Zo ontdooi je je autoruit zonder stress: 10 tips
10 tips
Je autoruit ontdooien hoeft geen gedoe te zijn: met deze tips ben je in een mum van tijd klaar. Hier komen ze!
1. Krabben, maar dan efficiënt
De klassieke ijskrabber blijft een winnaar. Kies er een met een stevige handgreep en meerdere randen. Geen CD-hoesjes of bankpassen gebruiken—tenzij je een excuus zoekt om nieuwe te kopen.
2. Voorverwarmen met je auto
Start je motor en zet de verwarming aan. Gebruik geen maximale blaasstand, want dan koelt de verwarmde lucht af voordat het je ruit bereikt. Laat je motor trouwens niet eindeloos draaien; dat is niet alleen slecht voor het milieu, maar ook zonde van je brandstof. Bij een EV kun je de ventilatiesnelheid van de kachel wel meteen op standje orkaan zetten, want die heeft geen motor die eerst warm moet worden en produceert vrijwel direct warme lucht.
3. Gebruik een de-icespray
De chemische tovenaar onder de ontdooimiddelen. Spuit een laagje op je ruit, wacht een paar seconden, en kijk hoe het ijs verdwijnt als sneeuw voor de zon. Tip: een mix van water en wat alcohol werkt ook prima.
4. Maak je eigen anti-vries spray
Meng twee delen alcohol, één deel water en een scheutje afwasmiddel in een plantenspuit. Goedkoop, snel en je voelt je net een wetenschapper in je eigen laboratorium.
5. Kokend water? Doe het niet!
Je denkt misschien dat een flinke scheut heet water de boel oplost. Klopt, maar ook je autoruit… die kan spontaan barsten. Lauw water is prima, kokend water is voor een kopje thee.
6. Dek je ruit af
Een simpele oplossing: gebruik een oude deken, krant of speciale anti-ijsmat. Geen karton, dat plakt vast bij vocht.
7. Zet je ruitenwissers omhoog
Wil je vermijden dat je ruitenwissers vastvriezen? Zet ze omhoog voordat het gaat vriezen. Bespaart je frustratie en voorkomt beschadigingen.
8. Gebruik een plastic zak met warm water
Vul een afsluitbare zak met lauw water en veeg over je ruit. Het ijs smelt en je hebt droge handen. Let wel: gebruik ook hier geen kokend water.
9. Föhn? Alleen met verlengsnoer
Een tikkeltje ongebruikelijk, maar het kan: pak een föhn! Let op: gebruik een lage stand en houd afstand van het glas, anders komt er een barst in je ruit.
10. Voorkomen is beter dan genezen
Parkeer je auto onder een carport, in een garage of desnoods onder een boom. Zo voorkom je een ijslaag. Geen beschutting? Investeer in een goede autoruitfolie.
Last van beslagen ruiten? Lees dan: Nooit meer beslagen ruiten? Zo doe je dat