Waarom ze bij Ford dol zijn op olijven
Restproduct
Mocht je het gemist hebben: olijven groeien aan bomen. Olijfbomen kunnen behoorlijk oud worden. De oudste olijfboom staat op Kreta en is zo’n 3000 tot 5000 jaar oud. Ford heeft onderzocht of de takken, twijgen en bladeren die worden afgedankt tijdens de oogst, te gebruiken zijn om duurzamere auto-onderdelen te produceren.
Minder plastic en luchtverontreiniging.
Door overgebleven delen van olijfbomen te gebruiken voor auto-onderdelen, vermindert Ford het gebruik van plastic. Dit heeft niet alleen voordelen voor het milieu, maar het draagt ook bij aan een betere luchtkwaliteit in de buurt van de wijngaarden. Overgebleven takken en bladen worden namelijk verbrand, wat zorgt voor stevige luchtverontreiniging.
Voetsteunen
De ingenieurs van Ford hebben al prototypes van voetsteunen en bagageruimte-onderdelen gemaakt met dit materiaal, wat bekendstaat als biocomposiet. Tests tonen aan dat deze onderdelen zowel stevig als duurzaam zijn. Ford onderzoekt momenteel of dit productieproces op grote schaal kan worden toegepast, vooral bij de productie van elektrische auto’s.
Andalusië
Voor het experiment werden afvalmaterialen verzameld uit verschillende olijfgaarden in Andalusië, de Spaanse regio met de hoogste productie van olijfolie ter wereld. Ingenieurs van het Europese hoofdkantoor van Ford in Keulen maakten gebruik van simulatietechnologie om de bruikbaarheid van olijfbomen te testen op het gebied van duurzaamheid, sterkte en vormbaarheid. Vervolgens gingen ze over tot het produceren van prototypes die voor 40 procent uit vezels en voor 60 procent uit gerecycled polypropyleen plastic bestaan. Daarbij werd de stof verwarmd en in de productiemallen van het geselecteerde onderdeel geïnjecteerd.
“Om tot de juiste mix te komen, moesten we experimenteren met verschillende verhoudingen van afvalmateriaal en polypropyleen. Deze experimenten stelde ons uiteindelijk in staat om een materiaal te produceren dat geen concessies doet aan kracht, duurzaamheid of flexibiliteit,” zegt Thomas Baranowski, expert in spuitgieten bij Ford.