Zo absurd veel boetes voor rijden onder invloed werden er dagelijks in 2024 uitgeschreven
Stijging
Het aantal bekeuringen voor rijden onder invloed blijft hardnekkig hoog en ligt al drie jaar op rij boven de 40.000. Uit een analyse van Independer, gebaseerd op politiecijfers, blijkt dat vorig jaar gemiddeld 117 boetes per dag werden uitgedeeld aan bestuurders onder invloed van alcohol of drugs. Dat komt neer op bijna vijf boetes per uur. In 2024 werden in totaal 42.616 bekeuringen geregistreerd, een forse stijging ten opzichte van vijf jaar geleden, toen het aantal nog op 32.544 lag. Dit betekent een toename van maar liefst 30%.
Amsterdam blijft koploper, maar Oostzaan steelt de show
De meeste overtreders worden gepakt in de grote steden. Amsterdam spant met 2.482 bekeuringen de kroon, gevolgd door Den Haag (2.388) en Rotterdam (2.267). Maar als we het aantal boetes afzetten tegen het aantal inwoners, dan ontstaat er een heel ander plaatje. De kleine gemeente Oostzaan blijkt dan de absolute uitschieter. Hier werden maar liefst 77,4 boetes per 10.000 inwoners uitgeschreven – ruim 2,5 keer meer dan het landelijk gemiddelde. Ook Laren en Texel doen het met respectievelijk 74,4 en 66,8 boetes per 10.000 inwoners slecht.
Zuid-Holland
Op provinciaal niveau is Zuid-Holland de ‘winnaar’ met 10.603 bekeuringen. Noord-Holland (7.340) en Noord-Brabant (5.340) volgen op de voet. Samen zijn deze drie provincies goed voor meer dan de helft van alle boetes in Nederland.
Financiële kater
Rijden onder invloed is niet alleen gevaarlijk, het kan ook flink in de papieren lopen. Menno Dijcks, expert autoverzekeringen bij Independer, waarschuwt voor de financiële gevolgen. “Heb je een slok te veel op en veroorzaak je een ongeluk? Dan draai je als veroorzaker altijd zelf op voor de schade aan de eigen auto. Jouw autoverzekering dekt normaal gesproken altijd de schade van de tegenpartij, maar bij alcohol- of drugsgebruik verhalen verzekeraars deze kosten op de veroorzaker. Dit is vastgelegd in de polisvoorwaarden. Het kan je dus veel geld kosten. Zeker als er sprake is van letselschade.”