Waarom staan Fiat bedrijfswagens rug-aan-rug?
Siamese tweeling van Fiat Ducato
Bij de eerste stappen in de fabriek trekken twee Fiats Ducato, die ruggelings tegen elkaar zijn aangeschroefd, direct de aandacht. Alsof ze zijn gemaakt voor een potje touwtrekken. Wat is hier aan de hand? Wel, het blijkt een logistieke oplossing. Het gaat hier om cabines met een kort stukje chassis waar straks een camper aan wordt bevestigd. De achterwand van de cabines is om die reden open. Doek dekt dat gat af. Door ze aan elkaar te schroeven kunnen er op de vrachtwagen of treinwagon op de plek van een bus met een lang chassis twee exemplaren voor een camper worden geplaatst. Dat scheelt ruimte en geld. Slim wel!

Stellantis Pro One fabriek, wat maken ze daar?
Stellantis Pro One is officieel de naam van die grote fabriek van lichte bedrijfswagens. Wij namen een kijkje achter de schermen. De poorten werden opengezet om de start van de productie van de Cargo Box BEV te laten zien. Het is de krachtigste elektrische bedrijfswagen die daar nu wordt gemaakt, maar er wordt nog heel veel meer in elkaar geschroefd op basis van de modellen Citroën Jumper, Fiat Ducato, Peugeot Boxer en Opel Movano. Dat zijn van deze merken de grootste exemplaren die ze in het segment van lichte bedrijfswagen aanbieden.

Stellantis grote speler bij campers
Slim zijn en kijken naar kosten is big business geworden, ook als het gaat om campers. In de campermarkt spelen de Citroën Jumper, Fiat Ducato, Peugeot Boxer en Opel Movano een flinke rol. Met name de Ducato fungeert als donoraandrijver voor campers, al 20 jaar. Maar liefst 75% van de campers die nu op de weg zijn, staan op een cabine-chassis onderstel, dat door deze fabriek in Atessa is geleverd.

Specialist in maatwerk
De Stellantis Pro One-fabriek in Atessa in Italië is nu gestart met productie van de Cargo Box-versies. Niet een of twee, maar 24 verschillende varianten van deze grote laadbak zijn beschikbaar voor de merken die al geruime tijd een leidende positie hebben op de Europese markt voor lichte bedrijfswagens (LCV), met een marktaandeel van meer dan 30%.

Elektrische bedrijfswagen met hoge prestaties
Als de lichte bedrijfswagen op batterijen met de hoogste prestaties op de markt (anno 2025) biedt de Cargo Box een uitzonderlijke laadcapaciteit van 18,3 m³, met een interne lengte van 4.230 mm, 2.032 mm breedte en 2.150 mm hoogte. Het model is gebaseerd op de elektrische chassis-cabineversies. De elektrische aandrijflijn levert 410 Nm koppel en een vermogen van 200 kW (270 pk). In combinatie met een 110 kWh-batterij is die goed voor een actieradius tot 323 km. Voor wie nog meer laadruimte nodig heeft, komt er ook een L4-configuratie beschikbaar, met een laadvolume van 20,5 m³, een interne lengte van 4.500 mm en een hoogte van 2.300 mm.
Sneller opladen
Om het aanbod in het segment grote bestelwagens verder te versterken, introduceert Stellantis Pro One nu standaard 22 kW AC-laden op alle modellen. Een volledige lading kost dan slechts zes uur, de helft van de tijd in vergelijking met de vorige 11 kW-oplossing.
Omvang Stellantis Pro One fabriek
De fabriek in Atessa, met meer dan 1,2 miljoen m² oppervlak en bijna 5.000 medewerkers, is de grootste fabriek in Europa die exclusief gewijd is aan lichte bedrijfsvoertuigen. Met 15 km assemblagelijnen, de grootste carrosserieafdeling binnen Stellantis en een spuiterij die voldoet aan de nieuwste energie- en duurzaamheidscriteria, kan Atessa meer dan 1.200 verschillende configuraties aan – van camperchassis tot omgebouwde voertuigen en modellen voor goederenvervoer. Met 14 motoren, 4 soorten transmissies, meer dan 300 opties en acht laadvolumes is het een volledig productie-ecosysteem dat meer dan 2.500 versies kan leveren.
Stellantis CustomFit
Atessa is bovendien een van de meest geavanceerde hubs voor Stellantis CustomFit, een groeiend programma voor ombouw en maatwerk. Inmiddels wordt 50% van de productie van Stellantis Pro One binnen dit programma omgebouwd of aangepast. Dit gebeurt zowel in de fabriek zelf als via een wereldwijd netwerk van meer dan 550 gecertificeerde partners, waaronder Dhollandia, die elektrisch te bedienen laadkleppen levert. Dankzij dit netwerk kan Stellantis perfect inspelen op professionele behoeften en aangepaste voertuigen leveren via het dealernetwerk, wat zorgt voor kortere levertijden.



Digitale catalogus
Stellantis is momenteel bezig met een digitale catalogus, zodat klanten en dealers daarin direct de gewenste lichte bedrijfswagen kunnen bestellen. In de loop van 2025 moet die in diverse landen gereed komen. Tot zo’n 8.000 opties kunnen dan digitaal worden aangeboden. De gewenste bedrijfsauto kan dan in een keer worden samengesteld, wat heel veel transportbewegingen van en naar op- en ombouwers scheelt. Dat betekent ook een korte lead time, dus een kortere levertijd, en aanzienlijk minder kosten voor zowel fabrikant Stellantis Pro One als de koper van het voertuig. Digitaal bestellen zal de komende jaren toenemen naar zo’n 15% in 2027. De personalisatie in de fabriek in Atessa stijgt naar 40% in 2027 en dan moet je vooral denken aan personalisatie voor klanten met grote wagenparken, zoals Amazon, GLS en de Britse Royal Mail.




Grootste in lichte bedrijfswagens in Europa
Het marktaandeel van de lichte bedrijfswagens van Stellantis kwam eind mei 2025 uit op 30,3% in Europa. Dat is goed voor de eerste plaats. In Nederland is het marktaandeel 23,6%. Het doel is een nummer-één-positie wereldwijd in 2030. Dat moet onder meer komen van groei in Afrika en in de Verenigde Staten. Hier zal dat moeten gebeuren met de producten van Ram, (Dodge) en Jeep, die ook onder de paraplu van Stellantis bivakkeren.



Proactief inspelen op de vraag
Anne Abboud, hoofd van de Stellantis Pro One-divisie: “De lancering van de Cargo Box BEV bevestigt de indrukwekkende slagkracht van deze fabriek, die zich toelegt op het proactief en snel beantwoorden aan de vraag van professionele klanten, met oog voor efficiëntie, maximale kwaliteit en snelheid naar de markt. Het aanbod van Stellantis Pro One is onovertroffen in mogelijkheden en flexibiliteit.”

CustomFit is antwoord
Arnaud Leclerc, wereldwijd hoofd van Stellantis CustomFit, voegt toe: “De directe productiecapaciteit van onze fabrieken binnen CustomFit wordt versterkt door een wereldwijd netwerk van 550 erkende partners, die samenwerken met ons officiële dealernetwerk en zo zorgen voor een uitgebreid netwerk van contactpunten. Alle aanpassingen uitgevoerd door onze partners genieten dezelfde twee jaar fabrieksgarantie als voertuigen die rechtstreeks uit de fabriek komen.”
Campersectie van Stellantis
Een bijzonder aandachtsgebied binnen Stellantis CustomFit is de productie van omgebouwde voertuigen voor de campersector (RV, Recreational Vehicles), waar Stellantis Pro One marktleider is. Leclerc: “We zijn sinds 2006 actief in dit marktsegment en zijn nooit gestopt met innoveren of het onderhouden van een constante dialoog met camperfabrikanten. Samen zoeken we naar de meest praktische en functionele oplossingen. Eén van de slimste innovaties in dit segment noemen we ‘BacktoBack’: we zijn erin geslaagd om twee onafhankelijke bestuurderscabines aan elkaar te koppelen, zodat ze als één voertuig kunnen worden verplaatst – met duidelijke voordelen op vlak van kosten, logistiek en ecologische voetafdruk.”

Marktleider met campers
Stellantis Pro One heeft de afgelopen twintig jaar meer dan 2 miljoen campers verkocht. 75% van de rijdende campers is gebouwd op een Ducato-onderstel. Leclerc: “Het is geen toeval dat de Ducato al zeventien jaar op rij is uitgeroepen tot ‘Beste camperbasis’ door het gezaghebbende Duitse tijdschrift Promobil. Er is geen betere samenvatting van wat wij doen dan onze slogan: ‘Fit for Mission’, zoals bewezen door de BEV-versie. We staan klaar om een volledig elektrisch aanbod te lanceren voor onze meest kritische en veeleisende klanten.” In 2025 komt een elektrische e-PTO voor de aandrijving van hydraulische systemen op de campers. In 2026 gevolgd door nieuwe captain chairs, nieuwe veiligheidssystemen en nieuwe led-verlichting.