Achtergrond Autonieuws

Alles wat je moet weten over de wankelmotor

november 13, 2022

Hoe werkt een wankelmotor?

In de basis werkt een wankelmotor hetzelfde als een conventionele verbrandingsmotor. Een motor werkt met zogeheten ‘slagen’. Eerst vindt er een inlaatslag plaats, waarbij eerst de zuiger omlaaggaat, en er een mengsel van benzine en lucht de verbrandingskamer in wordt gezogen. Hierna komt de compressieslag, waarbij de zuiger omhoogkomt en het mengsel samendrukt. Bij de volgende slag, de arbeidsslag, geeft de bougie een vonk en vindt er een ontbranding plaats.

Bij de uitlaatslag opent de uitlaatklep zich en dan wordt het mengsel naar buiten gedrukt. Bij een reguliere motor, vindt dit proces in dezelfde verbrandingskamer plaats. Bij de wankelmotor is dit niet zo, daar vindt elke slag op een andere plek plaats. Alle slagen kunnen op deze manier tegelijk plaats vinden, wat ervoor zorgt dat deze techniek bij weinig slagvolume voor relatief veel vermogen zorgt.

Voor- en nadelen

Er kleven wel een paar nadelen aan wankelmotoren. De hoeken van de driehoekige zuigers kunnen namelijk gevoelig zijn voor slijtage, waardoor er bijvoorbeeld een deel onverbrand mengsel uit de uitlaat gaan. Een nog groter nadeel is – vooral in deze tijd – het hoge brandstofverbruik. Ook verbruikt een wankelmotor in het algemeen wat meer olie ten opzichte van een conventionele verbrandingsmotor.

Een groot voordeel van een wankelmotor is het geluid. Ook zijn wankelmotoren redelijk compact ten opzichte van reguliere verbrandingsmotoren. Ook hebben wankelmotoren vrij weinig bewegende delen. Dit zorgt ervoor dat er minder onderhoud nodig is.

Bekende auto’s met wankelmotoren

De allereerste auto met wankelmotor was de NSU RO80. Deze auto was z’n tijd ver vooruit, met name qua design. Het motorblok was maar éen liter groot, maar leverde liefst 113 pk! De betrouwbaarheid van dit eerste wankelblok was echter niet groot, en dus ging het merk NSU al gauw ten onder aan de vele garantieclaims. Mercedes en Citroën hebben beide prototypes uitgebracht van auto’s met wankelmotor, maar dit bracht meer na- dan voordelen met zich mee.



















Mazda is de wankelmotorexpert

Het Japanse merk Mazda kreeg het wel voor elkaar om modellen met wankelmotor succesvol te laten zijn. Denk hierbij aan de recente RX-7 en RX-8, of de 787B racewagen. Met de laatstgenoemde wisten ze zelfs de Le Mans te winnen! Dit blok leverde zonder begrenzer meer dan 900 pk, maar werd voor de Le Mans teruggeschroefd naar 700 pk. Luister in onderstaande video maar eens naar het bizarre geluid!

Wankelmotor keert terug

Na de RX-8 was het lange tijd met wankelmotoren bij Mazda. Maar de Japanse autofabrikant heeft een comeback van de motor in petto. In de elektrische Mazda MX-30 keert de wankelmotor terug als range-extender. Een wankelmotor kan op diverse soorten brandstof ‘lopen’. Ook waterstoftechnologie is geschikt voor de wankelmotor.