Autonieuws

Daewoo Matiz – alles wat je moet weten

november 26, 2022

De auto wordt ook wel omschreven als een mini-MPV. Door een hoge daklijn kunnen de stoelen vrij rechtop staan, waardoor er voldoende hoofdruimte ontstaat voor vier inzittenden. Standaard is er ruimte voor 104 liter bagage en met de achterbank neergeklapt groeit dit naar 512 liter bagageruimte. Voor een auto met een lengte van nog geen 3,5 meter is dat een prima prestatie.

Design Daewoo Matiz

De Matiz heeft een behoorlijk guitig voorkomen dankzij de ovale koplampen en de lieflijke rondingen. In zijn tijd was deze vormgeving garantie voor succes. Het design is van de Italiaanse studio Ital Design (Giugiaro). Die had dit ontwerp bedoeld als Cinquecento voor opdrachtgever Fiat, maar de Italiaanse automaker stuurde de ontwerpers terug naar de tekentafel.

Daewoo Matiz

Ital Design

Daewoo kocht het ontwerp van Ital Design en na wat aanpassende pennenstreken mondde het uit in de Matiz. De auto weegt slechts 750 kg. Een driecilindermotor van 0,8-liter zorgt voor de aandrijving. De technologie blinkt uit door eenvoud. In de praktijk blijkt de Matiz probleemloos, betrouwbaar en heel zuinig. Een verbruik van 1 op 16 was heel goed mogelijk. Wie minder gas gaf, kon 1 op 20 halen en dan kom je ver met een benzinetank van 35 liter inhoud.

Matiz bestverkochte auto in segment

De Daewoo Matiz schopte het tot een van de bestverkochte auto’s in zijn segment. Lange tijd voerde hij de verkoopranglijsten aan in de top drie. In de eerste vier jaren van zijn bestaan was de Matiz het meest populaire model van Daewoo in Europa. Ook nu anno 2022 zijn exemplaren te vinden die prima rijden en met interessant lage kilometerstanden.

Daewoo Matiz

Uitrusting Daewoo Matiz

De uitrusting van de Matiz is naar huidige maatstaven wat karig. In zijn geboortejaar 1998 was dat anders. Toen was hij zeer compleet voor zijn aanschafprijs die destijds onder de 10.000 gulden lag. De SE-versie had bijvoorbeeld al airconditioning en dat was in de compacte klasse uitzonderlijk.

Zijwindgevoelig

Door de hoge daklijn heeft de Matiz wat last van zijwind. Met name op bruggen wil die zijwindgevoeligheid wel eens lastig zijn om de auto stabiel op koers te houden. Met vier inzittenden en wat lading is dat euvel minder sterk voelbaar.

Daewoo Matiz

Prestaties Daewoo Matiz

De prestaties zijn beperkt. De 0,8-liter levert 38 kW (52 pk). De acceleratie van 0-100 km/uur vergde 17,1 seconden en de topsnelheid bedroeg 144 km/uur. Sinds 2004 is de Daewoo Matiz en later dus de Chevrolet Matiz geleverd met een tweede motor. Dat was een 1,0-liter viercilinder met 47 kW (64 pk). Daarmee accelereerde hij in 15,2 seconden en haalde hij een top van 152 km/uur.

Gebruikte Matiz

Van de Matiz zijn er nog behoorlijk wat occasions te vinden, ook van de eerste generatie met alleen de 0,8-motor. De latere versie met 1,0-motor is te verkiezen vanwege net wat hogere prestaties. Het verbruik ligt daarbij maar een fractie hoger.

Daewoo Matiz