Achtergrond Autonieuws

Alpine A110 E-ternité is een lichtgewicht elektrische auto met uitstekende actieradius

oktober 25, 2022

Lichtgewicht pretmachine

Dankzij zijn lage gewicht – hij weegt zo’n 300 kilogram minder dan een Porsche 718 Cayman – is de Alpine A110 misschien wel de leukst rijdende sportcoupé van het moment. Zonde dat het merk moet en dus zál overstappen op volledig elektrische auto’s, horen we je denken. Dat zien ze bij Alpine heel anders. Het merk kijkt er zelfs een beetje naar uit. Alpine verwacht dankzij de grote vraag naar elektrische auto’s de productie in de toekomst in het gunstigste geval te verzevenvoudigen! Kom maar op met die toekomst, zeggen ze bij Alpine.

Drie EV’s

Alpine zet daarom vol in op elektrificatie en introduceert de komende jaren drie nieuwe, volledig elektrische auto’s. Het merk trapt in 2024 zijn elektrische toekomst af met een B-segmenter, die je kunt zien als het sportieve broertje van de nieuwe Renault 5. In 2025 moet een grote C-segment-SUV in de showroom verschijnen. Een jaar later is het tijd voor een volledig elektrische opvolger van de huidige A110.

Elektrische Alpine

Als voorproefje mogen we nu vast kennismaken met de A110 E-ternité. Met deze conceptauto viert Alpine niet alleen de toekomst, maar ook het verleden. Het merk viert namelijk dit jaar de 60e verjaardag van de klassieke A110. Het is de ingenieurs van Renault aardig gelukt om een auto te bouwen die net als de reguliere A110 in de categorie vedergewicht valt. De E-ternité weegt in totaal 1.378 kilogram, wat ultralicht is voor een elektrische auto. Hij is slechts zo’n 250 kilogram zwaarder dan een reguliere A110.

Zaag

Aan de buitenkant lijkt de E-ternité in grote lijnen op een reguliere A110. Hij heeft een paar booskijkers gekregen en de vaste achterruit is ingewisseld voor een exemplaar dat open kan en voorzien is van een bijzondere honingraatwrap. De ingenieurs hebben daarnaast de zaag in het dak gezet en het aluminiumplaatwerk vervangen voor twee koolstofvezel panelen, die je op een zonnige dag achter de stoelen kunt opbergen. Uiteraard ontbreekt aan de achterkant de hexagonale uitlaatpijp.

Megane E-Tech Electric

De flink verbouwde A110 is voorzien van het accupakket van de Megane E-Tech Electric. Het pakket ligt niet – zoals bij haast alle nieuwe EV’s – in de bodem. Voor een optimale gewichtsverdeling – het accupakket weeg 392 kg – is gekozen om de batterijmodules uit het accupakket te verdelen over de voor- en achterkant van de A110. Vooraan liggen vier modules en achteraan acht stuks. Zo is de gewichtsverdeling van 42/58 haast identiek aan die van een A110 op benzine (43/57). Dankzij zijn lage gewicht en goede stroomlijn scoort de elektro A110 op papier een zeer bruikbare WLTP-actieradius van 420 kilometer.

Elektropower

De positie van de motor is onveranderd en ligt dus achterin. Alleen het soort motor is gewijzigd. De elektromotor beschikt met 242 pk over 10 pk’s minder dan zijn benzinebroer, maar dankzij het direct verkrijgbare koppel sprint de A110 E-ternité bijna even snel naar de 100 km/u als een basis benzine A110. Dat klusje is in 4,5 seconden geklaard, terwijl een reguliere A110 dat in 4,4 seconden doet. De topsnelheid ligt op 250 km/u.

Eigen versnellingsbak

Voor een extra snelle acceleratie en hoge topsnelheid is de A110 E-ternité voorzien van een tweetraps versnellingsbak. De Alpine ingenieurs konden binnen Groupe Renault geen versnellingsbak vinden die de grote hoeveelheid koppel kon hebben, waardoor ze een speciale bak met extra sterke (dubbele) koppeling hebben moeten fabriceren.

Zoals gezegd is de A110 E-ternité een conceptcar en zal hij dus niet op de openbare weg verschijnen. Tot 2026 – wanneer de elektrische opvolger van de A110 zal verschijnen – zul je het dus moeten doen met de reguliere A110, die onlangs vernieuwd is.