Autonieuws

Zonder handen: zelfrijdende Ford nu goedgekeurd in Nederland

augustus 1, 2024

BlueCruise

De goedkeuring betekent dat bestuurders van een Ford met BlueCruise nu zonder handen aan het stuur kunnen rijden op meer dan 135.000 kilometer aan snelwegen, de zogeheten Blue Zones, verspreid over achttien Europese landen. BlueCruise is een ‘hands-off, eyes-on’ ondersteuningssysteem van niveau 2, wat betekent dat het de bestuurder ondersteunt bij het sturen, accelereren, remmen en het behouden van de rijstrook. Het systeem houdt constant de wegmarkeringen, snelheidsborden en verkeersomstandigheden in de gaten. Het kan zelf de veilige afstand tot voorliggers regelen, van hoge snelheden tot volledige stilstand in een file. In tegenstelling tot andere auto’s met dit soort rijhulpsystemen, is het in een Ford met BlueCruise niet verplicht om je handen aan het stuur te houden op de snelweg.

Meerdere landen

Met de goedkeuring van de Europese Commissie kunnen gebruikers nu door meerdere landen rijden zonder de handen aan het stuur. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om van Zweden naar Italië te rijden, een afstand van bijna 3.000 kilometer, volledig handsfree.

Mustang Mach-E

BlueCruise is beschikbaar in de Mustang Mach-E modellen die in de achttien goedgekeurde landen worden verkocht. Daarnaast kunnen eigenaren van oudere modellen later dit jaar een over-the-air software-update ontvangen om BlueCruise te activeren. Deze landen omvatten onder andere Duitsland, Groot-Brittannië, Spanje, Frankrijk, Italië en Nederland.

Ervaringen en abonnementen

Ford biedt bestuurders de kans om BlueCruise gratis uit te proberen gedurende een proefperiode van 90 dagen. Na deze periode kunnen gebruikers kiezen voor een maandabonnement dat via de FordPass App kan worden geactiveerd of geannuleerd, afhankelijk van de rijplannen. Wereldwijd rijden er al meer dan 420.000 Fords en Lincolns rond met BlueCruise en er is al meer dan 342 miljoen kilometer handsfree afgelegd.