Autonieuws

Chevrolet Tahoe – alles wat je moet weten

november 10, 2022

Oorsprong van de Chevrolet Tahoe

De Chevrolet Tahoe komt voort uit de Blazer-modellijn. De Chevrolet K5 Blazer was het grootste Blazer-model in het aanbod, naast de relatief compacte S-10 Blazer. In 1991 krijgt de K5 Blazer voor modeljaar 1992 een volledig nieuwe modelgeneratie. De toevoeging K5 vervalt, maar opnieuw is de ‘full-size’ Blazer een driedeurs SUV-versie van de C/K-serie pick-up-modellen. Of een hele korte versie van de eveneens gerelateerde Chevrolet Suburban, een grote vijfdeurs SUV. Voortaan heeft de Blazer een vast dak, waar die bij eerdere generaties nog afneembaar was.

Blazer wordt Tahoe

Voor modeljaar 1995 volgt een grote update, met twee keer groot nieuws. Het eerste grote nieuws is de komst van een nieuwe carrosserievariant: de auto is er voortaan ook als vijfdeurs SUV. Toch is deze vijfdeurs korter dan de grote Suburban. Een mooi nieuw tussenmaatje dus. Ander groot nieuws is dat de naam Blazer voor dit ‘full-size’-model komt te vervallen. De naam Blazer blijft voorbehouden aan het ‘compacte’ model, de grote gaat voortaan als Chevrolet Tahoe door het leven.


Oorsprong modelnaam Tahoe

De modelnaam van de Chevrolet Tahoe is een verwijzing naar Lake Tahoe, op de grens van Californië en Nevada. De mooie en ruige natuur van het meer en zijn omgeving past namelijk goed bij de stoere offroader die de Chevrolet Tahoe vanaf het begin is.

Merkvarianten

De Chevrolet Tahoe is ook altijd al leverbaar geweest onder andere merknamen. In de eerste plaats is er de GMC Yukon, de iets luxere GMC-versie van de auto. Eveneens nauw verwant is de Cadillac Escalade, al neemt die zowel qua design als positionering wat meer afstand van de Chevrolet en GMC. De Escalade was er ook alleen als vijfdeurs. Met name voor de GMC Yukon geldt vrijwel hetzelfde verhaal als in dit artikel is beschreven voor de Chevrolet.


Motoren Chevrolet Tahoe

De Chevrolet Tahoe is bijna uitsluitend leverbaar geweest met V8-motoren. De enige uitzonderingen zijn de 4,2-liter zescilinder-in-lijn dieselmotor van de eerste generatie en de 3,0-liter zes-in-lijn turbodiesel van het huidige model. De V8-motoren hadden een inhoud van 4,8 tot 6,5 liter. Het huidige motorenaanbod bestaat naast die dieselmotor uit een 5,3- en 6,0-liter V8. Sinds modeljaar 2002 zijn er ook motoren met flex-fuel-technologie, die ook geschikt zijn voor rijden op ethanolbrandstoffen.

Chevrolet Tahoe Hybrid en elektrisch

Voor modeljaar 2008 kwam ook een hybrideversie van de Chevrolet Tahoe op de markt. Daarbij wordt een 6,0-liter V8 gecombineerd met twee elektromotoren. Uiterlijk is de Tahoe Hybrid te herkennen aan het aerodynamischer bumperwerk. Een volledig elektrische Chevrolet Tahoe laat voorlopig nog op zich wachten. Wel is er vanaf volgend jaar (modeljaar 2024) een volledig elektrische Chevrolet Silverado en die modellijn is nauw aan de Tahoe verwant.


Modelhistorie Chevrolet Tahoe

De Tahoe-modellijn is samen met de langere Suburban altijd nauw verwant gebleven aan de C/K-pick-up-modellen, later hernoemd tot de Silverado-modellijn. Voor modeljaar 2000 kwam de tweede generatie Chevrolet Tahoe/Suburban op de markt. Bij de derde generatie voor modeljaar 2007 pakte men het iets anders aan. De Tahoe en Suburban bleven technisch nauw verwant aan de Silverado, maar waren qua uiterlijk meer op zichzelf staande modellen geworden. In de vorm van de Chevrolet Avalance was er nu ook een ‘lifestyle-pick-up’-variant, die qua design aansloot op de Tahoe in plaats van de Silverado.

Voor modeljaar 2015 kwam de vierde generatie op de markt en voor modeljaar 2021 is het alweer tijd voor het huidige vijfde model. De laatste twee generaties lijken weer wat meer op de Silverado-pick-up-modellen, maar blijven wel hun afwijkende vormgeving houden.

Uniek: maak je eigen reclame

Ter gelegenheid van de introductie van de nieuwe modelgeneratie voor modeljaar 2007 kwam Chevrolet met een destijds baanbrekende reclamestunt. Het publiek mocht zelf een reclamespotje van 30 seconden maken en insturen. De winnende reclame zou daadwerkelijk in reclameblokken op tv worden uitgezonden. Dergelijke ‘user generated content’ was in die tijd nog heel bijzonder.

Even leek de campagne zich juist tegen Chevrolet te keren. Milieuactivisten maakten namelijk reclamespotjes waarin de Tahoe belachelijk werd gemaakt om zijn relatief hoge verbruik. Liefst 400 van dergelijke spotjes verschenen op YouTube en Chevrolets eigen website. Het werd ook opgepikt door de pers, maar gelukkig werd de campagne positief afgesloten. Tegenover die 400 kritische spotjes stonden namelijk liefst 20.000 positieve inzendingen.

Verkoopsucces Chevrolet Tahoe

De Chevrolet Tahoe bleek als ‘kleinere’ variant van de Suburban precies te zijn waar de markt om vroeg. Het model heeft altijd hoog in de verkooplijsten gestaan en was vaak populairder dan zijn concurrenten. In de beste jaren werden zelfs meer dan twee keer zo veel Tahoe’s verkocht dan alle concurrenten bij elkaar opgeteld. Ook bij politiekorpsen en andere overheidsinstanties was en is de Tahoe een populaire auto.

Overzicht van alle modelgeneraties: