Wat is een auto leasen?
Soorten lease
Er zijn verschillende vormen van lease constructies. Eén van deze constructies is de private lease. In dit geval rij je als particulier een nieuwe auto tegen een vast maandbedrag. In dit bedrag zijn alle kosten inbegrepen, behalve de brandstofkosten en verkeersboetes. De lengte van het contract bepaal je zelf. Vaak zijn dit looptijden van 12, 24, 36, 48 of 60 maanden. Wanneer je belastingaangifte doet verandert er niets. Bij private lease hoef je geen fiscale bijtelling te betalen. Dit zijn de kosten die in het maandbedrag verwerkt zijn:
– Allriskverzekering
– Pechhulp
– Motorrijtuigbelasting
– Onderhoud
– Afleveringskosten
– Afschrijvingskosten
– Reparatie
Er zijn ook nadelen aan private lease. Bij ondertekening van het contract ga je een financiële verplichting voor meerdere jaren aan. Als jouw financiële situatie verandert, kun je hier niet bij iedere aanbieder gemakkelijk onder uit. Ook is een nadeel dat de auto nooit écht van jou is. Dit betekent dat de restwaarde van de auto niet naar jou gaat. Je behoudt wel je opgebouwde schadevrije jaren, maar de no-claim korting kan vervallen. Dit hangt van de verzekeraar af.
Zakelijk leasen
Bij zakelijk leasen is er geen vast maandbedrag en ook geen onderhoudskosten. Als je auto tijdelijk bij de garage staat vanwege reparatie ontvang je vervangend vervoer. Een ander groot voordeel van zakelijk leasen is het benzinepasje waarmee je kan tanken. Dit zorgt ervoor dat je geen bonnetjes hoeft te bewaren. Aan al deze voordelen zitten natuurlijk wel kosten verbonden. Een zakelijke leaseauto brengt extra kosten met zich mee in de vorm van bijtelling. Dit betaal je op basis van de CO2 die je auto uitstoot. Dit bedrag varieert van 4% bij een hele zuinige auto zoals elektrische auto’s, tot 25% voor zeer vervuilende auto’s. Een nadeel van zakelijk leasen kan zijn dat jouw werkgever de kilometers die je privé mag maken kan beperken tot een bepaald aantal kilometers per jaar. Als je over die grens gaat, betaal je per kilometer een bedrag.
Financial lease
In een financial lease constructie is de leaseauto van de leasemaatschappij, tot je de laatste termijn hebt betaald. Het economisch eigendom ligt wel bij jou. Als je een eigen onderneming hebt, mag je de kosten van de leaseauto aftrekken als investering. Zodra het leasecontract is afgelopen, is de auto jouw eigendom.
Aan al deze vormen van leasen zitten voor- en nadelen. Er is nog een vorm van leasen, wat tegenwoordig sterk afgeraden wordt, namelijk de huurkoopregeling. Hier wordt de auto pas jouw eigendom zodra de allerlaatste termijn betaald is. Mocht dit niet lukken, wordt de auto in beslag genomen én ben je het geld kwijt dat je eerder afgelost hebt. Een beter alternatief hiervoor is om een persoonlijke lening af te sluiten. In dit geval is de auto daadwerkelijk van jou. Verschillende autodealers noemen huurkoop ook wel private lease, maar betaal je zelf voor onderhoud, wegenbelasting en verzekering. Let dus goed op bij het aanschaffen van een leaseauto welke vorm van leasen het beste bij jou past!