Achtergrond Autonieuws

Zero-emissiezones in 2025: RAI Vereniging dringt aan op vast beleid te midden van politieke onzekerheid

oktober 22, 2024

Politieke strijd om zero-emissiezones

De afgelopen jaren hebben verschillende partijen, van belangenorganisaties tot gemeenten, hard gewerkt aan de voorbereiding van zero-emissiezones. Vanaf 2025 mogen alleen uitstootvrije bestelwagens en vrachtwagens de zones inrijden. Toch geven sommige politieke partijen nu aan dat er te veel onduidelijkheid is voor ondernemers. De partijen vrezen dat kleinere bedrijven, die niet de middelen hebben om direct over te stappen op elektrische voertuigen, in de problemen komen.

RAI Vereniging: “Een betrouwbare overheid komt afspraken na”

Volgens Frits van Bruggen, voorzitter van RAI Vereniging, moet de overheid vasthouden aan het afgesproken beleid. “Het kan niet zo zijn dat, na tien jaar van voorbereidingen, de invoering op het laatste moment vertraagd wordt. Ondernemers hebben al flinke investeringen gedaan en maken hun plannen op basis van dit beleid,” benadrukt hij.

De RAI Vereniging maakt zich vooral zorgen over de gevolgen voor ondernemers als de regels onverwachts worden aangepast. “Een betrouwbare overheid komt haar afspraken na,” aldus Van Bruggen. Hij roept het kabinet op om zich te concentreren op de oplossing van de nog bestaande knelpunten, zoals de uitbreiding van snellaadinfrastructuur en de capaciteit bij energie- en netwerkbeheerders.

Brancheorganisaties vragen om steun

Naast de RAI Vereniging roepen ook Bovag en milieuorganisatie Natuur & Milieu de landelijke politiek op om gemeenten te ondersteunen bij de invoering. Zij benadrukken dat er al vijf jaar wordt gewerkt aan deze zero-emissiezones, waarbij het beleid in overleg is opgesteld met de logistieke sector, autobranche, ondernemers en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Zero-emissiezones, hoe werkt dat?

Vanaf 1 januari 2025 gaan veertien gemeenten van start met de zero-emissiezones, gevolgd door nog vier gemeenten later dat jaar. Volgens de huidige planning zullen tegen 2030 dertig tot veertig gemeenten in Nederland zero-emissiezones hebben. Voor oudere bedrijfsvoertuigen geldt een overgangsregeling, waarbij alleen de meest vervuilende diesels geweerd worden. De schoonste dieselvoertuigen mogen nog enkele jaren blijven rijden in de zones.