Autonieuws

BMW M: ‘Viercilinder komt er bij ons niet in’

oktober 14, 2022

Niet minder dan zes cilinders

Deze week onthulde de performanceafdeling van BMW de nieuwe M2, een auto waar liefhebbers van het merk lang naar hebben uitgekeken. Die M2 heeft, net als de M3 en M4, een zes-in-lijn onder de kap. En dat gaat ook zo blijven, zegt Van Meel tegenover CarBuzz.com. Op de vraag of de traditionele zescilinder ooit het veld moet ruimen voor een vier- of zelfs een driecilinder, reageert hij haast beledigd.

“Ik hoop dat dat slechts een retorische vraag was”, aldus van Meel, waarna hij duidelijk maakt dat de ‘echte’ M-modellen met verbrandingsmotor – dus niet de M Performance-versies als de M135i – ook in de toekomst niet minder dan zes cilinders onder de kap krijgen. Daarbij deelt hij subtiel een sneer uit naar Mercedes-AMG. “Ik weet dat er andere bedrijven zijn die dat doen, maar wij gaan dat niet doen.”

Geen viercilinder voor de M-modellen.

PK-wedloop

Hoewel het puristen ongetwijfeld letterlijk en figuurlijk als muziek in de oren zal klinken dat BMW M de ondergrens bij zes cilinders legt, loopt het merk in de PK-wedloop wel achter op Mercedes-AMG. De plug-in hybride aandrijflijn van de nieuwe C 63 S E Performance levert namelijk een gecombineerd vermogen van maar liefst 680 pk en daar kan de M3 met maximaal 510 pk nog niet tegenop.

Daar staat dan weer tegenover dat de C 63 met vierpitter door zijn zware hybridetechniek dik 2.100 kilo weegt. De M3 G80 legt ongeveer 300 kilo minder in de schaal. Op papier is de C 63 met een acceleratietijd van 3,3 seconden naar de 100 km/h daarom slechts een tiende sneller dan de M3.

De BMW M3.

Wel hybride

BMW M werkt overigens hard aan hybride aandrijflijnen, waarbij de nieuwe M5 het spits mag afbijten. De hybride aandrijflijn betekent haast onvermijdelijk ook een gewichtstoename, dus we zijn heel benieuwd of en zo ja hoe BMW M het gewicht van zijn auto’s zo laag mogelijk gaat houden.