Autonieuws

Wat te doen bij mist?

december 11, 2022

Afstand

Afstand houden is heel belangrijk. Of het nou mistig is of niet, het is altijd verstandig om op gepaste afstand van je voorligger te blijven zodat je altijd tijd hebt om te reageren. Bij mist is het advies om de afstand tot je voorganger te verdubbelen en je snelheid te halveren. Dit geeft je veel meer tijd om te handelen bij onverwachtse situaties. Bij mist zie je veel minder dan normaal en kun je dus veel minder ver vooruit kijken en onverwachtse situaties ontdekken.

Automatische verlichting

Veel auto’s hebben automatische verlichting. Dit betekent dat de verlichting automatisch inschakelt wanneer het donker/schemerig wordt. Dit is lekker makkelijk en dus maken veel bestuurders gebruik van deze optie. Dit werkt vaak goed, ook in tunnels en wanneer je tussen de bomen rijdt. Bij mist is dit echter een ander verhaal. De sensor die meet hoe donker het is en of de lichten ingeschakeld moeten worden, herkent de mist niet heel goed. Bij mist is het dus heel verstandig om het dimlicht handmatig aan te zetten.

Wanneer mag je je mistlampen gebruiken?

Mistlampen mag je niet zomaar gebruiken. Dit mag alleen bij hele dichte mist, wanneer je minder dan 50 meter zicht hebt. Hiermee wordt overigens het mistlicht aan de achterkant van de auto bedoeld. Om het mistlicht aan de voorkant te mogen voeren, moet er sprake zijn van minder dan 200 meter zicht. Er wordt dan gesproken van ‘dichte mist’. Bij minder dan 50 meter zicht spreekt men over ‘zeer dichte mist’.

Mist

Mist regels, plus regels andere verlichting

Zo gebruik je de verlichting van je auto op de juiste manier. Bron: Rijksoverheid.

Dimlicht

Overdag bij slecht zicht mag u het dimlicht gebruiken. In het donker is het dimlicht verplicht. De dimlichten hoeven niet aan als de mistlichten branden. Branden de dimlichten en mistlichten aan de voorkant van de auto tegelijk? Dan bestaat de kans dat de reflectie van uw eigen dimlicht u verblindt.

Groot licht

Groot licht mag u in het donker gebruiken, als u geen tegenligger tegenkomt. Ook als u vlak achter een ander voertuig zit, is groot licht verboden. U mag groot licht binnen en buiten de bebouwde kom gebruiken.

Dagrijlichten

Sommige auto’s hebben speciale dagrijlichten. Deze maken de auto overdag beter zichtbaar. Deze lichten mag u overdag gebruiken. Sinds 2011 moeten alle nieuw op de markt te brengen autotypes in Europa dagrijlichten hebben.

Mistlicht

Het mistlicht aan de voorkant mag u alleen gebruiken als mist, sneeuwval of regen het zicht ernstig belemmeren. Het mistachterlicht mag u alleen gebruiken bij mist of sneeuwval waardoor het zicht minder is dan 50 meter. Bij zware regen mag u het mistachterlicht niet gebruiken. Als de mistlichten branden, hoeven de dimlichten niet aan.

Achterlichten

De achterlichten moeten altijd samen branden met groot licht, dimlicht, stadslicht of mistlicht.

Kentekenplaatverlichting

De verlichting die bij de achterkentekenplaat hoort moet altijd samen branden met groot licht, dimlicht, stadslicht of mistlicht.

Combinatie stadslicht en achterlicht

Staat u buiten de bebouwde kom op de rijbaan? Of op parkeerstroken, parkeerhavens, vluchtstroken en vluchthavens langs autosnelwegen en autowegen? Dan moet u in het donker stadslicht en achterlicht voeren. Dit moet ook overdag als het zicht slecht is.

Derde remlicht

Is uw auto in gebruik genomen na 30 september 2001? Dan moet uw auto een derde rood remlicht hebben.

Breedstralers en verstralers

Breedstralers en verstralers zijn begrippen die niet voorkomen in het wegenverkeersrecht. Formeel mag u deze verlichting niet gebruiken.