Autonieuws

Banden oppompen? Zo doe je dat!

november 30, 2022

Voor sommige weggebruikers zijn banden niets meer dan ronde rubberen onderdelen waar voldoende lucht in zit. Maar pas op: onderschat niet het belang van goede kwaliteit banden op de juiste spanning. Dat is essentieel voor een zo kort mogelijke remweg, maar ook goed voor een gunstig brandstofverbruik, lagere CO2-uitstoot en fijne rijeigenschappen. Daarom is het belangrijk dat je weet hoe je banden moet oppompen.

Bandenspanning opzoeken

Laten we bij het begin beginnen: hoe weet je de geadviseerde spanning van jouw banden? Vaak kun je die in het instructieboekje vinden. Geen instructieboekje in de buurt? Dan vind je de bandenspanning ook vaak aan de binnenkant van de tankdop, op een sticker in de deurstijl van de bestuurder, op de achterkant van de zonneklep, in het handschoenenkastje of op internet.

Info over bandenspanning in de deurstijl aan de bestuurderskant.

Goed om te weten

Waar kun je je banden oppompen?

Met een simpele fietspomp kom je niet ver; je hebt zwaarder materiaal nodig. Gelukkig kun je altijd terecht bij tankstations, wasstraten, garages of bij openbare parkeerterreinen. Hiervoor vragen ze vaak wel een kleine bijdrage (ongeveer 1 euro). Bij tankstations werken deze pompen vaak met muntgeld, dus het kan geen kwaad om kleingeld in de auto te bewaren.

Tankstation

Het kan geen kwaad om zelf een luchtcompressor te kopen. Die werkt vanaf de 12V-aansluiting in je auto en heb je altijd bij de hand.

Banden oppompen: hoe doe je dat nou?

  1. Parkeer je auto zodanig dat je banden goed bereikbaar zijn met de luchtslang.
  2. Draai de ventieldopjes van de banden.
  3. Kies de gewenste bandenspanning.
  4. Zet de pomp met het mondstuk op het ventiel en blaas de band op. De pomp zal gaan piepen zodra de band op de gewenste spanning gebracht is.
  5. Ben je klaar? Draai dan de ventieldopjes weer op de banden.

Ons advies: neem een doekje of schoonmaakmiddel mee. Vaak krijg je namelijk vieze handen bij het banden oppompen. Net als je hele auto worden banden (en dus ook ventielen) na verloop van tijd smerig. Het is fijn als je je handen kunt schoonmaken voordat je weer terug in de auto stapt.

Banden oppompen - Bandenspanning

Ventieldopjes

Gebruik je rubberen ventieldopjes? Prima, die werken altijd goed. Heb je toevallig aftermarket metalen ventieldopjes? Smeer die dan voor de zekerheid aan de binnenkant in met vaseline of smeervet. Doe je dat niet, dan kan het metalen ventieldopje zichzelf door warmte en/of kou invreten in het metalen ventiel. Het risico bestaat dat je zo’n metalen dopje er heel moeilijk af krijgt.

Onderzoek

Uit onderzoek blijkt dat veel automobilisten op een verkeerde manier hun banden oppompen. Bij het observeren van 92 automobilisten bleek dat de banden na het oppompen nog altijd niet genoeg lucht bevatten. Sterker nog: 37 procent van de automobilisten liet per ongeluk lucht uit de banden lopen en reed dus met zachtere banden weg.