Lifestyle & Fun

De 2.000 jaar oude Citroën van Asterix en Obelix

december 19, 2022

Bekende filmauto’s

Bij beroemde filmauto’s denk je al snel aan K.I.T.T. uit Knight Rider, de Trans Am uit Smokey and the Bandit, de DeLorean DMC-12 uit Back to the Future en natuurlijk de Aston Martin DB5 van James Bond. Maar hoe krijg je als automerk een auto in een film die zich ruim tweeduizend jaar geleden afspeelt?

Asterix & Obelix

Simpel: je gaat wat creatiever met de term ‘auto’ om. Een kar met twee wielen is in feite een verre voorloper van een auto. Die bestonden al in de tijd van de Romeinen, het wiel is per slot van rekening rond 3500 v. Chr uitgevonden. Hoe zo’n voertuig eruit had gezien als Citroën toen al bestond, kun je zien in de nieuwe Asterix & Obelix-film.

Concept-kar

Speciaal voor de film heeft Citroën een concept-strijdwagen ontworpen en gebouwd. Voor een conceptauto trekken de Fransen normaal gesproken een jaar uit, maar voor de concept-kar zat er slechts drie maanden tussen de eerste schets en de uiteindelijke conceptauto.

2CV

De strijdwagen heeft de lijnen van een Citroën 2CV en wordt dan ook uiteraard getrokken door twee paarden. Er is gebruikgemaakt van zeer exotische materialen, zoals zwijnenmaag voor het onderstel en vuurvliegjes onder invloed van de beroemde toverdrank zorgen voor verlichting. De koplampen waar ze in rondvliegen zijn gemaakt van Gallische helmen. Uiteraard is er ook aan duurzaamheid gedacht, want de wielen zijn gemaakt van gerecyclede schilden.

Zlatan Ibrahimovic

De Citroën is trouwens niet de enige opmerkelijke verschijning in de nieuwe A&O-film. Niemand minder dan Zlatan Ibrahimovic maakt onderdeel uit van de cast. De Zweedse spits speelt een kleine rol, als Romeinse slechterik. Kijk zo de trailer maar eens. Asterix & Obelix-fans moeten nog even geduld hebben. De nieuwe film – Asterix & Obelix in het Middenrijk – gaat op 1 februari in première in Frankrijk. Het is nog niet duidelijk wanneer het duo in Nederland op het grote doek te zien is. De trailer bekijk je hier.