Achtergrond Fun Lifestyle Lifestyle & Fun

Wist je dat: tien bijzondere dwergauto’s

januari 16, 2025

BMW Isetta

Een van de bekendste dwergauto’s is de BMW Isetta. Dit kleine autootje is slechts 2,28 meter lang en 1,38 meter breed. Het Italiaanse Iso bedacht de Isetta in 1953, maar het model sloeg niet aan. Na 1.000 exemplaren beëindigde Iso in 1955 de productie en verkocht het de licentie aan BMW. Voor het noodleidende BMW was de Isetta een gigantisch succes en tussen 1955 en 1962 werden er maar liefst 160.000 gebouwd. De Isetta is beroemd door zijn enkele deur aan de voorkant en de compacte spoorbreedte aan de achterzijde.

Vespa 400

De meesten denken bij het woord ‘Vespa’ al snel aan de legendarische scooters, maar de fabrikant heeft ook auto’s gebouwd. Piaggo bracht in 1957 de Vespa 400 op de markt die met zijn design sterk doet denken aan de Fiat 500. Net als de 500 heeft Vespa 400 de motor achterin en een cabriodakje, maar aan de populariteit van de 500 kon de auto niet tippen. Tussen 1957 en 1961 zijn er 34.000 exemplaren gebouwd. Het is tot op de dag van vandaag de enige auto die Vespa heeft gebouwd.

Crosley Wagon

In de Verenigde Staten verwacht je niet snel een microcar, maar toch probeerde Crosley met zijn modellen de markt te veroveren. Van 1939 tot 1952 produceerde Crosley dwergauto’s die sterk leken op grote Amerikaanse modellen. Zo waren er bijvoorbeeld een kleine versie van de Willy’s Jeep (de Farm-O-road) en een pick-up in het assortiment. Het leukste model is misschien wel deze Wagon uit 1952, die met zijn white walls perfect in het tijdsbeeld past.

Messerschmitt KR200

Een smal koetswerk, instappen via het dak en een bijzonder stuurwiel, de Messerschmitt Kabinenroller is overduidelijk geïnspireerd op een vliegtuig. Dat is niet zo gek want Messerschmitt is van oorsprong een vliegtuigfabrikant. Na de Tweede Wereldoorlog werd het echter verboden om vliegtuigen te produceren en daarom besloot het merk zich toe te leggen op dwergauto’s. Messerschmitt zat diep in de schulden en de auto was peperduur om te produceren. Toen de fabrikant in 1956 weer toestemming kreeg om vliegtuigen te bouwen verloor het de interesse in dwergauto’s. De KR200 werd echter nog tot 1964 in licentie geproduceerd.

Peel P50

De Peel P50 uit 1963 is met voorsprong de kleinste auto in deze lijst. De auto houdt zelfs het officiële record van kleinste productieauto ter wereld. De auto weegt slechts 59 kilogram en dankzij een 49,7 cc bromfietsmotortje kan je er 60 km/u mee halen, als je dat durft. Er zit geen achteruitversnelling op, maar dankzij het lage gewicht en een handvat achterop kun je hem makkelijk verplaatsen. Ondanks zijn opzienbarende record werd de Peel P50 geen kassucces. Tot 1965 zijn er slechts 47 gebouwd. Zijn opvolger – de Trident – was een stuk groter.

Bond Bug

Nee, de naam heeft niets te maken met de beroemde Engelse geheim agent. De Bond Bug was een zogenaamde ‘funauto’ van Reliant, een Engelse fabrikant van driewielers. De Reliants hadden geen heel spannend imago (zachtjes uitgedrukt) en de Bond Bug moest daar verandering in brengen. De Bug had een futuristische kunststof carrosserie waarbij het dak omhoog scharnierde om in te stappen. Met zijn sportstoelen en felle kleuren kreeg de Bond Bug veel aandacht bij zijn introductie. Hij kostte echter bijna evenveel als een Mini, waardoor er niet veel exemplaren gebouwd zijn. Na 2.270 geproduceerde exemplaren was het over en uit.

Goggomobil Coupé

‘Goggomobil’ is tegenwoordig een geuzennaam voor een gek uitziende auto, maar vroeger werden er daadwerkelijk Goggomobils gebouwd. Hans Glas Gmbh was een Duitse fabrikant van landbouwmachines, scooters, dwergauto’s en auto’s. Onder de naam Goggomobil produceerde hij een serie dwergauto’s met verschillende koetswerken. Naast een traditionele sedan produceerde Goggomobil ook bestelauto’s, coupés en zelfs een stijlvolle cabriolet: de Dart. Is het geen plaatje?

Smart CityCoupé

De microcar werd in 1994 nieuw leven ingeblazen met de oprichting van Smart (Swatch Mercedes Art). De horlogefabrikant Swatch en Mercedes-Benz ontwikkelden samen een kleine auto die in 1998 het levenslicht zag. De auto viel op door zijn compacte buitenmaten, zichtbare kooiconstructie en uitwisselbare carrosseriedelen. In speciaal ontworpen Smart-torens werden de auto’s tentoongesteld. Het model werd al vrij snel omgedoopt tot Smart Fortwo en bleef verspreid over drie modelgeneratie tot en met 2024 in productie.

Renault Twizy

In 2013 presenteert Renault de elektrische Twizy die opvalt door zijn radicale uiterlijk. In de Twizy zit je namelijk met twee personen achter elkaar, terwijl twee scharnierende beugels je beschermen. Met zijn losstaande wielen en bijzondere constructie houdt de Twizy het midden tussen een brommobiel en een auto. Het model is dan ook te krijgen met een bromfiets- en een autokenteken (45 km/u en 80 km/u). Er is zelfs een bestelversie van de Renault Twizy leverbaar.

Seat Minimo

Zes jaar na de introductie van de Renault Twizy toont Seat zijn visie op micromobiliteit. De Minimo is volledig elektrisch en speciaal ontworpen voor carsharing en autonoom rijden. Uiteindelijk haalde de Minimo het niet tot het productiestadium, maar met auto’s zoals de Opel Rocks-e is het segment van de microcar wel degelijk nieuw leven ingeblazen.