Achtergrond

Beginnersauto – Wat is een auto voor beginners en waar moet je op letten?

augustus 16, 2022

Beginnersauto

De wereld ligt voor je open als je eenmaal je rijbewijs hebt. Maar je rijlessen waren kostbaar en er schiet niet veel meer over voor de aankoop van je eerste eigen auto. Dus waar kies je voor? Een oud barrel, een klein autootje of leen je liever de grote auto van pa en ma? Maar wees eerlijk: wil je steeds verantwoording afleggen als je (wéér) met schade aan de auto thuiskomt?

Nieuwe of gebruikte auto voor beginners

De keuze voor een beginnersauto hangt voor een groot deel van je budget af. Maar waarom zou je een nieuwe auto kopen als het risico dat je als beginneling schade rijdt nog groot is? Op een oude fiets moet je het leren, zegt men. Auto’s zijn de laatste jaren steeds beter geworden, dus de aankoop van een gebruikte beginnersauto is helemaal niet onverstandig.

Wat is een verstandige eerste auto?

Wees reëel: die sportauto waarvan je droomt, is niet de beste keuze. Zoek liever een compacte beginnersauto, een modelletje uit het A- of B-segment, die je goed kunt overzien en die niet te kostbaar is in aanschaf – én in de verzekering, wegenbelasting en onderhoud. Als jonge bestuurder loop je statistisch een groter risico dat je schade rijdt en daarom is de premie voor de verzekering hoog. Probeer sowieso schadevrij te rijden, want daarmee bouw je no-claimkorting op. Ook belangrijk: kleine autootjes zijn lichter en zuiniger in het verbruik. Dat scheelt wegenbelasting en brandstofkosten.

Wat is dan een leuke beginnersauto?

Leuk is natuurlijk een kwestie van smaak. En op de markt van gebruikte auto’s zijn populaire modellen nu eenmaal duurder dan minder populaire beginnersauto’s. Wat kan jou het schelen wat anderen van jouw auto denken? Niet iedereen kan in een getunede Honda Civic rijden. En bovendien: veel vermogen is geen gelukkige combinatie met onervarenheid – je moet de auto echt wel ‘de baas zijn’. Maar dan nog zijn er genoeg best leuke beginnersauto’s, buiten de modieuze Mini’s en Fiats 500, of Polo’s en Fiesta’s.

Fiat 500C
Fiat 500C

Slim een beginnersauto kiezen

Bedenk dat die bekende Duitse modellen enorm populair zijn – en dus waardevast en ‘aan de prijs’. Vergeet ook niet dat bijvoorbeeld kleine Koreaanse autootjes – tegenwoordig – en Japanners – al járen – een goede reputatie hebben als het om de kwaliteit gaat. En als je geen omkijken hebt naar je eerste auto, dan is een compacte Kia Picanto of Hyundai i10 – de merken zijn sterk aan elkaar verwant – ineens veel leuker dan je al dacht.

KIA Picanto 1.2 DPI 2020 - Autotest/Review

Auto voor beginners van ‘alternatief’ merk

Hetzelfde geldt voor andere kleintjes. Denk bijvoorbeeld ook eens aan de vorige generatie van de Toyota Aygo. De Peugeot 107/108 en de Citroën C1 zijn in de basis gewoon hetzelfde, dus ook met de Peugeot en Citroën kun je ook van een gebruikt exemplaar nog veel plezier hebben.

Of de Volkswagen Up. Die vormt een drie-eenheid met de Seat Mii en de Skoda Citigo – dan rijd je in een Volkswagen-kloon in plaats van het origineel, maar het scheelt toch geld. En zo zijn er wel meer modellen die onder een andere merknaam iets voordeliger te vinden zijn en óók prima voldoen als beginnersauto.

toyota_aygo_2014.jpg

Grote keuze aan auto’s voor beginners

Behalve de al genoemde modellen kun je nog talloze geschikte beginnersauto’s kiezen. Denk aan de tweede generatie van de Ford Ka – die van 2008 tot in 2016 de Fiat 500 als basis had. En van de Peugeot 208, 207 en 206 zijn talloze occasions te vinden. En natuurlijk de Japanse Nissan Micra, Mazda 2, Mitsubishi Space Star en Suzuki Celerio als je ‘out of the box’ wilt denken…

Lees ook: