Achtergrond

10 wintertips: zo ben je ’s ochtends na flinke nachtvorst sneller op de weg

januari 4, 2024

1. Spuit portierrubbers in met siliconenspray of wrijf ze in met vaseline.

Geef je portierrubbers wat liefde met siliconenspray of een royale dosis vaseline. Door ze in te spuiten of wrijven voorkom je dat de boel vastvriest wanneer het kwik flink onder nul duikt. Door deze simpele truc kun je s’ ochtends moeiteloos je deur opentrekken en bovendien gaan je deurrubbers zo veel langer mee. Herhaal dit trucje regelmatig voor optimale bescherming tijdens het winterseizoen, maar je kunt het natuurlijk ook alleen doen als het gaat vriezen.

2. Voorkom een bevroren deurslot met teflonspray of WD40

Voorkom een bevroren deurslot met een simpel trucje: spuit wat teflonspray in het deurslot of ga voor de klassieker, WD40. Deze slimme preventieve actie voorkomt dat je deurslot dichtvriest, waardoor je ’s ochtends niet eerst met een lullig zakje warm water tegen je deur moet aanleunen. Ook voor deze tip geldt: zorg ervoor dat je deze behandeling periodiek herhaalt. Zo ben je altijd verzekerd van een soepele toegang tot je auto, zelfs in de ijzige kou.

3. Was je auto niet vlak voordat het gaat vriezen

Timing is alles: geef je auto geen spa-dag als er vorst is aangekondigd. Dat is vragen om problemen. Water komt tijdens een flinke wasbeurt in alle hoeken, gaten en kieren. Zo ontstaat er ijsvorming op de meest onhandige plekken. Dus voorkom dat je auto als een ijssculptuur eindigt en geef je vierwieler die welverdiende glans op een moment dat de temperaturen iets milder zijn.

4. Leg ruitfolie of een laken over de voorruit

Krabben, wie heeft er niet een hekel aan?! Voorkom bevroren ruiten door ruitfolie of een laken strategisch over je voorruit te leggen. Klem de uiteinden handig tussen de portieren, zodat de boel niet wegwaait. Oke, deze tip kende je natuurlijk wel. Maar hier heb je misschien nog niet aan gedacht: de ruitenwissers! Die laten mensen vaak onder het doek liggen, waardoor ze alsnog tegen de voorruit aan vriezen, als ze een beetje vochtig zijn. Daardoor moet je de volgende ochtend alsnog als acrobaat over je auto gebogen te staan om ze voorzichtig van de voorruit af te krijgen. Tip: zorg ervoor dat de ruitenwissers aan de onderzijde rusten óp het doek. Voilà! Dit slimme trucje bespaart je niet alleen de moeite van het krabben, maar ook een setje nieuwe ruitenwissers.

5. Maak de ruiten aan de binnenkant goed schoon

Geef beslagen autoruiten geen kans en maak de binnenkant grondig schoon. Het lijkt misschien een voor de hand liggende stap, maar schone autoruiten vermindert aanzienlijk de kans op hinderlijke condensvorming. Neem die paar extra minuten om vuil en aanslag te verwijderen, zodat je niet ’s ochtends half in het donker met weinig zicht de weg op hoeft. Maak je ruiten schoon met een theedoek of microvezeldoeken. Raamreinigers, zoals Glassex, zorgen vaak voor een streeploos resultaat.

6. Een sok met kattengrit voorkomt beslagen ruiten

Geef vocht geen kans en houd je autoruiten helder met kattengrit. Kattengrit is de ultieme vochtvreter en een krachtig wapen tegen beslagen ruiten. Leg een sok gevuld met dit spul ergens in je interieur en het absorbeert vanzelf het aanwezige vocht, waardoor de kans op ongewenste condensatie aanzienlijk wordt verminderd. Het is niet alleen een slimme oplossing, maar ook een budgetvriendelijke manier om vochtproblemen in de auto te bestrijden.

7. Leg een ruitenkrabber en slotontdooier niet in de auto

Het klinkt misschien als een open deur (haha): bewaar je ruitenkrabber en slotontdooier buiten de auto als het gaat vriezen. Je zult versteld staan van hoe vaak dit over het hoofd wordt gezien. Berg deze winterse essentiële hulpmiddelen niet op in de auto zelf, want als de deuren zijn vastgevroren, heb je er weinig aan. Leg ze ergens binnen handbereik, bijvoorbeeld op een kastje bij de voordeur.

8. Ontdooi de voorruit met een washandje met zout

Heb je tip 6 niet gelezen en is je interieur vochtig? Dan heb je kans dat je voorruit niet alleen vanbuiten, maar ook vanbinnen bevriest. Wat nu? Simpel, vul een washandje met wat zout, maak het vochtig en behandel hiermee de bevroren ruit aan de binnenzijde. Het zout versnelt het ontdooiproces en voorkomt bovendien dat de ruit snel opnieuw bevriest. Bijkomend voordeel: het zout helpt ook om de ruit langer schoon te houden.

9. Haal sneeuw van je dak

Als sneeuw zich ophoopt op het dak, neem dan even de tijd om het eraf te halen. Waarom? Nou, als je flink moet remmen, heb je kans dat de sneeuw over je voorruit glijdt en zie je geen hand voor ogen. Je zult niet de eerste zijn die zo een ongeluk veroorzaakt. Laat jezelf dus niet verrassen door een plotselinge sneeuwdouche en pak een sneeuwschep of borstel en verwijder de sneeuw van je autodak.

10. Voorkom winterse glijpartijen. Test je remweg

Voordat je de weg op gaat, neem een moment voor een snelle veiligheidscheck. Druk even kort je remmen stevig in, om te zien of de weg niet verraderlijk glad is. Een kort remproefje kan het verschil maken tussen een soepele rit en onverwachte glijpartij.

Bekijk ook: Met de EV op wintersport (VIDEO)