Achtergrond Autonieuws

Zoveel zout werd er gestrooid afgelopen gladheidseizoen

mei 14, 2025

Zout strooien tot de wegen weer zwart zijn

Ook al viel de winter mee, toch werd er meer zout gestrooid dan vorig jaar, toen er 64 miljoen kilo nodig was. Het gebruik van 69,5 miljoen kilo komt bovendien aardig in de buurt van het meerjarengemiddelde van 80 miljoen kilo. Het strooiseizoen liep officieel van 1 oktober 2024 tot en met 1 mei 2025. De eerste grootschalige landelijke strooiactie vond plaats op 20 november 2024.

Hoogtepunt: 21 en 22 november

De zwaarste dagen van het seizoen waren 21 en 22 november 2024. Op die dagen reden de strooiwagens af en aan om bevriezing van het wegdek tegen te gaan. Alleen al op deze twee dagen werd ongeveer 6 miljoen kilo zout gestrooid. Over het hele seizoen legden de strooiwagens 962.000 kilometer af – dat is gelijk aan 24 keer de wereld rond.

Calamiteitenmachines in actie

Op de meest kritieke momenten werd extra materieel ingezet. De zogenoemde calamiteitenmachines – waaronder de Lavastorm en twee Firestorms – kwamen op zeven dagen in actie. Een van die momenten was 21 november, toen de Lavastorm werd ingezet bij zware sneeuwval in Groningen en op de N9, waar hardnekkige ijsvorming delen van de weg onbegaanbaar maakte. Dankzij deze machines konden de ijsplaten effectief worden aangepakt.

Gericht en zuinig strooien

Rijkswaterstaat streeft ernaar om zo efficiënt mogelijk te strooien. Bij preventieve acties – wanneer gladheid wordt verwacht – wordt gemiddeld slechts 14 gram zout per vierkante meter gestrooid. Dat is ongeveer één theelepel per m². Voldoende om de veiligheid op de wegen te waarborgen, maar ook om het milieu te ontzien. Alle routes en hoeveelheden zijn vooraf nauwkeurig geprogrammeerd, zodat er geen onnodig zout verspild wordt.

Strooien in beeld: de populaire online strooikaart

Het strooien gebeurde niet alleen op het asfalt, maar was ook online te volgen. Op de speciale Strooikaart konden mensen live zien waar de strooiwagens actief waren. Dat bleek populair: op de eerste landelijke strooidag van het seizoen, 20 november 2024, trok de kaart 33.000 unieke bezoekers. Over het hele seizoen bekeken in totaal 105.000 unieke bezoekers de kaart.

577 strooiwagens

Rijkswaterstaat zet maximaal 577 strooiwagens in. Zo’n strooiwagen kunnen ze ook uitrusten met een sneeuwschuiver. Daarnaast heeft de instantie 630 sneeuwschuivers in bezit. Rijkswaterstaat zorgt elk jaar dat aan het begin van het winterseizoen de zoutvoorraad is aangevuld tot ruim 250 miljoen kilogram. Rijkswaterstaat bestrijdt wintergladheid door zout te strooien. Zout verlaagt het vriespunt met een aantal graden. Hierdoor wordt de weg minder snel glad en ontdooit bestaande sneeuw of ijzel. Goed voor de weg, maar minder goed voor de auto of motor.