BMW GS ooit verguisd, nu 1 miljoen
De pret kan niet op bij BMW Motorrad. Dit jaar wordt 100 jaar motorfietsproductie gevierd. Talrijke jubileummodellen zijn de afgelopen maanden al over het voetlicht gebracht. Nu is bovendien de miljoenste BMW GS van de band gerold in Berlijn: een BMW R 1250 GS om precies te zijn.
BMW GS story
De GS story gaat door. Nog dit jaar, 28 september, is de onthulling van de volledig nieuwe BMW R 1300 GS. Het vermogen stijgt van 136 naar 145 pk en het koppel van 143 naar 150 Nm. Althans dat zijn de voorlopige prestatiewaarden die al her en der online circuleren. Net zoals beelden van nog gecamoufleerde pre-productiemodellen.
BMW R 80 G/S
Hoe anders was het in 1980 toen in de fabriek in Berlijn de eerste GS in elkaar gezet werd naar het voorbeeld van een motor die BMW voor deelname aan enduro-wedstrijden had gebouwd. Het nieuwe model kwam op de markt als R 80 G/S (Gelände/Strasse). De naam gaf het al aan, dit model was bedoeld voor offroad en onroad en vooral ook voor het maken van lange, avontuurlijke tochten.
Boxermotor van 50 pk
De boxermotor van deze 80 G/S kwam van de R 80/7 en had een vermogen van 50 pk. Het design was in die tijd nogal revolutionair voor het behoudende BMW. De lange veerwegen en het nogal pompeuze en hoog geplaatste voorspatbord spraken de traditionele BMW-rijder niet direct aan. Dat voorspatbord was welbeschouwd qua design voorloper voor de ‘snavelvorm’ bij de latere GS-en.
Eenzijdige achterwielophanging
Bijzonder was de eenzijdige achterwielophanging. Het wiel was alleen via de tunnel voor de cardanaandrijving verbonden met het frame. Het oogde nogal kaal, maar het voordeel was dat je het achterwiel snel kon wisselen en dat was in de rallysport een pré. Bovendien was deze eenzijdige ophanging lichter en juist in het zand wil je niet te veel kilo’s hebben.
Dakar-succes
Vandaag de dag hebben vrijwel alle BMW-modellen een eenzijdige achterwielophanging. Ook bij andere merken zie je dat. De R 80 G/S vervulde dus in dit opzicht een pioniersrol. Het verkoopsucces begon te komen door deelname aan Parijs-Dakar. Helemaal na de overwinning in 1984 van deze woestijnrally door Gaston Rahier op een speciaal geprepareerde BMW GS met een boxer van 1050 cc.
GS-geest uit de fles
Door de fortuinlijke deelname aan Parijs-Dakar groeide de belangstelling voor de BMW GS, ook bij rijders die traditioneel nooit of zelden naar BMW omkeken. De GS-geest kwam helemaal uit de fles met de komst van een speciale Paris Dakar-versie van de R 80 G/S, geïnspireerd door de wedstrijdmachine van Rahier.
Nieuwe generatie boxermotoren
Van de R 80 G/S zijn er dik 21.000 exemplaren gebouwd totdat de productie in 1987 stopte en de R 100 GS het stokje overnam. De komst van een nieuwe generatie BMW boxermotoren met een cilinderinhoud van 1.100 cc en elektronische brandstofinjectie, begin jaren ’90, luidde ook een nieuw en erg succesrijk hoofdstuk in voor de GS. De R 1100 GS verkoopt geweldig en worstelt zich al snel naar de top van de lijst met best verkopende motorfietsen.
Zware allroaders populair
De zegetocht van de GS blijft niet onopgemerkt en verleidt andere motorproducenten om zware allroaders in hun gamma op te nemen. Vandaag de dag is dit genre motorfietsen zeer populair. De meeste verkopen worden hier genoteerd. De allroaders hebben de traditionele toermotoren zelfs wat van de markt gedrukt.
BMW R 1300 GS
BMW blijft met de GS aan kop. De R 1150 GS, R 1200 GS en R 1250 GS hebben de vlag in top gehouden. Anno 2023 dalen de verkopen van de R 1250 GS wat. Het is een vertekend beeld, want het model gaat eruit en maakt plaats voor een volledig nieuwe R 1300 GS, die in september dus komt. Logisch dat vele liefhebbers daar op wachten en je kunt erop rekenen dat de GS in 2024 weer vol naar de kop van de verkooplijsten schiet.