Waarom er een stopcontact zit in de nieuwe Hyundai KONA Electric
Back to the Future
Grappig, een stopcontact in een auto. Had de DeLorean van Emmett ‘Doc’ Brown uit de film Back to the Future die ook niet? Of KITT uit Knight Rider? Hoe dan ook, dat waren fictieve vierwielers uit een ver verleden toen pratende auto’s en tijdreizen de normaalste zaak van de wereld waren en Apple CarPlay en DAB+-radio nog moesten worden uitgevonden. Dit is andere koek.
Diepvriesmaaltijd opwarmen
In de auto die voor ons staat – een gloednieuwe Hyundai KONA Electric – is een stopcontact gewoon realiteit. Tenminste, als je kiest voor de uitvoering Premium. Niemand die raar opkijkt als je rond lunchtijd op een parkeerterrein langs de snelweg een magnetron tevoorschijn haalt om snel een diepvriesmaaltijd op te warmen. Of een strijkijzer om je blouse nog even strak in de plooi te krijgen. Gewoon omdat het kan. Het is tenslotte 2023.
Actieradius Hyundai KONA Electric
Uiteraard is de actieradius een van de eerste dingen waar je naar kijkt in je zoektocht naar een nieuwe elektrische auto. Je wilt ten slotte wel zeker weten dat het batterijpakket toereikend genoeg is voor de dagelijkse kilometers naar je werk. No worries, de Hyundai KONA Electric haalt dat met gemak, al moet je ermee van Utrecht naar Groningen (en vice versa).
Haar föhnen
Genoeg dus over rijbereik, energiezuinigheid en laadvermogen, tijd om ons te focussen op dingen die de KONA Electric pas echt leuk maken. Zoals een ogenschijnlijk doodnormaal maar o zo handig stopcontact. Om onderweg of op de camping een tosti te maken, of om je haar te föhnen. Waarom is niemand daar ooit eerder op gekomen?
Vehicle-to-Load
Omdat ‘stopcontact’ nogal gewoontjes klinkt en de Hyundai KONA Electric met z’n talloze led-lampjes en futuristische lijnenspel meer weg heeft van een hip apparaat uit de verre toekomst, bedachten knappe koppen een passendere term: Vehicle-to-Load. Of afgekort V2L (spreek uit: vie-toe-el). De werking laat zich raden: in plaats van de opgeslagen energie in het accupakket te gebruiken voor de aandrijving van de auto, voorzie je hiermee externe elektrische apparaten van stroom.
Speciale laadpoorten
Daartoe is de Hyundai KONA Electric uitgerust met speciale laadpoorten: eentje binnenin bij de tweede zitrij en eentje buiten aan de voorzijde van de auto. De laadaansluiting bij de tweede zitrij betreft een huis-tuin-en-keuken-stopcontact waar je de stekker van elk willekeurig elektrisch apparaat in kunt pluggen. Voor de laadaansluiting aan de buitenkant heb je een speciale adapter nodig, maar ook hier hoef je geen raketgeleerde te zijn om de Vehicle-to-Load-functie aan de praat te krijgen.
Vehicle-to-Grid
Een fantastische uitvinding dus, dat Vehicle-to-Load. Helemaal als je het grootschaliger toepast. We hebben het dan niet meer over Vehicle to Load, maar over Vehicle-to-Grid (V2G). Door elektrische auto’s met deze technologie uit te rusten kunnen ze stroom teruggeven aan veel grotere objecten dan tosti-ijzer of een televisie. Denk bijvoorbeeld aan een kantoor, een woning, of zelfs een heel huizenblok. Hoe mooi is dat? Nog beter zou het zijn als de energie die we gebruiken voor elektrische auto’s niet afkomstig is van vervuilende energiecentrales, maar van natuurlijke bronnen die constant worden aangevuld, zoals windenergie, waterkracht en zonne-energie. Maar dat is voorlopig nog toekomstmuziek.
Andere snufjes in de Hyundai KONA Electric
Hyundai is een van de autofabrikanten met batterij-elektrische auto’s in zijn line-up die niet alleen stroom kunnen laden, maar ook stroom kunnen teruggeven. De IONIQ 5 en 6 beschikten al over Vehicle-to-Load-technologie en nu is ook de nieuwe KONA Electric ermee uitgerust. Overigens telt deze compacte elektrische SUV veel meer noviteiten. Zoals Remote Smart Parking Assist waarmee je de auto zelfstandig kan laten in- en uitparkeren. Of de Hyundai Digital Key 2 Touch waarmee je de KONA Electric ontgrendelt en vergrendelt met je smartphone. Allemaal speciale snufjes die je eenvoudigweg niet mist als ze niet op je auto zitten, maar die autorijden wel een stukje leuker maken. Wil je weten hoe deze auto rijdt? Lees dan ook onze uitgebreide eerste kennismaking.