Achtergrond

Wat moet je doen als je caravan gaat slingeren?

juli 14, 2025

Wat is een slingerende caravan precies?

Een caravan slingert als het heen en weer beweegt ten opzichte van de auto, meestal bij hogere snelheden. Dat begint vaak subtiel: een lichte zijwaartse beweging die langzaam uitgroeit tot heftige zwiepbewegingen. Als je niet op tijd ingrijpt, kun je de controle verliezen over het geheel – met alle gevolgen van dien.

Oorzaken van een slingerende caravan

Er zijn verschillende redenen waarom een caravan kan gaan slingeren. De meest voorkomende zijn:

1. Verkeerde belading

Een caravan die verkeerd is beladen, heeft een slechte gewichtsverdeling. Vooral te veel gewicht achterin zorgt voor instabiliteit. Denk aan een zware fietsdrager, een stapel kratten of volle watertanks helemaal achterin.

2. Te weinig kogeldruk

Kogeldruk is het gewicht dat op de trekhaak van je auto rust. Te weinig druk op de kogel zorgt ervoor dat de caravan eerder gaat slingeren. Als vuistregel geldt: 5 tot 7 procent van het beladen caravangewicht moet op de kogel rusten.

3. Hoge snelheid

Een caravan is gevoelig voor wind en luchtverplaatsing van bijvoorbeeld vrachtwagens. Rijd je te hard, dan kan een windvlaag net dat duwtje geven dat slingeren op gang brengt. Zeker boven de 100 km/h loop je meer risico.

4. Verouderde of versleten banden

Banden met een lage spanning of oud rubber zorgen voor minder stabiliteit. Caravans worden vaak maar een paar weken per jaar gebruikt, maar de banden verouderen wél door zonlicht en tijd.

5. Lichte auto, zware caravan

Rijd je met een relatief lichte auto en een zware caravan, dan is de auto minder in staat om de caravan ‘in toom te houden’. Dit komt vaker voor bij compacte SUV’s of oudere auto’s.

Wat moet je doen als je caravan gaat slingeren?

Blijf kalm (ook al is dat lastig)

Je eerste instinct is misschien om te remmen of te sturen, maar dat kan het probleem verergeren. Het beste wat je kunt doen:

Als je een caravan met stabilisator en/of antislingersysteem (ATC) hebt, treedt die nu automatisch in werking.

Hoe voorkom je slingeren?

Voorkomen is beter dan corrigeren. Let hierop voor je vertrekt:

1. Zorg voor een goede belading

Zware spullen leg je laag en dicht bij de as. Lichte spullen kunnen bovenin of achterin. De meeste caravans hebben een sticker met maximale aslast – overschrijd die nooit.

2. Controleer de kogeldruk

Gebruik een kogeldrukmeter of een simpele personenweegschaal met plankje. Zit je te laag? Verplaats gewicht naar voren.

3. Controleer je bandenspanning

Zowel die van de auto als van de caravan. Raadpleeg voor je op vakantie gaat het instructieboekje of het plakkaatje bij de deurstijl.

4. Rijd met aangepaste snelheid

In Nederland mag je met een caravan 90 of 100 km/h (soms 120 in het buitenland met Tempo 100-keuring), maar houd het liever bij 90–95 km/h op de snelweg. Zo heb je meer marge bij zijwind of druk verkeer.

5. Kies een stabiele trekauto

Idealiter is het gewicht van de auto minstens 75 procent van de beladen caravan. Een auto met lange wielbasis en voldoende motorvermogen helpt ook.

6. Investeer in een stabilisatorkoppeling of ATC

Een stabilisatorkoppeling dempt bewegingen al bij de koppeling. Het ATC-systeem (Al-Ko Trailer Control) grijpt elektronisch in bij slingeren, net zoals ESP bij een auto. Beide systemen geven je extra rust onderweg.

Bekijk ook: Midden in de zomervakantie met de snelst ladende elektrische auto naar Zuid-Frankrijk