Achtergrond Autonieuws

Wegenbelasting camper 3.500 kilogram: wat zijn de regels?

april 20, 2025

Camper of personenauto: groot verschil in belasting

Een camper wordt officieel aangeduid als een ‘kampeerauto’. Dat is belangrijk, want een camper valt – mits correct geregistreerd – onder een gunstiger belastingtarief dan een gewone personenauto. Zolang de RDW jouw voertuig als kampeerauto erkent, profiteer je van een speciaal kampeerautotarief, ook wel kwarttarief genoemd. Je betaalt dan slechts 25% van de wegenbelasting die je normaal gesproken voor een personenauto in dezelfde gewichtsklasse zou betalen.

Voorwaarden voor het kwarttarief

Niet elke bestelbus met een matras achterin komt in aanmerking voor dit gunstige tarief. Je moet voldoen aan specifieke eisen:

Zonder deze registratie betaal je het volle wegenbelastingtarief. Laat dus altijd controleren of jouw voertuig juist geregistreerd staat.

Wegenbelasting camper 3.500 kg: zo wordt het berekend

Voor campers tot en met 3.500 kilogram geldt een berekening op basis van gewichtsklassen, net als bij personenauto’s. Maar dankzij het kwarttarief is het bedrag dat je betaalt aanzienlijk lager. De exacte kosten verschillen per provincie, omdat provincies opcenten mogen heffen bovenop het rijksdeel van de belasting. Gemiddeld betaal je tussen de 30 en 80 euro per kwartaal voor een camper van 3.000 tot 3.500 kg. Wil je exact weten wat je gaat betalen? Dan kun je gebruikmaken van de rekenhulp van de Belastingdienst.

Citroën Holidays 2025

Let op bij campers met dieselmotor

Heb je een dieselcamper? Dan is er een extra toeslag van toepassing, tenzij je voertuig is voorzien van een fabrieksroetfilter. Zonder roetfilter komt er een forse toeslag bovenop de belasting. Met filter is deze toeslag beperkt. In sommige gevallen kun je subsidie krijgen voor het plaatsen van een roetfilter om die toeslag te vermijden.

Gaat het om een oldtimer-camper?

Is jouw camper 40 jaar of ouder? Dan val je mogelijk in de oldtimerregeling. Je betaalt dan helemaal geen wegenbelasting meer. Is je camper tussen de 30 en 40 jaar oud? Dan geldt de oldtimerregeling níet en betaal je gewoon belasting volgens het kwarttarief. Er is ook een speciale overgangsregeling voor voertuigen op benzine of LPG, maar die geldt niet voor campers met dieselmotoren zonder roetfilter.

Tijdelijk geen gebruik? Vraag schorsing aan

Gebruik je je camper vooral in de zomermaanden? Dan kun je ervoor kiezen om de camper voor een bepaalde periode te schorsen. Je hoeft dan tijdelijk geen wegenbelasting te betalen. Let op: tijdens de schorsingsperiode mag je niet met de camper rijden of deze op de openbare weg parkeren. Ook moet de verzekering vaak worden aangepast of gepauzeerd.

Korting op tolwegen en veerponten

Wist je dat je met een officieel als camper geregistreerd voertuig vaak korting krijgt op Europese tolwegen en veerponten? Veel landen hanteren gunstige tarieven voor campers in plaats van zwaardere bedrijfswagens of vrachtwagens. Dat kan flink schelen, zeker als je op reis gaat door landen als Frankrijk, Italië of Noorwegen.

Aandachtspunten bij aankoop camper

Ga je een camper kopen en wil je profiteren van het kwarttarief? Let dan op de volgende zaken:

Wat als je camper zwaarder is dan 3.500 kilogram?

Voor campers boven de 3.500 kilogram gelden andere regels. Dan betaal je belasting volgens het tarief voor zware motorrijtuigen, wat aanzienlijk hoger kan uitvallen. Ook heb je in veel landen met een zware camper te maken met extra tolheffingen of milieuzones waarvoor je moet betalen.

Veelgestelde vragen

1. Wanneer betaal ik kwarttarief voor mijn camper?
Zodra de camper als kampeerauto staat geregistreerd bij de RDW en aan de inrichtingseisen voldoet.

2. Hoe weet ik of mijn camper onder de 3.500 kilogram blijft?
Check het kentekenbewijs of laat je voertuig wegen bij een weegbrug.

3. Moet ik altijd wegenbelasting betalen, ook in de winter?
Ja, tenzij je je camper laat schorsen. In dat geval betaal je tijdelijk geen belasting.

4. Wat als ik mijn camper verhuren wil?
Bij commerciële verhuur gelden mogelijk andere regels. Informeer dan bij de Belastingdienst of jouw camper nog steeds onder het kwarttarief valt.

5. Is het kwarttarief automatisch geregeld bij aankoop?
Niet altijd. Bij import of ombouw moet je zelf zorgen voor (her)registratie als kampeerauto bij de RDW.

Samengevat: als je camper onder de 3.500 kg blijft en als kampeerauto geregistreerd staat, betaal je slechts een kwart van de normale wegenbelasting. Zorg dus dat alles correct op papier staat, en houd rekening met brandstofsoort, gewicht en het seizoen waarin je rijdt.