Autonieuws

BMW X5: zoek de verschillen!

maart 9, 2023

In een closed room krijgen we de gelegenheid om de vernieuwde BMW X5 vast te bekijken. Ook potentiële kopers en andere geïnteresseerden wordt die mogelijkheid geboden. Momenteel bivakkeert een met de hand gebouwd exemplaar bij BMW in Nederland in die afgesloten showruimte. Zonder invallend daglicht baadt de nieuwe parel in darkroom-achtige spotlights.

BMW X5 xDrive50e is nieuwe plug-in hybride

Frontaal bekeken lijkt de X5 iets breder en tegelijk eleganter. Zonder dat we daar nu direct de vinger op kunnen leggen, want de grote lijnen zijn niet veranderd en ook de zogenaamde nierengrille is niet van een ander formaat. In de closed room is het wel de verlichte versie, Iconic Glow genaamd, en met donkere spijlen en zwarte omlijsting. In deze configuratie prijkt hij op de X5 xDrive50e met het M Sportpakket Pro.

Smallere koplampen

Het elegantere beeld zit hem toch vooral in de smallere koplampen. Daardoor lijkt de voorzijde wat breder, ook omdat de lampvensters ver om de hoeken zijn doorgetrokken. Wat een relatief kleine designingreep al kan betekenen voor een totaalbeeld. Het is hier weer eens goed duidelijk. De nieuwe koplampen zijn 35 mm smaller dan voorheen. De pijlvormige dagrijverlichting ‘wijst’ naar de zijkant van de carrosserie en de buitenste elementen fungeren ook als richtingaanwijzer.

En de prijs van de BMW X5

De X5 xDrive50e is de plug-in hybride opvolger van de uitgaande xDrive45e. Met zijn prijs vanaf 95.512 euro is die xDrive50e ook de meest aantrekkelijke. Het is immers de vanafprijs van de vernieuwde X5. Maar dan heb je meteen een van de krachtigste versies te pakken. De combinatie van een zescilinder-in-lijn benzinemotor en een elektromotor is goed voor een totaalvermogen van 360 kW (490 pk) en 700 Nm trekkracht. Waarom is deze versie zo goedkoop? Omdat de lage gemiddelde CO2-uitstoot van de plug-in hybride een lage BPM oplevert, daarom dus.

Tot 110 km puur elektrisch

Om die lage uitstoot te noteren moet de plug-in hybride aandrijflijn heel wat in zijn mars hebben. Of beter gezegd, hij moet flinke afstanden elektrisch kunnen rijden en dat kan de xDrive50e. Door een 25% groter accupakket dan in de xDrive45e (nu 25,7 kWh) is tot aan 110 km elektrisch af te leggen. De elektromotor levert maximaal 145 kW (197 pk), dus dat is ook al heel wat. Met beide motoren samen en vol gas accelereert de X5 xDrive50e in 4,8 seconden van 0-100 km/uur. Behoorlijk rap voor een auto van dit formaat.

Interieur X5 meest vernieuwd

De vernieuwde X5 herken je vooral aan het geheel andere dashboard met het BMW Curved Display en BMW Operating System 8. Het display bestaat uit een 12,3-inch instrumentenpaneel achter het stuurwiel en aansluitend een 14,9-inch Touch Control Display – samen achter een glasoppervlak uit één stuk. Dankzij de aanraakfunctie van het laatste display is het aantal knoppen en schakelaars aanzienlijk verminderd en is de bediening van tal van functies gedigitaliseerd.

Verlichte lijst in dashboard

De standaarduitrusting omvat nu ook bekleding van het dashboard in Sensafin en een elegant gebogen sierlijst in verfijnd hout. Een andere nieuwe voorziening is de Ambient Light Bar met LED-verlichting, die is geïntegreerd onder de sierlijst aan de zijde van de voorpassagier. De verlichte modelaanduiding is hierin geïntegreerd.

Comfortstoelen

Comfortstoelen voor bestuurder en voorpassagier zijn te bestellen als alternatief voor de tot de standaarduitvoering behorende sportstoelen bekleed met Sensafin. Andere opties zijn BMW Individual Merino lederen bekleding, actieve stoelventilatie en een massagefunctie. Die comfortstoelen prijken in deze X5 xDrive50e in de closed room.

Wanneer komt de vernieuwde X5?

De productie van de vernieuwde BMW X5 start in april in de fabriek in Spartanburg, Verenigde Staten. Op moment van schrijven is nog niet exact duidelijk wanneer hij in de showroom bij de Nederlandse dealers staat. Later dit jaar is de verwachting, in de tweede helft van 2023.