Autonieuws

Welke automerken zijn de afgelopen jaren bekroond voor hun duurzaamheidsbeleid?

juli 3, 2025

Duurzaamheid is de laatste jaren het toverwoord in de auto-industrie. Dat is overigens niet gewoon een marketingtruc. Autofabrikanten moeten wel, omdat overheden steeds strengere eisen stellen aan de uitstoot van schadelijke stoffen. Zo mogen er vanaf 2035 geen nieuwe auto’s met een brandstofmotor worden verkocht. Bovendien is er een steeds grotere vraag van consumenten naar duurzame alternatieven. De automerken zijn zich er bewust van dat ze zich moeten aanpassen om klaar te zijn voor de toekomst.

We zien dat ook al bij de verschillende racesporten, waar nieuwe regels worden ingevoerd. Zo maakt men in de MotoGP vanaf 2027 de verplichte overstap naar 100% duurzame brandstoffen. Ook in de Formule 1 stapt men in 2026 over op 100% duurzame brandstof en gelden er nieuwe motorreglementen om efficiënter om te gaan met energieverbruik. Dat zal ook leiden tot veranderde sportieve verhoudingen, waarop coureurs moeten anticiperen en bookmakers in Nederland hun quoteringen moeten aanpassen.

Kortom: automerken ontkomen er niet aan om flink te investeren in duurzaamheid. Het ene merk is daarin een stuk verder dan het andere. In dit artikel zetten we enkele automerken op een rij die de afgelopen twee jaar bekroond zijn voor hun duurzaamheidsbeleid.

BMW: voorloper op het gebied van duurzaamheid

BMW is een van de voorlopers op het gebied van duurzaamheid. De Duitse fabrikant zet niet alleen in op verduurzaming van de auto, maar ook op die van het hele productieproces. Dat is belangrijk, want met alleen elektrische auto’s komen we er niet. Het bouwen van een elektrische auto is een stuk vervuilender dan het fabriceren van een benzineauto. Daarom wordt ingezet op het recyclen van batterijen, nieuwe accutechnologieën en productie met hernieuwbare energie. Daarnaast wil BMW in 2040 volledig klimaatneutraal zijn. Het beleid leverde de Duitse autofabrikant een groot aantal prijzen op.

Zo won het in 2023 de Enlighten Award voor zijn lichtgewicht aluminium batterijbehuizing en vorig jaar won het in de categorie ‘Duurzame Processen’, waarmee het werd geprezen voor zijn baanbrekende vooruitgang op het gebied van duurzaamheid. Daarnaast won het de German Sustainability Award 2024 voor zijn gebruik van duurzame materialen. Van EcoVadis, een onafhankelijk ESG-beoordelingsplatform, ontving BMW in 2025 de Platinum Rate. Daarmee behoort het tot de 1% best beoordeelde bedrijven ter wereld op het gebied van duurzaamheid en mensenrechten.

Volvo

Volvo staat bekend om zijn veiligheid. Ook is het Zweedse merk een van de meest actieve autofabrikanten op het gebied van duurzaamheid. In 2040 moet Volvo volledig klimaatneutraal zijn. Het wagenpark wordt snel geëlektrificeerd, met als gevolg dat er in 2030 alleen nog elektrische wagens van de band zullen rollen. Dat doel is inmiddels naar beneden bijgesteld, aangezien de vraag naar elektrische auto’s minder snel stijgt dan verwacht. Volvo streeft er nu naar dat de verkoop in 2030 voor 90% bestaat uit ‘auto’s met een snoer’. Inmiddels zijn er vijf elektrische modellen verschenen.

Daarvan viel de EX30 al diverse malen in de prijzen. Zo riep Auto Bild deze auto uit tot milieuvriendelijkste auto van het jaar, vanwege zijn lage CO2-footprint en gebruik van gerecyclede materialen. De Volvo FH Aero truck won in maart 2025 de Green Truck Award 2025 als meest brandstofefficiënte langeafstandstruck. De nieuwe EX90 verwacht men dit jaar meerdere prijzen toegekend te krijgen voor zijn veiligheidsinnovaties gekoppeld aan duurzaamheid.

NIO: hoogst genoteerd autobedrijf op de Global 100

NIO is een in Shanghai gevestigd Chinees bedrijf dat elektrische auto’s fabriceert. Het levert niet alleen aan de Chinese markt, maar ook aan Duitsland, Nederland, Noorwegen en Zweden. Overigens is NIO geen grote speler. Het verkocht in 2024 ruim 220.000 auto’s, waaronder een kleine 600 in Nederland. Het motto van het automerk luidt ‘Blue Sky Coming’, dat staat voor een mooiere, positieve en duurzamere toekomst.

In januari 2025 stond NIO op de dertiende plaats van de Global 100-ranglijst. Op deze jaarlijkse ranglijst staan de 100 meest duurzame ondernemingen ter wereld. Van ruim 8.000 beoordeelde bedrijven is NIO daarmee het hoogst genoteerde autobedrijf op deze lijst. Dit heeft het onder meer te danken aan het feit dat het uitsluitend volledig elektrische auto’s produceert. Batterijen worden door de gebruikers niet gekocht, maar geleased. Daardoor worden de batterijen altijd hergebruikt in plaats van vervangen. Daarnaast kreeg NIO dit jaar ook nog eens de Green Desing International Award, omdat hun ET5 Touring en ET7 volledig duurzaam zijn ingericht. Deurpanelen en instrumentarium zijn gemaakt van 100% gerecyclede PET-flessen en plastic is vervangen door duurzaam rotan.

Mercedes-Benz Group

Mercedes-Benz heeft de afgelopen jaren een behoorlijke inhaalslag gemaakt op het gebied van duurzaamheid. Eind 2024 presenteerde het bedrijf een nieuw duurzaamheidsbeleid. Het wil rond 2039 volledig CO₂-neutraal zijn, bezit eigen batterijfabrieken in Europa en laat al zijn fabrieken in Europa op 100% groene stroom draaien. Het aantal elektrische auto’s wordt enorm uitgebreid, waarbij alle nieuwe voertuigen worden geleverd volgens het ‘Design for Recycling’-principe: 85% van de voertuigen is recyclebaar en er wordt gebruik gemaakt van gerecycled aluminium en staal en oceaanplastic.

Mercedes behaalde in 2024 de CDP Climate A-score, waarmee het beloond werd voor zijn leiderschap op het gebied van milieutransparantie en actie tegen klimaatverandering. Daarmee draagt het bij aan de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen en aan een duurzame toekomst. Ook was Mercedes-Benz finalist van de German Sustainability Award.