Achtergrond

Audi A3 S Line – alles wat je moet weten

november 6, 2022

Geschiedenis van de Audi A3

Voordat we op de A3 S Line komen, eerst even een korte geschiedenisles. De Audi A3 zit momenteel in zijn vierde generatie. De naam A3 gaat terug tot 1996, toen de eerste generatie van het model op de markt kwam. De A3 stond voor Audi’s terugkeer naar het compacte segment nadat de Audi 50 in 1978 uit productie was gegaan. Met de A3 boorde Audi een nieuwe niche aan, die van de luxe compacte hatchback. Mercedes-Benz en BMW hadden in 1996 namelijk nog geen compacte hatchback in hun modellenaanbod.

De eerste generatie Audi A3, nog niet als S Line.
De eerste generatie Audi A3

In eerste instantie kwam de Audi A3 alleen op de markt als drie- en vijfdeurs hatchback. Bij de facelift van de tweede generatie in 2008 voegde Audi een A3 cabriolet aan het gamma toe. Het was ook pas bij die tweede generatie dat de A3 S Line te bestellen was. De A3 Limousine maakte het aanbod bij de derde generatie A3 compleet. Voor de huidige generatie A3 schrapte Audi echter weer een paar carrosserievarianten. Momenteel is de A3 alleen als vijfdeurs hatchback of vierdeurs sedan te krijgen.

Wat is een Audi A3 S Line?

Het valt niet te ontkennen dat de S Line-uitvoering één van de visueel meest aantrekkelijke uitvoeringen van de A3 is. Pas vanaf de tweede generatie was de A3 als S Line te bestellen. De S Line was de sportieve uitvoering voor de Audi A3 en bracht diverse sportieve accenten met zich mee voor de buiten- en binnenkant van de auto. De A3 S Line is alleen te verkrijgen in combinatie met het reguliere motorenaanbod. De Audi S3 en RS3 hebben standaard al een unieke sportieve uitstraling.


Belangrijkste kenmerken van de Audi A3 S Line

De kenmerken van een Audi A3 S Line verschillen van generatie tot generatie, maar er valt door de jaren heen wel een lijn in het uitrustingspakket te trekken. Een Audi A3 in S Line-uitmonstering heeft doorgaans een sportiever ogende voor- en achterbumper, grotere lichtmetalen wielen en S Line-logo’s op de flanken. Dat is dan het S Line-exterieurpakket. Aan de binnenkant biedt Audi het S Line-interieurpakket aan met onder meer een – desgewenst afgevlakt – sportstuurwiel, aluminium pedalen, sportstoelen met S Line-logo en speciale sierlijsten. Die twee pakketten zijn gezamenlijk, maar ook los van elkaar te bestellen.

Waarom een Audi A3 S Line?

Audi biedt de A3 S Line aan als een tussenstap naar de nog sportievere S3 en RS 3. Die laatste twee kunnen voor sommigen namelijk nét wat te hardcore zijn voor dagelijks gebruik. Wanneer je wel een sportieve uitstraling wil hebben, maar ook op zoek bent naar een zuinige auto voor dagelijks gebruik, is de S Line-uitvoering een geschikte optie.

Audi S3 en RS3

Voor wie de S Line niet heftig genoeg is, bieden de S3 en RS 3 soelaas. De S3 kwam voor het eerst op de markt in 1999 is sindsdien in alle vier generaties A3 aanwezig geweest. De RS 3 verscheen pas voor het eerst in 2011 bij de tweede generatie A3. Dat was dan ook meteen een groot feestnummer met zijn 340 pk sterke 2,5-liter vijfcilinder. De huidige RS 3 heeft nog steeds een 2,5-liter vijfcilinder, maar dan met maar liefst 400 pk!

De Audi RS 3