zou niet onze keuze zijn, maar de combinatie van een satijn Sunset Gold-lakwerking met dit interieur snappen we wel. Het is gewoon ongelofelijk chic.

Prijzen Range Rover

Om nog even terug te komen op de prijzen. Er zijn gelukkig ook andere motorvarianten verkrijgbaar. Best veel zelfs. Op het menu staan de D250, D300 en D350 mild-hybride diesels. De goedkoopste diesel is er vanaf 167.954 euro. Maar het kan gelukkig nog een stukje voordeliger. Het advies in Nederland: neem een plug-in hybride! Door de op papier gunstige CO2-uitstoot betaal je aanzienlijk minder BPM.

Om het verschil duidelijk te maken: voor de P440e plug-in hybride betaal je dankzij een CO2-uitstoot van 19 g/km slechts 456 euro aan BPM. Voor de Range Rover P530 met 261 g/km CO2 is dat een slordige 53.149 euro aan BPM. Dat scheelt nogal! De vanafprijs van de Range Rover P440e start in Nederland bij 142.951 euro. Goedkoper gaat een Range Rover niet worden in Nederland, althans, niet als je een nieuwe wenst.

Tekst gaat verder onder de fotogallerij.























































Plug-in hybrides

Overigens zijn er nog meer motorvarianten verkrijgbaar. Er is een mild-hybride P400 benzineversie en nog een plug-in hybride P510e. De PHEV’s combineren een zes-in-lijn Ingenium-benzinemotor met een 38,2 kWh lithium-ion-accu – met een bruikbare capaciteit van 31,8 kWh – en een 105 kW (143 pk) sterke elektromotor die in de transmissie is geïntegreerd. Samen goed voor ongeveer 100 kilometer elektrisch rijbereik. Liever een groter elektrisch rijbereik? Wacht dan even tot 2024. Dan komt de volledig elektrische Range Rover.

Modular Longitudinal Architecture

Elke nieuwe Range Rover staat op de nieuwe Modular Longitudinal Architecture, kortweg MLA-Flex. Dit platform biedt de nodige flexibiliteit om alle aandrijflijnen te kunnen huisvesten, maar ook om te spelen met wielbasis. De nieuwe Range Rover is er bijvoorbeeld als Standard of Long Wheelbase-carrosserie en met een variëteit aan zitplaatsen, afhankelijk van de wensen van de klant. Liever twee afzonderlijke captain chairs achterin met massage, mediaschermen en een wijnkoeler? Dat kan hoor. Daar hoef je geen Rolls-Royce Cullinan voor te kopen.

Aan alles is gedacht in de nieuwe Range Rover

Precies dat was ook een beetje de missie van Land Rover: de nieuwe Range Rover moet tegen de schenen schoppen van een Cullinan. Die is namelijk twee keer zo duur, terwijl je in de nieuwe Range Rover niet het gevoel hebt dat je genoegen hebt genomen met ‘minder’. Want aan alles is gedacht. Stoelverwarming- en ventilatie, stoelmassage met zelfs een hotstone-functie, een gebogen en zwevend touchscreen van 13,1-inch met fijn werkend infotainmentsysteem, je komt niets te kort.

Haptische feedback

Voor het eerst in een Land Rover geeft het centrale touchscreen haptische feedback bij aanraking. Zo krijgt de gebruiker een bevestiging van zijn handeling, zonder naar het scherm te hoeven kijken. Dat houdt de aandacht bij de weg en maakt het gebruik van Pivi Pro nog intuïtiever. Het Pivi Pro infotainmentsysteem werkt samen met een ‘semi-zwevend’ 13,7-inch Interactive Driver Display met nieuwe HD-graphics. Ziet er gelikt uit! Voor de bediening van de climate control zijn fysieke knoppen aanwezig. Dit zijn de welbekende draai- en trekknoppen. De werking daarvan is nog niet perfect. Het vraagt vooral even om wat gewenning.

Zware SUV, heel zwaar

Wennen moet je in het begin ook even aan het gewicht van de nieuwe Range Rover. De P530 waarin wij rijden legt een slordige 2.585 kilogram in de weegschaal. En dat merk je tijdens remacties. Je moet voor je gevoel flink trappen om de boel tot stilstand te krijgen. Realiseer je ook dat de Range Rover P530 Twin Turbo V8 extreem krachtig is. Liefst 530 pk, 750 Nm aan trekkracht, een 0-100-tijd van 4,6 seconden. We bedoelen maar. Overigens produceert de 4,4-liter V8-motor van BMW een fantastische soundtrack. Toch moet je genieten met mate, want stevig doorrijden merk je al snel aan de brandstofmeter. Een brandstofverbruik bij rustig rijden van 1 op 8 is al netjes.

All-Wheel Steering

Range Rover poogt ook wat dynamiek toe te voegen aan zijn grootste SUV. Onder meer dankzij All-Wheel Steering. Dit moet zorgen voor meer stabiliteit op hoge snelheid en een verbeterde wendbaarheid op lage snelheid. De elektrisch aangestuurde achteras kan tot zeven graden sturen en doet dat bij lage snelheid contra ten opzichte van de voorwielen, waardoor de draaicirkel van de Range Rover minder dan 11 meter bedraagt – de kleinste van alle Land Rover-modellen.

Dynamic Response Pro

De nieuwe Range Rover heeft verder als eerste Land Rover het zogeheten Dynamic Response Pro systeem. Dit nieuwe, actieve 48-volt anti-overhelsysteem moet overhellen van de carrosserie tegengaan. Het systeem kan hiervoor tot 1.400 Nm koppel uitoefenen op de stabilisatorstangen. Toch kan het deinen van de koets wat ons betreft nog verder worden beperkt.

Offroad kan die ook

Natuurlijk zit de nieuwe Range Rover ook vol met technologie om offroad rijden mogelijk te maken, maar de vraag is of klanten dat überhaupt gaan doen. Het gros van de kopers blijft gewoon lekker op asfalt rijden en parkeert zijn of haar Range Rover in een chique winkelstraat. Pronken, daarin is de nieuwe Range Rover extreem goed. Ook dankzij zeer strakke verlichting.

Met Signature-dagrijverlichting, dynamische richtingaanwijzers, Adaptive Front Lighting en Image Projection-technologie bij het opstarten is de verlichting een attractie op zich. Wie echt de blubber wil opzoeken, moet geen Range Rover kopen. Niet dat deze SUV het niet zou kunnen, maar gewoon omdat het niet meer past bij zijn karakter. Avonturiers kopen beter een Defender. De aanbidders van luxe kiezen een Range Rover.

Rear Seat Entertainment

Wie achterin zit, is waarschijnlijk niet meer uit de nieuwe Range Rover te knuppelen. Je geniet er in alle comfort en rust van het Rear Seat Entertainment-systeem (RSE), met instelbare 11,4-inch HD-touchscreens. De schermen zijn onafhankelijk van elkaar te bedienen en met de meeste apparaten te koppelen via een HDMI-stekker. Via de wifi-hotspot-functie beschikken de passagiers achterin onderweg over hun eigen smart-TV.

Active Noise Cancellation

Feitelijk is deze SUV een soort bioscoop op wielen. Niet alleen door de displays, maar ook door de akoestische kwaliteit aan boord van deze SUV. Die is magistraal. Dat komt in het bijzonder ook door Active Noise Cancellation. De derde generatie van het Active Noise Cancellation-systeem registreert trillingen van de wielen, bandengeluid en motorgeluiden die het interieur binnendringen en genereert een anti-signaal dat deze geluiden neutraliseert via de 35 speakers van het systeem. Zo komt het geluid uit het 1.600 Watt Meridian Signature Sound System nog beter tot zijn recht. Twee speakers met een diameter van 60 mm in de vier hoofdsteunen zorgen voor persoonlijke stiltezones met hetzelfde effect als hoogwaardige ’noise cancelling’ hoofdtelefoons.














































Luchtkwaliteit

Hoewel de P530 met krachtige V8 voor het milieu niet al te best is, hoef je je aan boord in ieder geval geen zorgen te maken over de luchtkwaliteit. Cabin Air Purification Pro omvat dual-nanoe X-technologie voor het beperken van de aanwezigheid van allergenen en het verwijderen van pathogenen. Dit helpt onaangename geuren en virussen in het interieur aanzienlijk te reduceren.

Conclusie rijtest Range Rover P530

Een paleis op wielen, dat is de beste omschrijving voor de nieuwe Range Rover. Qua design geen revolutie, maar een evolutie. Maar alles ziet er wel superstrak uit. Prachtig hoe het plaatwerk overloopt in de raampartijen. Neem liever geen zwarte of grijze, dan valt het complete lijnenspel van de auto weg. De nieuwe Range Rover mag gezien worden. Ook omdat het een verdraaid lekkere super-SUV is. Indrukwekkend en om die reden hebberigmakend.