Wat is een bobine en wat doet hij?
Hoe werkt een bobine?
De kern van de bobine is gemaakt van gelamelleerd weekijzer, waar het apparaat omheen is gebouwd. Er zijn twee spoelen gemaakt van geëmailleerd koperdraad die om de kern heen gewikkeld zijn. Spoel één beschikt over een dik draad met weinig windingen, terwijl spoel twee een dunne draad heeft en veel windingen. Tussen deze draden zit isolatiepapier, wat kortsluiting voorkomt. Om het apparaatje te laten werken, heeft het een input met gelijkspanning. Dit zorgt dat de elektronen maar één kant op kunnen. Deze gelijkspanning is maar 12 volt, maar bij de dikke draad wordt spanning tussen 15.000 en 25.000 volt opgewekt. Deze spanning gaat naar de bougie, die daardoor vonkt en de brandstof ontsteekt.
Vervangen
De bobine kan uiteraard kapot gaan. Gelukkig kun je hem zelf vervangen. Wij leggen je precies uit hoe. Je begint met het afsluiten van de stroom om ongevallen te voorkomen. Koppel de accu af en zorg dat minstens één draad niet aan de batterij gekoppeld is. Vervolgens verwijder je de overkapping. Het is mogelijk dat je hier speciaal gereedschap voor nodig hebt, maar dat ligt aan de overkapping die de bobine heeft.
Type bobine
Nu is het tijd om de bobine te demonteren. Je moet vaststellen welk type bobine je hebt, er zijn er namelijk drie. Het verschil tussen bobines is de aansluiting. Bij de kleinste bobine is het makkelijk om hem los te krijgen door hem los te draaien en drie kabels te verwijderen. Het tweede type bobine is ook gemakkelijk los te krijgen. Deze is namelijk gekoppeld aan het systeem door middel van een stekker. Als je deze stekker inclusief kabels losmaakt kan je de bobine verwijderen. Het derde type bobine is lastiger te verwijderen omdat deze meerdere bougies en cilinders bedient. Als je deze wilt verwijderen moet je er goed op letten dat je ook al deze cilinders en bougies verwijdert en de bobine er in zijn geheel uit haalt.
Nieuwe plaatsen
Als de oude bobine eruit is, kun je de nieuwe plaatsen. Doe dit op precies dezelfde manier waarop de oude bobine vastzat. Plaats hierna de overkapping terug en sluit de accu weer aan. Kan jij dit niet zelf doen? Geen stress, laat dan je garage de bobine vervangen. Dit kost je over het algemeen tussen de 100 en 200 euro per bobine.
Lees ook: