Accu loopt leeg bij stilstaan
Auto staat te lang stil
Misschien heb je langere tijd thuis gewerkt vanwege het coronavirus, eindelijk weer eens een vliegvakantie gehad of was je auto kapot. Als je na een langere tijd weer eens met je auto weg wilt, kan het zomaar zijn dat die niet start doordat de accu leeg is. Balen natuurlijk.
Accu verliest spanning
Elke accu verliest langzaam zijn spanning. Dat gaat voor een deel vanzelf, maar ook doordat de elektrische systemen aan boord altijd stroom verbruiken, ook als de auto is geparkeerd en afgesloten. Denk aan het alarmsysteem. En natuurlijk als je vergeet om de verlichting uit te schakelen. Na verloop van tijd is je accu leeg…
Levensduur van accu
De gewone levensduur van de accu in je auto (met verbrandingsmotor) is tussen de drie en zeven jaar. Door er goed voor te zorgen – lees: je auto regelmatig te gebruiken – optimaliseer je de levensduur van de accu.
Starten van je auto kost naar verhouding veel stroom, zeker als de motor niet meteen aanslaat. En je verbruikt tijdens het rijden ook stroom voor de ontsteking en als je de verlichting, de radio en allerlei andere apparatuur in je auto inschakelt, zoals de airconditioning.
Maar dat geeft niet, want tijdens het rijden wekt de dynamo de benodigde stroom op. De stroom die niet wordt gebruikt, wordt opgeslagen in de accu. Je moet dan wel meer dan een paar kilometer rijden, want het starten is dus een zware aanslag op de stroomvoorraad in de accu.
Accu aan druppellader
Ben je van plan om langere tijd niet te rijden, vanwege vakantie of de extreme brandstofprijzen? Dan kun je voorzorgsmaatregelen treffen om de levensduur van de accu – én de spanning – op peil te houden. Zet bijvoorbeeld je auto of alleen de accu (vertil je niet en laat hem vooral niet vallen) op een plek met een stopcontact. Dan kun je de accu aan een zogenoemde druppellader aansluiten. Die houdt de accu in goede conditie door hem pulserend bij te laden. Dan ‘werkt’ de accu op ongeveer de normale manier: hij ontlaadt en wordt telkens weer bijgeladen. Al bij een aantal weken stilstand en kou is aansluiten op een druppellader een goede onderhoudsmaatregel voor de accu.
Lege accu: startkabels…
Als je ontdekt dat je accu leeg is, dan kun je een beroep doen op starthulp van de ANWB of een plaatselijke garage. Of je kunt proberen de auto te starten met startkabels en de auto van de buurman – maar wees dan wel zorgvuldig, want je kunt de accu en de elektronica van de auto beschadigen als je het verkeerd doet. En als het lukt om de motor met kabels te starten, dan is de accu nog lang niet opgeladen. Je moet dan nog een goede rit maken om de accuspanning weer op peil te brengen.
Tekst gaat verder onder de foto
Starten met lege accu en startkabels
- Vraag of de buurman met zijn auto jou wil helpen. Schakel de motor van de auto van de buurman uit, net als alle stroomverbruikers in beide auto’s.
- Voorkom kortsluiting en sluit de startkabels in deze volgorde aan:
- de ene klem van de rode startkabel eerst op de +-pool van de accu in de auto van de buurman en vervolgens de andere klem van dezelfde kabel op de +-pool van de lege accu
- hetzelfde voor de zwarte kabel: eerst een klem op de –-pool van de accu van de buurman en daarna de tweede klem op de –-pool van de lege accu
- Start de motor van de auto van de buurman en laat die even draaien voordat je de auto met de lege accu start. Laat de buurman een beetje gas geven in zijn auto als jouw auto niet start.
- Laat beide motoren draaien. Omdat straks bij het loshalen van de startkabels een piekspanning kan ontstaan, zet je eerst wat stroomverbruikers aan in beide auto’s om die piek op te vangen.
- Haal eerst de zwarte startkabel van de auto met lege accu los en daarna die van de buurman; idem met de rode kabel: eerst van je eigen accu en dan de andere.
- Bedank de buurman voor zijn hulp en maak meteen een ritje met je auto om de lege accu op te laden. Laat de motor niet afslaan, want de accu is nog niet meteen opgeladen.
… of lege accu aan de acculader
Als je de auto nog een dagje/nachtje kunt missen, kun je hem ook aansluiten op een acculader. Pas goed op dat je de kabels op de juiste polen aansluit en zorg ervoor dat je de accu niet te ver oplaadt. Let ook op dat je de correcte laadspanning instelt. Tijdens het opladen kan het zogenoemde knalgas ontstaan – een zeer explosief mengsel. En een ouderwetse ‘kokende’ accu kan spetteren en die spettertjes accuzuur branden gaatjes in je kleding. Zet een opladende accu dus op een veilige en goed geventileerde plek aan de lader.
Kapotte accu, maar niet lang stilgestaan?
Heb je de auto gewoon gebruikt, maar is de accu toch leeg, zonder dat je veel stroomverbruikers aan hebt gehad? Misschien is de accu niet alleen leeg, maar zelfs kapot. Als dat duidelijk vóór het einde van zijn levensduur is, laat dan in de garage de spanningsregelaar en de dynamo checken. Als de dynamo stuk is, wordt de accu niet opgeladen tijdens het rijden. Is de spanningsregelaar niet in orde, dan kan de laadspanning te laag of juist te hoog zijn geweest. Dan geeft de accu de geest.
Lege accu niet zomaar weggooien
Een accu is nooit helemáál leeg – denk maar aan de accupakketten van elektrisch aangedreven auto’s, die aan het einde van de levensduur elders opnieuw worden ingezet voor stroomopslag. De accu’s waarmee wij meestal te maken hebben, zijn conventionele accu’s. Die bevatten accuzuur en lood. Dat is troep die je niet bij het huisvuil kunt dumpen. Lever ze netjes in op een inleverpunt, bijvoorbeeld waar je je nieuwe accu aanschaft.
Lees ook: