Autotests

AUTOTEST – PEUGEOT 508 PEUGEOT SPORT ENGINEERED (2021) 

maart 17, 2022

PSE – het nieuwe GTi?

Peugeot heeft veel legendarische sportieve modellen op de markt gebracht, maar de laatste jaren zijn daar maar weinig bij gekomen. De Peugeot 508 Peugeot Sport Engineered brengt daar verandering in. Weet hij het tij te keren en is PSE het nieuwe GTi? AutoRAI.nl ging met de auto op pad op zoek naar het antwoord.

In de lange merkhistorie heeft Peugeot veel sportieve modellen geïntroduceerd. Sommige daarvan hebben zelfs een legendarische status bereikt, zoals de Peugeot 205 GTi. Naast dergelijke hot hatchbacks, bood Peugeot ook wel eens sportuitvoeringen van grotere middenklassers. De Peugeot 505 GTi bijvoorbeeld, of later de Peugeot 405 Mi 16 en T16. De afgelopen jaren was het vrij stil met sportieve Peugeot-modellen, maar daar is gelukkig verandering in gekomen.

De Peugeot 508 Peugeot Sport Engineered

Maak kennis met de Peugeot 508 Peugeot Sport Engineered, die we vanaf nu gemakkelijk zullen aanduiden als 508 PSE. PSE is het nieuwe sportieve label van Peugeot en de 508 is het eerste model dat de letters draagt. PSE zal uitsluitend “auto’s met stekker” introduceren en daar is de 508 geen uitzondering op. De Peugeot 508 PSE is namelijk een plug-in hybride.

Peugeot 508 PSE prestaties

We zetten de cijfers eens op een rij. De basis van de aandrijflijn wordt gevormd door een 1.6-liter PureTech benzinemotor met een vermogen van 147 kW (200 pk). Deze drijft de voorwielen aan, ondersteund door een elektromotor. Op de achteras zit nog een elektromotor, die iets krachtiger is en afhankelijk van de rijmodus zorgt voor vierwielaandrijving. Het systeemvermogen komt uit op een stevige 265 kW (360 pk). Daarmee is het zomaar even het krachtigste productiemodel dat Peugeot ooit heeft geïntroduceerd.

Nog meer cijfers: de 100 km/u is in slechts 5,2 seconden bereikt en de tussensprint van 80 naar 120 km/u duurt drie seconden. De topsnelheid is ‘op z’n Duits’ elektronisch begrensd op 250 km/u. Ook wat dat betreft hoeft de Peugeot 508 PSE zich dus nergens voor te schamen.

Verbruik Peugeot 508 PSE

Desondanks is het brandstofverbruik dankzij de plug-in hybride aandrijflijn nog steeds lekker zuinig. In theorie is een verbruik van 1 op 50 haalbaar en kan de auto 42 kilometer volledig elektrisch rijden. Natuurlijk valt of staat dit in de praktijk volledig met je rijgedrag en hoe vaak je de batterij netjes oplaadt.

Peugeot i-Cockpit

Leuk hoor, die cijfers, maar hoe rijdt de auto? We nemen plaats in de bestuurdersstoel en kijken uit over de Peugeot i-Cockpit. We vinden al snel een ideale zitpositie en precies zoals Peugeot het heeft bedacht staan de tellers dan keurig boven het stuurwiel. Zo hoef je je ogen voor het aflezen ervan niet te lang van de weg te halen, terwijl een duur head-up display overbodig is. Een ideaal ‘compromis’ wat dat betreft.

Om het zicht op de tellers niet te blokkeren, is het stuurwiel vrij klein. In een gezinsauto als de Peugeot 5008 vonden we zo’n klein stuur toch niet ideaal, maar in de Peugeot 508 PSE komt het volledig tot z’n recht. Met een beetje fantasie is het alsof we hebben plaatsgenomen in een raceauto. Goed, tijd om op pad te gaan.

Op pad met de Peugeot 508 PSE

De Peugeot 508 PSE beschikt over liefst vijf rijmodi: Electric, Comfort, Hybrid, Sport en 4WD. De bijbehorende eigenschappen spreken redelijk voor zich: volledig elektrisch rijden tot de stroom op is, een zo comfortabel mogelijke afstelling, Hybrid is eigenlijk de ‘normale’ stand, Sport voor maximale prestaties en 4WD voor optimale grip, bijvoorbeeld op nat wegdek. Wij kiezen natuurlijk voor Sport.

In Sport beschik je niet alleen over het maximale vermogen (mits de batterij is opgeladen natuurlijk, anders kunnen de elektromotoren niet meedoen), maar ook is de rest volledig afgestemd op sportieve prestaties. Het onderstel wordt wat harder en de besturing wat zwaarder.

Even wennen, maar dan…

Die besturing vraagt aanvankelijk enige gewenning. Rond de middenstand voelt die wat kunstmatig aan, juist in Sport-modus. Alsof de besturing opzettelijk zwaarder wordt gemaakt in plaats van dat de reguliere stuurbekrachtiging wordt teruggeschroefd. Ook lijkt die verzwaring hem net als bij een gamestuurtje vooral in de stuurkolom te zitten in plaats van in de stuurinrichting voorin.

Op de snelweg en in vergelijkbare situaties heeft de lichtere besturing van de andere rijmodi dan ook de voorkeur. Zoeken we een leuk, bochtig weggetje op, dan verdwijnen onze bezwaren. Als het tijd is voor sportief bochtenwerk, dan biedt de 508 PSE toch een fijne besturing met (in Sport-modus) precies de juiste zwaarte. Als het écht bochtig wordt vraagt het stuur wel vrij veel omwentelingen, maar daar is mee te leven.

Altijd klaar voor actie

Vooral ook hangt de auto erg fijn aan het gaspedaal. Dankzij de elektromotoren reageert de auto altijd direct op je input. Als de benzinemotor eigenlijk net niet in de juiste versnelling staat voor een tussenacceleratie, is dat dus geen enkel probleem. De schakelflippers achter het stuur hebben we dan ook lekker met rust gelaten. Tegen de tijd dat ook de input van de benzinemotor nodig is, heeft de automaat de juiste versnelling al ingelegd.

De Peugeot 508 PSE biedt niet dat lichtvoetige van oude GTi’s en het gaat ook te ver om te zeggen dat de auto een verlengstuk wordt van jezelf. Toch komt het aardig in de buurt. Met de snelle ‘gasreacties’ en de strakke wegligging valt echt lol te beleven achter het stuur van de Peugeot 508 PSE. De auto heeft wel een licht onderstuurd karakter, al kan het best dat dat werd versterkt door de vochtige omstandigheden in de testweek. Het weer was helaas net zo grauw als de Peugeot, de fotosessie was tijdens een van de weinige zonnige momenten.

Sportieve geluidsbeleving?

Toch nog een punt van feedback: de geluidsbeleving blijft wel iets achter op de prestaties. Het geluid van de motor is op zich niet verkeerd, maar het blijft het geluid van een doodgewone viercilinder. Ook mag het in zo’n sportieve uitvoering wel wat meer naar de voorgrond treden.

Prijs en uitrusting Peugeot 508 PSE

Het prijskaartje van de Peugeot 508 PSE is helaas stevig, want dat begint bij 70.870 euro. Ter vergelijk, de reguliere plug-in hybride-uitvoering (met 165 kW (225 pk)) is er vanaf 42.820 euro. Daar staat wel tegenover dat de 508 PSE standaard is voorzien van bijna alle opties die voor een 508 leverbaar zijn. Het enige dat je nog extra kunt aanvinken zijn het panoramadak en een krachtiger boordlader.

Verder is er voor de PSE keuze uit drie carrosseriekleuren: wit, zwart of het niet-metallic grijs van onze testauto. Dat is de kleur die wij zouden kiezen. Het maakt de Peugeot 508 PSE extra onderscheidend ten opzichte van de ‘gewone’ uitvoeringen en daarnaast staat het hem ook gewoon erg goed. Tot slot is de 508 PSE er niet alleen als Berline, maar ook als SW.

Is PSE het nieuwe GTi?

Bij de letters ‘GTi’ denken wij vooral aan lichtvoetige auto’s, met de Peugeot 205 GTi als hoogtepunt. Naar huidige maatstaven zijn zelfs de genoemde 505 en 405 nog wel lichtvoetig te noemen. De 508 PSE is dat gewoon niet. Toch is PSE wel het nieuwe GTi als je kijkt naar positionering. Het is feitelijk gewoon het nieuwe sportlabel van Peugeot en daarbij is de 508 PSE echt wel in staat tot sportieve prestaties en leuk stuurwerk. We hopen dus ook op meer PSE-uitvoeringen. Een auto als de Peugeot (e-)208vraagt daar eigenlijk gewoon om. Dus, is PSE het nieuwe GTi? Ja en nee, maar over enkele jaren zeggen we misschien wel volmondig ‘ja’.