Autonieuws

4 mythes over airco in een auto, zijn ze waar?

augustus 23, 2023

Hogere temperaturen

Volgens gegevens van de Britse Health Security Agency hebben de warmste jaren ooit sinds 2002 plaatsgevonden, waarbij de temperatuur in 2022 voor het eerst boven de 40 graden Celsius zal stijgen en het aantal hittegerelateerde sterfgevallen per jaar naar verwachting tegen 2050 zal verdrievoudigen.

Bewustwording van airco

Nu er in juni 2023 al extreem hoge temperaturen zijn geregistreerd, moeten automobilisten zich bewust zijn van de effecten die hitte kan hebben op hun auto’s en op hun lichaam. Wetenschappelijk gezien kunnen temperaturen langzamere reactietijden veroorzaken, waarbij misselijkheid, duizeligheid, hoofdpijn en vermoeidheid algemeen voelbaar zijn door een stijging van de kerntemperatuur van het lichaam. De British Nutrition Foundation legt uit hoe een daling van het lichaamsgewicht met slechts 2% in water kan leiden tot verminderde cognitieve en fysiologische reacties, waarbij symptomen zoals hoofdpijn of vermoeidheid kunnen optreden.

Wat kunnen automobilisten doen?

Het verlagen van de cabinetemperatuur van een auto door gebruik te maken van de airconditioning zal de vermoeidheid helpen verminderen en het concentratieniveau verbeteren. Door een stabiele en relatief lage temperatuur in de auto te handhaven, is de kans kleiner dat bestuurders gaan zweten en uitdrogen. Weiger je om airco te gebruiken in de auto vanwege het hogere brandstofverbruik? Of ben je bang dat airco een negatief effect heeft op je gezondheid? We doorbreken vijf veelvoorkomende misvattingen over airco in de auto.

Airco in een auto

Klopt dit? Het gebruik van de airconditioning verpest het brandstofverbruik

Het klopt dat het gebruik van airco in de auto een effect heeft op het brandstofverbruik in auto’s en energiegebruik in batterij-elektrische auto’s, maar de impact is niet zo heftig als mensen misschien denken. Het gebruik van airco kost energie omdat de auto een compressor gebruikt om het systeem te laten draaien, waarvoor energie van een verbrandings- of elektromotor is. Volgens Energy Trust moet je rekening houden met een stijging van het verbruik met 5 procent als je airco inschakelt. Andere factoren, zoals een te lage bandenspanning, rijden met hogere snelheden, een volle kofferbak of een fietsendrager/dakkoffer die aan de auto is bevestigd, heeft minstens zoveel impact op het verbruik.

Klopt dit? Airconditioning kan slecht zijn voor je gezondheid

Het inschakelen van de normale luchtventilator in een auto om lucht te laten circuleren in plaats van de airconditioning in te schakelen, kan een negatief effect hebben op het systeem en mogelijk op de inzittenden van het voertuig. Airco-units ontvochtigen de lucht die erdoorheen stroomt, wat op zijn beurt de ophoping van vocht in de cabine en ook in het airconditioningsysteem zelf voorkomt. Als je de airconditioning gedurende langere tijd niet gebruikt, kan dit leiden tot de groei van schimmels in het systeem, die vervolgens kunnen circuleren zodra je het systeem weer inschakelt. Regelmatig gebruik, gecombineerd met goed onderhoud, kan dit voorkomen. Bovendien kan het handhaven van een constante en koele cabinetemperatuur op een warme dag slaperigheid voorkomen en de concentratie van de bestuurder verbeteren, en andere passagiers en huisdieren comfortabel en gezond houden.

Airco in een auto

Klopt dit? De airconditioning hoeft niet aan te staan ​​als het koel is

Als de zomer ten einde loopt, is het belangrijk om niet zomaar helemaal te stoppen met het gebruik van de airconditioning, want er zijn een aantal belangrijke voordelen. Niet alleen zal het de opbouw van schimmel in het airconditioningsysteem zelf voorkomen, maar het ontvochtigende effect van de airconditioning zal ook gunstig blijven als inzittenden een voertuig binnenstappen met doorweekte of met sneeuw bedekte kleding. Regelmatig gebruik van het airconditioningsysteem heeft nog andere voordelen, namelijk dat het systeem in een goede fysieke conditie blijft. Airconditioningsystemen zijn afgedichte systemen, met aircocompressoren en afdichtingen die met olie worden gesmeerd. Het niet inschakelen van de airco betekent geen smering, waardoor de compressor minder efficiënt kan werken en de afdichtingen uitdrogen.

Klopt dit? Je mag de airco niet inschakelen wanneer je de auto start

Moderne auto-elektronica is veerkrachtiger en kan omgaan met grotere vraag en stress ten opzichte van systemen van klassieke auto’s. Zodoende is deze mythe een beetje ontstaan. Met moderne ontstekingssystemen, stop-starttechnologie en elektrische voertuigen hoef je je geen zorgen te maken. Je kan dus gewoon de airco inschakelen als je de auto start.

Airco in een auto