AUTOTEST – AUDI Q3 SPORTBACK 45 TFSI E (2022)
Lager verbruik, meer pk’s
Dankzij een lage CO2-uitstoot en lagere BPM-boete zijn plug-in hybrides nog steeds erg populair. Audi introduceert daarom de ene naar de andere in ons land. De beurt is nu aan de Q3. Is hij met stekker beter?
Audi Q3 Sportback 45 TFSI e
Een plug-in hybride koop je niet met je hart, maar met je verstand. Of toch niet? Met een vanafprijs van 48.674 is de nieuwe Q3 45 TFSI e de op een na goedkoopste uitvoering die je kunt krijgen. Slechts zo’n 1.100 euro duurder dan de 150 pk sterke instapper met een handbak. Dat kan geen spannende auto zijn zou je zeggen. Maar met een systeemvermogen van 245 pk is het juist dé uitvoering die je moet hebben. Voor 1.100 euro bijna 100 pk meer en je kunt veel ritjes volledig elektrische afleggen, what’s not to like?
De Sportback PHEV die wij testen begint vanaf 51.400 euro, wat zo’n 1.000 euro meer is dan de reguliere en brave Sportback-instapper met 150 pk.
CO2-uitstoot
De krachtige Q3 plug-in hybride versies hebben maar een kleine meerprijs over de basisuitvoeringen, omdat ze weinig CO2 uitstoten. In ons land resulteert een hoge CO2-uitstoot in een hoge BPM-boete. Onze 245 pk sterke testauto stoot 38 CO2 gr/km uit, terwijl de basisvariant met 150 pk op 148 CO2 gr/km zit.
Uiteraard zijn dit de uitstootcijfers op papier. Een plug-in hybride moet je zoveel mogelijk opladen, anders zul je nooit lage uitstootcijfers halen. Een thuislader is dus een must als je optimaal wil genieten van de voordelen van een plug-in hybride aandrijflijn. Want als de openbare lader is de straat ’s avonds bezet is, rij je de volgende dag ouderwets op benzine.
40 tot 50 kilometer
Je zult namelijk vaak moeten laden. Onder de achterbank van de Q3 45 TFSI e ligt een accupakket met een capaciteit van 13 kWh. Binnen vier uur is hij opgeladen, waarna je op papier 50 kilometer volledig elektrisch kunt rijden. In de praktijk moet je eerder aan zo’n 40 tot 45 kilometer denken, tenzij je alleen in de stad blijft.
40 tot 45 kilometer is voor de meeste Nederlanders voldoende voor de dagelijkse ritjes naar kantoor, crèche en buurtsuper, maar aan het eind van de dag moet hij dus wel weer aan de stekker. Dag in dag uit.
Lekker vlot
De Q3 hoef je niet dagelijks aan de lader te hangen omdat je een groot groen hart hebt en zoveel mogelijk elektrisch wilt rijden. Nee, je kunt het ook doen omdat je graag een beetje wil doorrijden.
Het volle vermogen van 245 pk heb je namelijk alleen als beide motoren aan het werk zijn. Voorin ligt een 150 pk sterke 1.4-viercilinder benzinemotor en een 110 pk sterke elektromotor, die in de behuizing van de versnellingsbak zit. Dat is standaard een 6-traps S Tronic-automaat.
De topsnelheid ligt op 210 km/u en in 7,3 tellen sprint de PHEV naar 100 km/u. Dat voelt dankzij het direct verkrijgbare koppel van de elektromotor een stuk sneller. De voorwielen komen soms zelfs grip te kort om het vermogen op de weg te krijgen. Voorwielen ja, want vierwielaandrijving is helaas niet mogelijk in combinatie met de PHEV-aandrijflijn.
Als de batterij leeg is moet je het alleen doen met de 150 pk sterke benzinemotor en is de echte lol er een beetje vanaf. En ben je bovendien niet meer duurzaam bezig. Zoveel mogelijk laden, laden en laden dus.
Minder bagageruimte
Om ruimte te maken voor het accupakket onder de achterbank, is de benzinetank gekrompen en verder naar achteren geplaatst. Hierdoor is er in de Q3 TFSI e minder bagageruimte dan in de traditionele Q3. Er is 380 liter in plaats van 530 liter aan ruimte. Daarnaast ligt er ook altijd een grote tas met laadkabels achterin, want die passen niet onder de laadvloer.
Qua ruimte scheelt het dus behoorlijk, maar het is nog steeds voldoende voor een aantal koffers of je dagelijks boodschappen. Maar als je de Q3 regelmatig als verhuiswagen wil inzetten kun je beter voor de Q3 met traditionele aandrijflijn gaan.
Zelfde looks, riante basisuitrusting
Aan de buitenkant zit er geen verschil tussen de reguliere Q3 en de nieuwe plug-in hybride. Oke, je krijgt twee tankkleppen, waarvan er een natuurlijk de laadklep is.
Standaard krijg je 17-inch wielen, die tevens voor de beste actieradius zorgen. Maar wie mooi wil zijn moet pijn lijden en grotere wielmaten zijn uiteraard verkrijgbaar. De basisuitrusting is verder behoorlijk compleet. Niet zo gek, want anders zou hij goedkoper worden dan de huidige instapversie, die dan geen kans meer maakt.
Zaken als de Audi virtual cockpit (digitaal instrumentenpaneel), Audi smartphone interface, volautomatische airconditioning, cruise control, parkeerhulp achter, diefstalalarm, Lane Assist en rijstrookwisselhulp zijn allemaal inbegrepen. Dat is mooi, want als je zelf opties gaat aanvinken bij Audi loopt het al snel in de papieren. Wel ontbreken er zaken als een adaptieve cruise control en elektrische verstelbare stoelen.
Conclusie
De Q3 Sportback 45 TFSI e is een mooie toevoeging aan het almaar uitbreidende Audi PHEV-gamma. Dankzij ons belastingstelsel is het eigenlijk de meest logische keuze als je je oog op de Q3 hebt laten vallen.
Oke, hij is zo’n 1000 euro duurder dan de Q3-instapper, maar je krijgt er meer vermogen, een automaat en veel meer rijplezier voor terug. En als je hem zoveel mogelijk aan de lader hangt – eventueel gratis bij je werk – dan heb je met de huidige benzineprijs die 1000 piek zo terugverdiend.
Vergeet ook niet dat de Q3 niet de enige SUV binnen de Volkswagen Group is die voorzien is van de 245 pk sterke PHEV-aandrijflijn. Denk aan de Volkswagen Tiguan eHybrid (46.690 euro) en de door ons onlangs geteste Cupra Formentor E-Hybrid (50.990 euro).
Wil je alle details van de Q3 Sportback 45 TFSI e zien en weten hoe hij rijdt? Bekijk dan onze rijtest-video: