Achtergrond Autonieuws

Britse minister pleit voor kentekens voor fietsen

augustus 29, 2022

Yin en Yang

Fietsers en overige verkeersdeelnemers zijn in zekere mate als Yin en Yang. Oftewel water en vuur, elkaars tegenpolen. Veelal kunnen ze elkaar eigenlijk niet luchten of zien wanneer ze deelnemen aan het verkeer. Het gevolg? Gevaar ligt op de loer, met eventuele grotere gevolgen van dien. Automobilisten kunnen daarvoor opgespoord en aansprakelijk gesteld worden aan de hand van kentekenregistratie. Fietsers daarentegen hebben welhaast vrij spel. Met andere woorden: de regelgeving rond gemotoriseerde voertuigen is beduidend strenger dan rond fietsers. Dit terwijl menig fietser ook zeker geen heilig boontje is en de verkeersregels aan zijn of haar laars lapt, aldus de Britse Minister van Transport, Grant Shapps.

Minachting

Steeds vaker vertonen zij trekjes wangedrag en minachtig voor de verkeersregels. Shapps denkt dat asociale fietsers zichzelf ontastbaar wanen omdat de kans op eventuele vervolging nihil is. Niet in de laatste plaats omdat de fietser in Groot-Brittannië wettelijk wordt beschouwd als een ‘zwakke verkeersdeelnemer’. Hierdoor wast een fietser negen van de tien zijn handen in onschuld wanneer deze betrokken is bij een ongeval met een auto of vrachtwagen. Ook in Nederland wordt de fietser deze milde hand boven het hoofd gehouden.

Verweer

Met de invoering van een verplicht kenteken en fietsverzekering denkt Shapps orde op zaken te kunnen stellen onder het alsmaar uitdijende fietsers in het Verenigd Koninkrijk. Shapps voorstel en pleidooi is allesbehalve nieuw in het Britse Parlement en werd tot dusver telkens afgewezen door zijn eigen Ministerie. Ook ditmaal het plan op stevige weerstand door de coalitie. ‘Alleen de gigantische lading bureaucratie en administratieve rompslomp zou een regelrechte ramp worden’, luidt het verweer zoal. Bovendien is opmars van de fiets onder Britten juist een positieve en tegelijk gezonde ontwikkeling nu de kosten van andere vormen van vervoer de pan uitrijzen. ‘Wat wij nodig hebben is een betere infrastructuur voor fietsers’, vindt Edmund King, de voorzitter van de Britse automobielassociatie.

Lees ook: