Autonieuws

Waarom je op een warme zomerdag je auto beter niet kunt wassen

augustus 12, 2022

Lakschade ligt op de loer

Extreme temperaturen zijn een flinke uitdaging voor auto’s. Niet alleen banden en je interieur krijgen het zwaar bij tropische temperaturen. Ook de lak van je auto is extra kwetsbaar onder zonnige en hete situaties.

Wachten met wassen

Daarom is het verstandig om op een hete zomerdag nog even te wachten met een wasbeurt van je auto. De metalen panelen van een auto houden namelijk veel warmte vast. Water droogt daardoor in no time op en talloze opgedroogde waterdruppels blijven achter op je net gepoetste auto. Ook drogen wasproducten sneller op in de volle zon, waardoor ze minder effectief zijn. Zo eindig je met strepen en vlekken in plaats van een blinkende auto. Dat is niet alleen zonde van het harde werk, maar kan zelfs de autolak aantasten.

Lakschade door vogelpoep

Een bekende boosdoener: vogelpoep. Bij warm weer is dat extra vervelend voor je autolak. De zuren in vogelpoep ‘vreten’ zich sneller in je autolak onder warme omstandigheden. Het resultaat: doffe plekken of zelfs beschadigde lak. Grote temperatuurverschillen vergroten het probleem. De lak onder die vogelpoep krimpt en zet minder snel uit dan de omliggende oppervlakken. Zo ontstaan oneffenheden en kleurverschillen.

Wacht dus niet te lang en verwijder vogelpoep snel van je auto. Pas daarbij wel op voor krassen en beschadigingen wanneer je die hardnekkige plekjes vogelpoep probeert te verwijderen.

Lees ook: Dit is de beste manier om vogelpoep van je auto te krijgen

Droogte

Gemiddeld wast een Nederlander zijn auto 4 à 5 keer per jaar. Daar is veel water voor nodig. En bij warm weer en langdurige droogte is het advies om zuinig met water om te springen. Momenteel regelt een speciaal Managementteam Watertekorten (MTW) het watergebruik in ons land.

Wie ’s zomers toch de auto wil wassen, adviseren we om naar een autowasstraat te gaan. “Bij een beurt in de wasstraat wordt 350 tot 450 liter water gebruikt”, zegt Theo Heikamp van Dico carwash op NPO Radio 1. Dico Carwash is een bedrijf dat machines voor wasstraten levert. “Gemiddeld gaat het hierbij om 150 liter vers water. Bij de zuinigste apparaten wordt 70 liter vers water gebruikt.”

Goed voor auto en milieu

Fanatieke autobezitters hebben al snel 65 tot 80 liter water nodig als ze zelf hun auto wassen. Qua waterverbruik maakt het niet veel uit of je door de wasstraat gaat of thuis de auto poetst. Toch is het voor het milieu beter om door de wasstraat te gaan. Daar gebruiken ze geen drinkwater, maar grondwater. Daarnaast wordt het afvalwater gefilterd, terwijl de thuispoetser alle vuil en zeepresten meestal gewoon wegspoelt.